覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
最高級
咪就係講左咁多年都仲係講緊鋼鍊 巨人,最多搭多套寄生獸 小圓
想問近年仲有冇一套 達得到呢個standard?
屌,好撚中
年年有就唔叫神作啦,荷里活夠唔係年年出到,咁你會唔會話荷里活遲早畀韓劇取代呀
得其實我覺得韓漫啲女身才太誇張
巨人到而家幾多年啦?
唔好捉字蚤啦,講咩年年
一年出幾鳩百套新作,10年都搵唔到一部就證明有幾沉淪啦
點都有性慾過日本啲蘿莉貓耳異世界服裝先
韓漫如果繼續做條漫的話
真係睇唔到可以超越日漫
分鏡既表現力, 一落到條漫就打左9折以上

畫功係另一個死穴
咁多年以來, 除左尹仁完同Boichi, 韓國畫家真係冇乜邊個睇得入眼
迷宮飯
其實我最撚期待係非日本人負責諗劇情 寫故事
日本人負責畫 同整動畫
日本人思想真係太刻板,寫唔到好故事
咒術完全滿足到樓主想要既條件

1. 主角雖然係虎杖,但存在感極低,最有人氣嗰個反而係男配角2.5條老師,虎杖掉返轉頭只係陪襯

2. 芥見反社會係人都知,基本上都無咩講過人生大道理

3. 本身套野都無咩女,仲要主角團唯一女角釘姐都死撚咗

4. 非異世界

5. 完全無路捉,最後大佬宿儺全程一個打晒主角成班人,又唔會掛住廢噏比正派有機會反殺,反而主角方幾個勁角好似2.5條老師,鹿大師,乙骨都比佢腰斬咗。所以套野無樓主所講主角屈機或者係天選之人既問題,因為真正屈機嗰個係宿儺,就算主角一方有回億加乘都好,下一頁都係比宿儺打到瞓喺地

6. 畫風十分穩定,打緊嗰陣基本上你都唔會睇到啲角色喺度做緊咩
韓漫做唔做到撚鳩讀者
寫死哂啲人氣角色
夾硬張少年漫畫
變做呢個搞笑漫畫
再搵返條屍出嚟
但都有人睇
重要上埋連登熱門
公道講
咒術暴走前係好撚好睇
芙莉蓮幾千歲夠唔夠老?
2已經錯

唔使再睇
唔係好唔好睇既問題
但韓漫一條野鬼死咁長真係睇到隻眼同隻手好攰
取代就真係難D
屌 其實係咪你睇得日漫太少咋
泡菜漫我都睇過都幾十套 唔講啲畫功背景上色分鏡 齋講故仔 泡菜漫個種心理描述少 啲故仔英雄主義到美漫咁 再加埋本身劇情推進慢 主線含糊 好多都幾十幾百話先講少少野 咁都已經同日漫差幾皮

泡菜漫好係佢上哂色 但有時啲色又上得求其

唔係話泡菜唔好 但可能發展都要時間 畫多三五七年再講啦
有市場咪得
一兩個樓豬咁嘅獨醒撚wfc
作為搞笑漫畫話題性一流
不過故事九流
不如樓主講幾套有深度嘅韓漫
睇過幾套都覺得故事唔多得…
真心想見識下
幾千年文化大國幾千年先得四大名著
香港開埠咁多年先得金鏞倪匡古龍
其實日本一兩年有套經典都已經唔錯
最重要係.....我睇大部份漫畫係無俾錢
對上一次儲齊已經係鋼鍊同hunter (未齊)
我無野呻同怨
樓豬一定係剩係睇少年漫既撚樣
日漫題材根本就全世界最多元化
全部韓漫加埋都唔夠一本快樂天鬥,被人吊住嚟打就有
既然韓漫咁有潛力, 咁講5套韓漫作品出黎
睇下有幾多人睇過

單獨一套作品可以追上日漫絕對有可能
但要整體超過, 韓漫仲要努力努力
同埋而家連歐美市場都比日漫做榜霸
韓漫死晒去邊
任務至上主義同埋9999強化木棒D女正到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞