洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
會呀
試過有隻case就係佢做運動果陣一個動作chok傷左一個肌肉,再加埋佢天生隻腳內旋,flat foot
搞到左右高低膊,行路長期一邊用力多,最後痛到落low back

最後要練返肌力,同埋長期做fascia release

其實身體就一整個睇,唔係話邊到痛就一定關果個位事

你照下鏡睇下自己d企姿有冇問題,好快就知
壓到神經線
物治,基本上都係個幾味,做完好兩日又痛過。
呢2 3年都睇咗4 5個。
無乜分別。
我係豎脊肌中間位置冤痛
企一企就痛
最近睇物理治療先發覺係胸椎過緊
有無link
有冇細心睇吓自己平時嘅姿勢有冇慣性嘅不平衡,試吓瞓平嚮地面,觀察有冇身體扭向一邊,有一大堆針對性嘅放鬆方法,叫somatic exercises,唔好夾硬拉筋,因為同神經系統嘅慣性鬥力係唔會成功
要check下係咪piriformis問題
正常盤骨如果冇受過咩impact係好stable唔會有傷,除非你跌 or比人撞過
床褥嘅承托力
枕頭高度
平時電腦mon+抬面+凳嘅高度同角度
有冇長時間烏低頭/側身
背脊肌肉力度

都會有影響
針灸,N年前太太返深圳揾個針炙醫師針針好的,無記錯响天地大廈,唔知個醫師仲有無响度
一般拉筋完全同瑜伽/普拉提唔一樣
一般居家拉筋根本就冇力量、mobility、balance、coordination加成

Yoga/ Pilates係講究喺身體處於中正位時(尤其骨盤、脊椎)
唔同肌肉群發揮相反嘅拮抗力量對衡
建議你搵專業導師上下堂
況且又唔貴

游水係好
都要持之以恆成為習慣
如果懶懶閒咁樣點樣自救

PS我自己都係有痛症嘅人
自己唔積極嘅話
無人幫到你
Jack哥係幾勁揪
做gym醫百病
物理治療同脊醫只會幫你舒緩

因為佢地一路拖,一路賺緊你錢

如果因為長期姿勢不良,導致痛症,例如寒骨,盤骨前/後傾,A字膊,高低膊等,都係要靠自己拉筋同做復健運動,先可以斷尾
搭單問
有高低膊問題,肩胛骨keep住痛左幾年,所有要用到肩胛骨肌肉嘅動作都會痛,所以做運動都會唔舒服,直頭深呼吸都會feel到block住左同埋唔舒服。
我覺尾同你差唔多 睇左幾個物理治療師都覺得一般
然後我發現自己平時過勞 坐得太耐屎忽太廢 唔多識用力同埋呼吸節奏唔順 放鬆唔到
最後改左呼吸節奏 訓練番個屎忽 個盤骨正番 就好好多
同埋可以的話 番工每一個鐘內都企一陣 或者行下
會好好多 坐太耐個屎忽唔識用力
到個盤骨正啲 唔易後傾 你上背就會識番發力 無咁痛
當然都要訓練番胸椎附近啲肌肉 即係胸同背
好多時膊頭同頸嘅拉扯都係因為胸椎問題 太弱同太緊所造成 所以都要拉下筋 保持你屎忽 胸背頸膊頭有良好活動能力
同埋玩少啲手機 對你頸椎有好處
一個好嘅物理治療師應該會著重有效嘅運動以及手法,我嗰日認為最重要係主動式治療,姐係做佢地prescribe嘅運動。所以跟足d運動去做好重要。

如果你遇到一個physio 係淨係做機,sell你儀器有幾先進嘅話,佢只係一個呃錢嘅physio。做機只係for 痛症舒緩,唔會對病情根源有大幫助。當然最重要係佢本身個diagnosis 做得準,不過準唔準一般人其實唔會知。

利申:physio
Poly 睇腰嘅話建議搵Eugene,佢specialized in spine
Office工呀坐得耐係咁㗎啦
人天生設計唔係畀你坐喺度8粒鐘
Quit咗佢去做外賣師/地盤啦
做野整親睇醫師3個月都只好到8成

之後食B6 b3 加拉筋
試過2個月斷尾
有好多野係照唔出冇得醫
痛最多開止痛藥比你食
精神病 痛症 好難醫 點醫都唔滿意 最後冇醫生敢掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞