除左ipad mini 呢個世界好似已經無細平板

354 回覆
257 Like 14 Dislike
咩叫細? 咩叫平板?
如果要細你完全可以拎個S24 Ultra當平板用
用緊佢,間中有touch小問題
熄Mon重開就解決到
好多人每日返工搭車都成粒鐘,有咁嘅考慮正常
電話功能會同iPhone爭市佔
買android tablet/foldable好過
我個時係mini5換m1 air

我係買嚟執相,靚mon,m1行lightroom超順
又可以type c插外置ssd

你唔出街大部啲仲爽啦,air個mon睇片正好多
如果係想要16:9既細機
Lenovo有部喎 應該係Lenovo M9
我覺得係同 android 用家習慣有關
買得 android tablet 嘅,好多都係用來取代電腦,尤其係年紀40+嘅中年人,至少我公司幾個前輩就係咁
佢哋平時都係上網、睇劇、玩啲小遊戲,唔太需要電腦,所以大mon嘅 android tablet 就啱曬佢哋用
但係呢啲功能ipad都做到
iOS17 lag到仆街咪撚update
賣撚咗 等7出
*iPadOS17
如果有sim 就一定會買
冇sim只係嬴到mini 6個操作系統
唔清楚,但我見公司啲同事唔用電腦嘅話都係會用 android tablet 取代,唔知點解
用緊 其實出街用HOTSPOT比去連住已經好夠
希望下一代可以用霧面 mon
大家就係唔要16:9

無論4:3 或者 3:2 睇書都係好啲

之前咪有人問點解唔買iPhone Pro Max,size 差唔多,但實際上係差好遠
mini5一出就買咗
到而家除咗啲電去得比較快其他完全無問題
諗緊出唔出mini6但又覺得而家出好不智
DKLM Apple快啲出新ipad mini啦其他好大部真係買唔落手
而家傳下代係 2026
係下下代,啫係iPad Air update OLED佢就一齊OLED

佢依家喱部3年都唔減價都賣唔到去2026,中間個gap要填
淨睇對角線 唔睇比例 以為差唔多size
其實用落書寫體驗以外真係唔係差太遠
你要當佢全能用的話 16:9睇書將就一下就得
唔得就買多部kindle都平過起mini6
一到睇書以外lenovo真係屌打
不過要用筆真係得fold5/mini6 2選一
tablet用筆最差應該真係lenovo 除咗支筆寫到無其他優點 唔知今年肯patch翻未
貼塊霧面貼咪得
霧面本身畫質冇咁好
ipad霧面就真係有少少曬左塊MON
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞