除左ipad mini 呢個世界好似已經無細平板

354 回覆
257 Like 14 Dislike
翻新機都唔會平得去邊應該
又唔係好夠膽買Carousell啲機
或者忍吓手先
你當D港女流ga
你先係鬼才
真係size最關事
旗艦即係咩都勁,即係會好熱
細size點食得落?
細size要咁勁嘅機攞嚟做咩?
iPad Pro 13吋攞嚟剪片都嫌佢細
仲有嘅係個OS
所以你永遠都唔係蘋果CEO
你自己攞本實體書度一度個比例先
Mini 有個問題係睇PDF, 雜誌係太細,搞到成日要放大,最後都係買返11 pro,D 字夠大唔駛成日放大縮細
Life cycle 計應該差唔多 overdue 要refresh 一下硬件, 但換樣就再等多3 幾年。

不過我個人覺得除非係個mon 有promotion, 唔係嘅話比部快啲嘅iPad mini 同第6 代比就真係唔大分別, 什至乎可能因為換左啲食電嘅CPU (eg A15)而變得差左電量。

所以如果有心買又見到有平價貨, 我覺得依家入手mini 6 都係唔錯嘅選擇。
下星期去日本, 一部mini, 一部 iPhone 15 PM, 一個小斜咩袋就裝哂。 係飛機到配個手制夾住仲可以打PPSSPP
換硬件呢家嘢真係要學下三叔
嗰部Tab S6 Lite...
呢個世界有藍牙耳機
無必然關係但大家會咁諗呢

Apple 從來都未試過同樣spec 定位嘅嘢大平過細

摺機係技術問題,好似Apple 今代iPad Pro 換Oled 都加兩三千,咁係咪今代實際成本真係貴過上代咁多?
技術嘅價錢係無一個好確實嘅標準,研發時間同金錢,就算收得返都會想收多啲嚟研發下一樣技術。

不過歸根究底都係公司要賺錢有人肯用喱個價錢買佢就會咁定價
CAROUSELL 唔好制 二手多數有暗病先拋出黎 你現場CHECK唔到 而且而家MINI6二手都唔係話平 不如買新
買左先啦
屋企咪有件囉
或者講買mini 嘅人好清楚點解要買, 可能係經常係街要睇電子文件嘅人, 可能鐘意係床攤屍咁舉高部pad 睇片, 又可能個廚房太細, 可以就到位一路睇人教煮野食, 一路自己實踐。 或者好似我咁拎黎玩下模擬器,remote 下desktop 。

但一般人, 好似你啊爸啊媽,你個細路仔,或者係啲機構,學校, 要用部pad 做簡單野(唔係用黎搵食), 最緊要就係撳到,做到個功能, 同埋價錢最match 就得。 4 千幾銀, air 基本上係殺哂mini 個市佔。

至於有要求, 要用黎搵食, 要face 果堆, 一定直接攻頂買pro。

係有手提電話嘅前設下, 又真係有幾多人會咁hardcore 專登買多部pad 出街呢。
10 年後應該會有, 到時都40 歲。 屌佢老母
唔係spec, 係個定價同air 比撞哂機, 同budget iPad 比又貴大約一倍
唔係日日必須用嘅,建議你等9月先。
我屋企有件iPad Pro

係 見Carousell啲二手價位都唔係低得去邊 換個諗法
多1000幾百就真係買到全新有保養嘅返嚟
5g 有咩好
我有兩個無限上網plan
放落部mini直接用方便d
而家要帶定多部電話廢事iphone啲電倒水
下代mini我買番cellular
fire, lenovo, Samsung, Acer...一堆7-8寸,你咪on9啦
蘋果可能出esim ipad mini
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞