洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
認真 睇極都醫唔到 可能搵個師傅睇睇好d
你咁講,醒起阿叔講話荃灣個師傅整骨前,會先有助手幫佢搽d野按鬆肌肉
用滑鼠時間長唔長?留意吓右半邊身有冇隊前咗又壓低咗,係就應該關事
咪癲啦
好多男學生
成日見呢啲類似case
你果個位係唔係 肩甲骨 隔離既深層肌肉
曲手 按落去更加刺痛果個位
如果係 直接雙手抱胸 是旦用個網球對住佢黎壓
30秒 30秒咁做 舒緩咗先
跟住搵日 搵個正正常常既師傅 幫你開番個胸椎 就解決
佢邏輯正確 跟住就係睇手法剛定柔 同 角度 同埋支 力點
係咩
去親試堂都係女仔
試過用massage ball roll,roll完個下會有舒緩,但過一陣又痛返,仲會更加痛。
亦都有試過搵正骨師傅推開胸椎,但佢推完個下已經好痛,係比之前更加唔舒服。

反而之前試過打衝擊波同拔權,做完個幾日係明顯無咁痛。
有研究過,應該唔係
應該要驗先知係唔係
巴打你個名咩事?得罪你啲咩
清有料,暫時我自己睇法同你差唔多,都係體質虛寒,好多中醫已經咁話我,我都覺會影響到筋骨,認真以前風吹一吹就肚屙,你去睇西醫想人地點醫?比止屙藥? 我都係靠中藥食番好
而家體質都好番好多,冇咁驚凍,但都係怕凍,我諗自己食住中藥調理一下,應該對筋骨有幫助
因為我覺得體質對我自己影響最大,其實雖然有一排冇點做運動,但其實我覺得自己算fit,以前考過海關果D體能試都14,15滿分咁上下,雖然唔代表D咩,都係比個指標話唔係身體好弱。
我諗暫時方向都係改善體質,再配合其他方法試試
多謝各位意見,開左好多唔同醫生既比我,咁我都有個方向再試
大恩不言謝,江湖再見!
之前骨折走去睇物理治療
成班垃圾話肌肉拉親 絕對唔會係骨折,冇需要去照
仲叫我用骨折隻腳單腳企/單腳跳
咁如果係十字韌帶斷咗或者fracture呢啲呢?
好伏
入房唔夠5分鐘 就掉咗我比個運動治療師
寒記住唔好食補藥,食補藥只會肚屙得更多(都係多年經驗). 如果你想加快搞好虛寒嘅話可以建議你試大埔寶湖商場嗰個中醫,個人怪怪哋但係醫寒症真係好得,你睇幾次攞咗佢條藥方,特別係農本方藥粉嗰條,然後自己出去執就得平好多又唔使去咁遠, 佢而家都係每個星期自己keep住食兩次.另外嗰個中醫有個徒弟都係專醫虛寒, 應該都得不過我未睇過,好似容易啲book.我諗你搞好咗體質先可以再搞其他嘢
嚴重骨折就難搞啲,但如果係斷韌帶,基本上都可以透過運動/發力去改善問題,甚至透過訓練去達到平衡
正骨唔係會成個身都整?
數據黎,關吠唔吠咩事?
我老母腳痛,睇第理治療食止痛藥,但唔食就痛,
不過神奇地通常中午先開始痛,暖手包熱敷又唔痛,
照mri 驗血都無事。

醫生話神經退化要食幫助神經既藥,睇幾個月醫生物治療都無咩起色,我嬲嬲地上iherbs買隻幫助神經既藥俾佢,食完一個月話少咗痛,跟住keep住食話好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞