覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
日漫嗰種沉淪、墨守成規、唔識變通已經係肉眼可見既事
日本人思想包袱太重,有幾個框框佢地永遠跳唔出

1. 主角一定要係未成年,戀童包袱太重,好似得小朋友先係世界既希望,大人都係冇哂希望既陪襯品
基本上超過20歲既角色已經係老師/老前輩,只能做輔助主角上位既配角

2. 成日講大道理、說教,可能動漫本身就係target比青少年睇 所以想有教育意義,但成日滿口羈絆、正義、一生懸命bla bla bla,聽得多真係好煩

3. 永遠女多男少,好似專為毒男服務咁,基本上除左運動番、腐番、開司嗰種hardcore男人番之外,套套都係多女少男,我都懷疑日本男聲優係咪越黎越冇工開 要轉行

4. 異世界泛濫,多到想嘔

5. 永遠都係嗰幾個套路
一. 打打下無啦啦有條友從天而降黎救場,完全唔明點解識飛

二. 奸角永遠勁撚多口水,唔拿拿林殺人,打人又唔打要害,致命攻擊永遠打唔中,但好人打奸角一定往死裡打

三. 主角一係勁廢 然後無啦啦得到外掛,或者一開始已經勁到屈機 天選之人,點解唔可以係平常人?

四. 回憶 回憶 再回憶,成日回憶,而且一回憶完就即刻勁左10倍,一野ko本身打唔贏既敵人

6. 畫風呢啲就見人見志啦,日漫韓漫畫風我都鍾意
我鍾意韓漫嗰種身材高挑、紅唇艷妝既女人🤗

諗到再講
韓國連H漫都吊打
一套濕鳩韓漫都無睇過
你講個堆漫韓一樣有…
韓國將異世界個concept轉做重生/轉生/回到過去
回憶都一堆

我覺得韓漫得情愛類高質
日漫個堆都勁拖
真 吊住你胃口唔比打丁 睇成幾十話都未撚扑嘢
暫時睇咁多作品
最符合我覺得超越到以上6點枷鎖既 似乎得一拳超人

1. 主角係上班族

2. 冇咩說教,主角本身就係好憎人長氣既人

3. 成套野得幾個女角,而且出場率高啲既得2個,2個都20幾歲

4. 非異世界

5. 埼玉救場唔係從天而降
奸角多口水,呢一點都係擺脫唔到,不過呢套啲奸角打人真係從死裡打 唔會留手 只不過英雄血厚
主角勁到屈機,擺脫唔到
冇咩回憶

6. 畫風靚,村田畫功真係冇得彈

6點枷鎖入面擺脫到5.5項,所以咪好睇
如果唔拖戲,就更好睇
大家可以唔認同韓漫可以超越到日漫
但我講嗰6點係鐵一般既事實
如果冇改革既話,日漫質素只會越黎越閪
韓漫有日漫個種包羅萬象得嚟,仲要作畫咁detail?真心唔知 我覺得日本最勁係呢樣
韓漫地下城
日漫轉生
大陸仔漫修仙

有撚分別咩

BTW 睇左韓漫十年 WEBTOON長期用家
第5點我要修正少少
主角屈機呢個point唔係問題
因為呢套野就係要主角屈機先成立
觀眾點解咁鍾意睇波羅斯、餓狼、神明
就係一路期待有人可以破埼玉防,可以令埼玉搵返戰鬥既熱血
呢個就係一拳既賣點
大家可以唔認同韓漫可以超越到日漫
我既主旨都唔係要捧韓漫
我既重點係想講日漫自身既問題
希望有改革、有新氣象
我講嗰6點係鐵一般既事實
如果冇改革既話,日漫質素只會越黎越閪
最近追一套韓漫
愈睇愈發現次次都係開掛開掛再開掛
開始有厭
畫風可愛內容黑暗又有
要獵奇嘅又有
青少年日常成人紳士又有
要感動有感動要熱血有熱血
其實唔止異世界

成個行業發展咗咁耐 其實咩都有得睇
只係大眾鍾意啲咩 就成為主流
總有一日被人超越唔出奇
本身漫畫都唔係日本發明
而且人哋都有努力
3. 永遠女多男少,好似專為毒男服務咁,基本上除左運動番、腐番、開司嗰種hardcore男人番之外,套套都係多女少男,我都懷疑日本男聲優係咪越黎越冇工開 要轉行

非常認同 啲女角太刻意討好毒撚睇到好反感
同一種族
男獸人=雙腳企嘅野獸
女獸人=女人加對貓耳加條尾
日漫問題係除左週刊漫之外出得太慢
再好睇都無用
被動畫化之後再被動畫超越進度

韓漫果種每星期都有更好追好多

但韓漫都永遠都係嗰幾個套路
1. 被背叛等等含恨而死,無啦啦帶住記憶返X年前改寫人生/X年後復活

2. 無啦啦有塔出現,日常被破壞,某D人開始有特殊能力

3. 小說/遊戲變成現實,轉生異世界
套套ntr on99
有無韓H推介
純學術研究
公道講,呢樣又真
睇日本h圖,屌你老尾10張有6張都蘿莉
身又細 腳又短 樣又細路 完撚全冇性慾
成日都短陰髮型 異世界服裝 又獸耳

但韓h真係下下都長腿大波,長陰 連妝都畫埋出黎,服裝又貼近現實

唔好咁多口水,直接貼圖就明

日h假想圖

我諗你只講主流漫畫?日本漫畫題材真係多到痴線,將漫畫用作一個好成熟同自由嘅故事媒介
求其講幾套:日常、宇宙兄弟、Blame、Beastars,唔講質素,就題材風格而言呢幾套完全截然不同,呢樣係我以前最比日本震撼嘅嘢

因為我好耐無睇,如果你用日漫呢個大包圍嘅term,咁我會好奇你口中個種日本漫畫係咪已殺死晒其他類型嘅漫畫?或者韓國漫畫多元程度已經catch up到?
冇錯,我講緊主流
我知好多小作都好跳脫好出色
韓漫d分鏡比狗睇
異世界,韓漫咪一樣好撚多
呢d題材真係百看不厭
岩岩有人講h漫,又提醒到我
日漫第7個問題,就係審美觀勁撚bad taste
屌你老尾成日都著埋啲古靈精怪衫 又貓耳又盛
成日都係童顏巨乳 on撚9戀童癖
啲髮型又毒,一睇就係討好acg毒撚既look
真係好撚bad taste

睇下韓漫啲女係點,即刻有返哂胃口

韓漫=魚蛋燒賣雞蛋仔,做得好係可以好好食,本質仍然係速食

日漫=西廚,好多框框條條,冇靈魂一式一樣,最高級嘅一定係世界級

港漫=中廚,睇師傅手勢,冇好rule base嘅規矩,得個大框架去跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞