除左ipad mini 呢個世界好似已經無細平板

354 回覆
257 Like 14 Dislike
我2014年買
不過自從讀完u之後就一直封塵
襟用係一件事,平價機硬件渣亦都好正常
iPad 10 有gap display,舊cpu,4gb ram,gen 1 筆
同貴機比唔叫渣叫咩

依家256gb mini 6+b5G
出街出差用係爽..
直接搽番梘沖水,不過會避開 USB 口
其實都係都睇得出android都出力推摺機 連pixel都出 不過暫時唔太接受到摺機個size (厚度)同比例 仲有中間個摺痕
另外app對平板既支援 都好似iOS比較好
我冇擺喺個老屎窟款
只係用咗10幾年袋底板完全夠用
呢個係我要講嘅重點
如果加埋我喺公司用嘅iPad
咁就由第一代一出用到依家
我當然知法拉利好
但唔會覺得Toyota渣
直接買fold 5算
好神奇
再可以output16:9去mon度就正
我都係上Carousell搵 琴日先交收完
返到去見到有一點白光點 仲平多一舊俾我
唔知點解
依家果D中上價 android tab 跟 iPad cut 左電話功能
我其實係有少少想買番部出國用一機走天涯
結果得番D低級機仲有
mini6 都幾年前出啦喎
咁鍾意駁嘴
使唔使
就咁紙巾整濕抺走啲油已經殺到好多菌啦
紙巾同濕紙巾都整唔番啱啱買果種個 mon 超乾淨既感覺
定係要用 d 抹乾佢先得
所以摺機有市場, 吸咗細size 平板市場
mini 個size 睇日漫都係有啲細
仲記得iPad mini 1 係$2288起
依家最平都$3999 差唔多double
MINI7 唔知幾時出
MINI 都幾夠用
ios 系統有先天缺陷,除咗冇得用 右邊框向內掃 返回,有時甚至得 左上角返回
android就左右邊框向內掃都得 方便好多, multi tasking支援比較好,又有desktop mode

摺機都越來越薄,最薄摺埋少過1cm
因為俾你一機走天涯嘅話
啲公司冇錢賺
其實我都鍾意an既左右掃返回 , 但apple個設計就係唔肯用

但如果如果要比multi tasking, android除左多開數量之外 其他都唔夠iPadOS好 佢個「幕前調度」 用起上黎既使用體驗都比an 個desktop mode好

而且真係得apple 有能力去推平板生態發展 好多剪片 繪圖app 都係得ipados 獨有

摺機我都覺得會係大趨勢,但現時仲有幾個問題我仲未接受到 過多幾年再睇下發展成點先 
直接75%酒精噴布抹全部機,抹左幾年都冇事
apple 官方都係咁教
https://support.apple.com/en-hk/103258
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞