覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
無一套韓漫有睇過
唔好講網絡漫畫家
根本日本有好多本漫畫連載集誌
只不過最出名係jump咁解
只要日本個市場養得起咁多間集誌社
日本漫畫就會源源不絶咁出嚟
韓漫有背景音樂同恐怖漫由下而上個畫面好震撼到我

我獨自升級其實好普通 有更多韓漫值得動畫化 e.g 全知讀者視覺 超人時代 史詩級領地設計者
高手同hell58既分鏡韓漫尼講好高水準 但都幾冷門
噬謊者 完
講事實拎數據喂埋到嘴比你知漫畫產業係電子化轉型緊,
而韓國條漫搶咗個先機早十幾年,
所以韓漫食緊個國際市場甚至食緊日本市場,
咁簡單既道理都唔明?
冇人challenge 日本動畫既固有優勢喎,
講緊漫畫呀大佬
兼聽則明偏信則暗,
你班祟日撚次次一聽到日本輸緊比韓國就著撚哂, 點溝通姐.

以前kpop同jpop經歷過一次仲未知驚?
十幾年前係高登開post講kpop即刻上千負評,
班祟kpop撚係唔會有得打,
但到jpop兵敗如山倒既今日,
你係連登開post 話jpop冇輸比kpop, 咪比人笑囉

yoasobi紅白原來唔肯擺完整版上youtube 難怪JPOP比KPOP屌打啦
https://lihkg.com/thread/3593559/page/1

點解日本文化輸出近年輸比韓國?
因為日本仔自大, 封閉, 唔了解國際市場,
次次都誤判形勢.
cool japan下話? 推akb出國下話?
akb去咗邊? cool japan基金去咗邊?

"2022年3月,酷日本基金累計赤字達309億日圓。聯合報引述朝日新聞,指若基金於2025財年仍未能轉虧為盈,將可能合併或廢除酷日本基金。"
圈養個小朋友係咁殺人
港漫嗰種cls
講起殺人
有套叫獵奇殺人嘅都幾好睇
講個主角可以俾人用超能力將個靈魂傳送返去之前一啲連環凶殺案嘅人物身上,然後去阻止呢件罪案發生
但唔一定係同受害人本身交換靈魂
一樣還一樣既
「用手機睇漫畫」呢個 trend 係有
韓式條漫係適應呢種風氣亦冇人否定
但係咪代表韓漫會取代日漫呢?

日本漫畫產業一早都轉咗型做跨媒體產業
漫畫 > 動畫化 > 遊戲、周邊、電影、音樂、娛樂、二創、主題公園都有
只係睇漫畫銷量事實係完全反映唔到日漫產業既全貌

韓漫頂流「我獨自升級」
動畫化都要搵日本公司
周邊少得可憐
有冇人會買男主果隻下巴尖尖公仔?
手機 game 係有但目前受歡迎程度如何?
有冇跟個熱潮 (如有) 出咩勁既 anisong?
仲有二創呢?
「我獨自升級」除左跪神像果幅圖
仲有冇咩出色既二創文化?cosplay 文化?

根本係兩個不同維度既討論黎
輕言 xx 取代 xx 其實幾 on9
which 就係樓豬做緊既野
我都有睇
個作者係畫破壞獸果個
你要有心理準備中後期大暴走
港漫俾人印象太血腥
成日打打殺殺
最賣得嗰陣期期送刀刀劍劍
我係大人都唔想小朋友睇啦

唔係有高登有人貼返「超級無敵我愛你」,「我佛你」,「神都會講粗口」呢d咁爆嘅出黎都唔知咁過癮
Ching少型 想含
我用手機睇漫畫都好撚憎條漫
明明正常一頁講得完嘅嘢條漫要碌好耐有陣network唔順就load到2049
唔係加事實兩隻字就會變咗事實樓豬你呢種論點真係好低水平
Bad taste
我講緊你句「講到冇嘢好講」講到好似我好支持韓漫係咁留言撐咁,但事實上我冇
我唔係冇嘢搵嘢講,係聯想到咩咪講成個po好似個個都話韓國畫嘅就係垃圾,但我自己睇插畫覺得唔係,所以離題擺低一句姐
又哩又路咁唔比哩樣嗰樣,請問,你係版主?

「當然只講漫畫,森薰咁雕法嘅漫畫家好少」哩句我講得唔清楚唔好意思,我係想講主流多人睇嗰啲嚟講真係少雕花風格我冇話佢哋冇咁嘅能力,就算係教插畫嘅youtubeさいとうなおき先生佢都識雕花/寫實,但主要都唔係教哩啲
唔使下下惡狗咁又吠又咬喎
唔係字大就得㗎
講緊日漫 韓漫 差幾遠你就九唔搭八
樓主講漫畫就冇睇過日漫
你撐條漫就講K-pop

點解你哋可以自信得咁好笑
好似係你自己覺得自己乜都識哂喺度吠多啲講咗一句嘢都可以被你FF咁多稻草人出嚟打
繼續努力
其實好難講
因為條漫既形式同埋個經營方式
其實就用 tiktok 一樣
係生產各種迅速 kill time 既消費品
目前真正受惠既其實係條漫平台
但亦只係得d 平台賺錢
冇溢利出去

亦因為咁好多韓漫只係 for instant views
其實內在係好空洞、not for longlast value
所以你會講得出手塚治虫、井上雄彥、諫山創既漫畫哲學
但韓漫你直頭連漫畫家個名都唔知

日本動漫產業其實更加似「電影」
有冇人認為 tiktok 會消滅 / 取代電影?
tiktok d 片再紅再爆都只會係一瞬間既事
一套好既電影可以帶動一個小鎮既經濟
但啲人話個作者似想草草收尾
我係版主就屌柒樓主引戰再ban9佢啦

好聲好氣叫你理解多啲就叫人狗
上面嗰班大大隻紅字就真係吠啦
我都係有得睇就睇下
不抱期望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞