覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
當年手機得幾吋,條漫係迫於無奈嘅形式
今日手機mon越嚟越大,好少人知PSP芒係細過iPhone pro,科技方向亦唔似會變返細
日漫講重用傳統分鏡,但其實唔係冇進步
好多日本純網頁漫畫雜誌,新作品嘅分鏡同資訊密度都低好多
每集頁數唔再受印刷限制7開,一集頁數更少,更新更頻密,減少合併頁,可以全彩,作品更多
同樣可以往下拉嚟睇比幾廿年前舊漫畫更順暢

呢班人哪來的自信韓國人就靈活多變,其他人就固步自封
條慢睇過一兩套
勁辛苦
一格格冇內容
係咁掃
Hollywood係電影工業化
3A gaming係遊戲工業化
主流娛樂就係工業化內容為主
咁好多日本動畫漫畫都係速食冇討論空間嘅
雜誌搵人畫都係攝位
我自己都有睇呢類,笑完膠都費事俾,亦唔會叫人睇嘥時間

但唔會開post講我睇嘅係好勁又有市場,其他國家有同類嘢就無聊低質等天收
有乜謂

成個模式就係將漫畫家當人礦
仲變態過舊時代既 jump
我唔覺得條漫有咩未來可言就真
同意
單純講漫畫本身已經不停有進化
更重要係日本成個 ACG 產業係極度高延伸性
純粹 online 網漫其實先係落後既思維
去到有一日
會有人因為d 韓動漫而專登去韓國旅行觀光
我先會認為韓漫開始追得上日漫
工業化唔係真人化
工業化係有一套製作流程嘅標準、大團隊分工嘅方式
自己上myanimelist搵搵啦
得閒9up 就唔得閒打兩隻字查下廿歲以上既人(/相對active既讀者)係睇緊咩咩
講穿左就係critic wannabe
漫畫list嚟講anilist > mal
數據咁勁
咁韓漫黎講
有邊個角色係已經變成家傳戶曉?
閔浩 定係 敏俊?
又有冇邊個漫畫家已經成為大師
隨時搞個原稿展都會萬人空巷湧去睇?
佢地未睇今年真正好睇既動畫
不說了
要取代暫時黎講仲係好遙遠,如果係講緊《我獨自升級》呢啲,邊一part 令樓主你覺得有機會呢?
唔係講緊webtoon呀嗎
韓漫次次去到中後段拖到仆街....勁悶
嗱不如咁啦
似乎有好多人都覺得日本嘅動畫同漫畫入面政治戲幾乎都係死穴嚟,除極少數作品外好多人覺得因為日本個近代史發展問題,變左普通人根本冇相關概念而寫到好兒戲咁

相反韓國個悲慘鬥爭變左呢方面聽講好似易寫好多,雖然全部係哂電影同電視劇果邊 (逆權司機呢啲)

咁我就一於放長雙眼睇下幾時有挑得過日漫呢方面顛峰之作 攻殼機動隊 嘅韓漫甚至動畫啦下
日漫個上限係極高
烙印,龍珠,HXH,OP
如果韓漫出到一套有以上既水平
應該就唔會有人懷疑,現實係一套都無
https://youtu.be/ESqB63lmww0?si=RE8ue5tpIbBdxWKB
自己睇下今年漫畫大賞啲漫畫題材有幾多元有幾廣闊啦
聖地巡禮個概念其實好勁
由動漫畫帶動現實既旅遊業黎振興當地經濟
甚至有啲動畫好似係為宣傳當地而拍/做咁
製作水準仲有好大距離,但故事、情節、意念、已經好多都超越左,負評果堆仲係製作畫面水準行先決定
你同佢講內容,佢就同你講銷量
你同佢講銷量,佢就同你講增長率講未來
你同佢講長遠都係要睇返內容,佢又同你講返漫畫APP市佔率之類...永遠無限loop落去
總之最後一定會扯到去歌影視到,次次都係咁
你睇得少啫 淨係睇啲大熱主流 咁嗰啲梗係乖乖地墨守成規食老本啦
韓咸濕漫啲女正啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞