覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
樓主 走先啦 係連登講韓漫一定俾人屌架啦

本來我都好喜歡日漫 睇個既一定多不勝數
少年到少女漫畫都有
最近幾年日漫真係愈來愈唔好睇 又悶又長氣

之後就轉左睇韓漫好耐啦
就算睇日漫都係睇番好耐之前既日漫
如果真人化會唔會又係橋本環奈
反正又有個魂字
You are not alone
我都大個先開始狂追動漫
自己睇得少就話日漫本身有問題
而家覺得睇動畫太慢 而且漫畫多數比動畫精緻好多

有好多彩蛋或者小人物嘅故事動畫都冇唔整出嚟

不過巨人動畫好睇到我真係去到結局先追番漫畫

黃金神威都係睇到佢未出晒我先去追漫畫發覺漫畫多好多嘢 唔睇漫畫都唔知有屌熊
咁又唔係喎
做人唔好咁極端 非黑即白
我覺得該死就要死 唔好夾硬主角光環不死身
好似12大戰咁全部人死鳩哂係冇意思
好似巨人咁咪恰如其分
樓主鬧麻了
起下底就知樓豬弱智 勿推
韓漫你一開始可能會覺得好新鮮,睇睇下就會覺得都係果幾種套路最後都係睇返日漫
講三個韓漫多人識既IP黎聽聽先
韓漫啲分鏡一般wo
咁講啦
而家日漫大概8成係屎,連糧草都稱唔上
而韓漫可以睇嘅比例就高好多

但部份日漫嘅創意係冇得比,好似火影死神個d
所以取代就難d,但將來韓漫喺全球嘅影響力應該會越來越高
呢個comment高質
師兄係有觀察、分析到市場既轉變
唔係一味鳩撐
講到尾都係市場導向、錢作怪
要怪怪個主流市場太低質
日漫超級工業 一套漫出動畫,遊戲,廣播劇,小說,舞台劇,真人電影
仲有漫改動畫嘅anime song紅爆全球
韓漫車尾燈都見唔到
日漫最近值得追黎睇下嘅真係得返一兩套
同日本人講囉
同我地講把托咩
廢柴
講神作講黎講去都係嗰幾套
全部都10年20年前
咁撚嚴重既問題班撚樣都仲未醒,仲喺度鳩撐
唔止剩係睇少年漫
仲要係剩識幾套最出名嘅少年漫就以為熟晒日本漫畫
應該連戰隊大失格都冇聽過嗰種
我知我知
1. 我獨自升級
2. 整容液
3.
師兄,你講中哂我想講既野
可惜我語癌 表達得差,比人捉字蚤大做文章
樓豬將自己唔鍾意、唔想睇嘅嘢 講成係日漫缺點
佢想引人推薦動畫比佢多啲 好多人都中晒計
本身稱得上神作就係要啲時間證明,全部10年20年有咩問題?
未完或者啱啱完既作品話係神作,就算幾有道理都大把爭議啦
你咁叻你作啦,你有無發覺觀眾永遠都係得果幾個套路,窮無錢又要求多多自己又無料打破人地個枷鎖
覺得有啲韓漫睇個爽字係唔差
不過條漫真係好麻煩
要係咁碌
其實講題材同畫風
唔剩講韓國
其他地方都仲有好多日漫影子
不過初步睇
佢個business model 係搞得唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞