除左ipad mini 呢個世界好似已經無細平板

354 回覆
257 Like 14 Dislike
想佢換m心(開返個幕前調度比mini)

出今年ipad pro個Oled芒

不過用屎忽諗都知 。冇可能
如果下代用eSIM既話我應該放棄cellular
而家WiFi都就黎一日兩差
我都有用過
後期好lag 不過真心平
上年買了部mini 5翻新機 日日都用
後期刷咗Rom上到8.0, 不過睇高清片已經開始會lag
M chip可能要限watt
唔係就倒水電

不過同watt下
M chip比A chip好
當時N記u真心唔多掂
2012嗰部先係, 2013已經用緊Snapdragon
咁細Mon
我果部係2012
佢依家搞到好多直app強制係一個方向

冇得打橫睇直app+調轉唔到
而家有部ipad mini 6 64GB, 應該放到2500 左右
好唔好補2000換部新款ipad air M2
其實部mini 都無乜投訴, 只係唔會拎出街用, 係咪有新換新好?
唔知cpu A15 同 M2差幾遠, 我淨係拎黎睇片
我個時係mini5換m1 air

我係買嚟執相,靚mon,m1行lightroom超順
又可以type c插外置ssd

你唔出街大部啲仲爽啦,air個mon睇片正好多

重點就係呢句.
因為同樣既Spec,大Pad可以賣多兩百美
Price mini唔pro都係620平pro 4舊
292g同ipad mini一樣重

但係用大陸機好多私隱既野都唔敢放上去/用
而家又吹緊2026換oled咁mini 7係咪無期

9月出嘅話就變咗2年唔夠就出mini 8,下年先出7嘅話就更尷尬,等等黨又輸

11吋m4 ipad pro係好薄,但都係單手揸唔到
唔建議整喇!
傳今年會出部mini 7攝期
之後先再出oled

講真我唔信會有oled版
攝期, 我覺得呢個機率好低下, 反正咁耐冇出新版, 唔差在再拖多一年二年
最好啦 睇macrumor mini 已經過晒更新周期,已經做咗相隔上代最耐嗰款
我而家想佢出M2了
當然M4更好
反正都唔知再下一次新mini係幾時
不如一野打爆佢
上年開始想買mini6
嗰陣話可能年尾出新所以冇買住
等到而家都未有新 咁所以近排諗住買部二手啦
又驚好不智 因為二手價都幾硬
同埋又覺得都等咗咁耐唔爭在等埋出新
但又驚佢停產mini

而家用緊部屋企人嘅舊機 10年前嘅初代iPad 16gb
除咗冇咁順都冇乜問題(主要用嚟睇書)
iPad真係幾襟用
唔爭在再等下啦! 如果真係停產, 你到時咪買最後一代 mini 6 囉
仲用緊ipad air2
一出即買用到而家
原來已經差唔多10年
按以往邏輯都係pro 版下放比普通版,機本上Air 11/13用返pro 11/13啲二手科技就當更新

8.3oled傳試緊都好正常,好早已經傳咗張更新時間表
https://images.macrumors.com/t/yqiu8T2c6flRpq0GAIlji3ihxX4=/1600x0/article-new/2024/02/apple-oled-roadmap-by-omdia-estimation.png
之前係傳26/27年上oled,又係下一個三年周期

另外iPad Mini 應該係少數i 系產品唔更新唔減價而賣足三年仲都有人買,同iPhone mini個情況唔一樣
床頭我用72" projector
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞