洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
我都係 瞓瞓下要坐番起身先冇咁酸
你唔介意介紹個啪骨俾你試下?留tg
都幾出名 要預約成個月先有
下世小心d
[member]同我以前好似,都係好容易肚屙,同埋一邊啲筋腫脹成條筋由腰扯住入到頭裏面搞到頭痛,經過好多年試咗好多方法,物理治療西醫中醫脊醫,有啲有用有啲冇用,差唔多過咗十幾年呢一兩年終於試到個有用的combination醫番好曬,而家身體好過廿幾歲果時,最後我總結到自己嘅方法,唔知啱唔啱你用。中醫理論身體虛寒會導致筋骨醫唔好 (你會唔會都係手腳冰冷,好容易怕凍?) ,搵到個怪怪哋嘅中醫專用啲熱性嘅藥醫極寒症搞掂咗肚屙同手足冰冷同埋頭暈冇精神。再試咗個好多唔同嘅中醫整骨,畀好多個搵嗰笨,搵到個細心唔呃錢,然後同一時間加埋開始做運動做健身,練返好啲肌肉,中藥整骨同埋健身加埋一齊上年終於搞掂咗,到而家一直都好舒服。人人體質唔同際遇唔同希望我嘅經歷幫到你參考下,祝早日康復。 [/member]
肥底?
你過多幾年先吠啦小朋友
斷唔到尾,
就睇傳統西醫同物理治療算啦,
唔好睇其他偏方呀中醫呀,

搵左個病因先算
跌過落樓梯 斷斷續續做咗起碼兩年都冇用
喺要搵正骨師傅先搞掂
建議游水. 一星期2-3 次
有冇睇過風濕科,驗吓自身免疫病果啲
有冇睇過平時姿勢正唔正確?企坐訓會唔會傾埋一邊?
如果本身姿勢唔好,或者有好差習慣睇完醫生又會差返
理論上你有拉筋,運動,呢個年紀唔應該咁差
腎石膽石
痛到係踎唔到 彎腰 拗後都難
長期坐 有做開運動 但因腰痛 要停
睇左中西醫都係問題 物理治療有fd話無用
操下肌
deadlift幫到你
我之前夠係啦
冇事
痛症個班係mk physical 教練開,
無牌, 淨係做gym.
呃錢。

游水la
照埋mri都冇事,至少唔係真係有野受傷
信咗兒登話做gym冇用,岩架喇到年紀大啲咪拎曬啲錢做啲治標唔治本既野
驗腦 似腦有事 真心
屌你係咪生腎石呀??
我都係咁, 腰痛好多年。基本上講得出所有方法都試過:
人哋做嘅: 針灸/推拿/啪骨/脊醫/筋膜放鬆/nkt
自己練嘅: mobility/瑜伽/拉筋/重訓/呼吸法
枕頭床褥又換過。
如果仲有乜嘢其他方漏咗法歡迎補充。

結論: 要自己研究, 搵D解剖學嘅書睇吓, 睇吓youtube。 出邊搵人做, 得一個鐘, 大多數都係靠估, 好彩撞啱就醫好, 但係你搞咁耐都唔得即係唔係大路嘢。 只有你自己先清楚點樣先會好D, 例如左旋右旋, 坐得耐痛定企得耐痛, 究竟係 QL 痛定係神經痛。

睇多D youtube片, 遲早會有一條中。 就算唔得, 自己都熟咗嗰個位嘅結構, 出去俾人睇都知條友有無料。
中醫、鐵打、正骨不外乎都係做拔罐、針灸、推拿之類嘅嘢,做完會舒服幾日,之後又會痛,我老豆就係咁。

物理治療:我自己試過一間,佢都係做差唔多嘅嘢,但完咗treatment之後,佢會教你強化邊方面嘅肌肉以及點樣放鬆緊張嘅肌肉。

首先,如果背痛,頸痛甚至蔓延至臀部肌肉呢,好多時都係因為小腿、大腿以及臀大肌嘅肌肉太緊,你可以去迪卡儂買一隻筋膜球,得閒就壓下痠痛嘅點,例如pat pat、大腿外側,然後多做腹肌強化運動。

點解要做腹肌呢,因為你背同腹其實係一個互相拉扯嘅肌肉,你腹太弱自然無力同個背鬥力,再加上姿勢唔好,個背出多咗力自然就會痠痛。

我自己都係每晚臨訓拉筋,隔1-2日練下腹,定期用筋膜球壓下痠痛嘅點,目前就無再腰痛。

長遠就真係要做下運動,好似其他師兄講咁游水啊、gym啊都得。希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞