覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
韓漫情愛類都好老土下喎我覺得…
樓主講個啲都係王道大路野
係咪因為你淨係搵呢類型睇?
未成年就幾認同 9成啲主角都都未成年
老套都應該OK過日本
韓漫起碼會唔耍讀者
近幾年日本大部份都勁拖+撚讀者
大家情投意合時一方主動又會殺出個程咬金阻鳩住曬
仲有d女埋男豬男豬會陽痿
no offence

遠既有桂正和
近既有佐伯俊

一拍埋去, 呢班個個畫到好似渡我被身子咁既韓漫女, 話佢地被秒殺都已經抬舉左
人講漫畫你講插畫九唔搭八無厘頭鳩,點解你以為講得一句就冇人問候你
田中政志
山田博章
泉光
白浜鷗
大暮維人
樫木祐人
日本成千上萬個漫畫家,搵得十個八個就好少呢啲狗話可以慳返
未必去到林薰嘅高度或出名,但呢種風格一直有市場

仲有依家畫七王子漫畫嘅作畫,未畫呢套毒物輕小說前嘅作品都知佢美術同構圖非常強
好多漫畫家你以為佢鳩鳩下,本身要雕唔會做唔到

我只想講喺自己唔識嘅話題,唔好無嘢講搵嘢講
唔係韓漫, 係會條漫同電子化取代,
好快日本啲頁漫會跟唔上時代,
新一代漫畫家會畫條漫.
條漫喺係冇格仔分鏡已經永遠都唔會贏
真係睇到好辛苦
金剛棒
之前都有搵啲睇下
依家頂唔順
我暫時搵唔到邊套韓H漫識分鏡構圖
韓H漫畫面全部似跟住賣相雞同自拍流出臨摹咁,冇連貫冇動感

有冇攞開韓H漫打飛機嘅巴打可以介紹睇邊套

紙本漫畫單行本:1610 億日元
紙本漫畫雜誌:497億日元
電子漫畫(含雜誌):4830億日元

日本上年個漫畫市場電子化已經過咗7成,
不過比韓國APP 佔領咗個市場,
LINEマンガ同 ピッコマ 兩個韓廠係日本市場龍頭
頁漫係手機睇就係完全發揮唔倒所謂分鏡優勢,
反而條漫留白係手機睇真係好順
條漫取代頁漫係大勢所趨,
用手機睇漫畫係必然之路.
堅守頁漫係死路一條
Naver、Kakao等南韓網路巨頭,正企圖爭奪日本在漫畫應用程式(App)市場的龍頭地位,在國內成長因為人口較少而受限之際,把日本視為搶攻全球市場的灘頭堡。

日經新聞報導,東京MMD研究所針對觀賞條漫(webtoon)的使用者調查顯示,Naver旗下的LINE漫畫App去年在日本有33%受訪者使用,位居榜首,其次是Kakao旗下Piccoma的30%。表現最佳的日本業者是帝人集團Infocom的Mecha漫畫App,以12%的使用率拿下第三名,但遠不及南韓對手。

Naver原為網路搜尋巨頭、Kakao從即時通訊App起家,在南韓市場已擴展到支付、線上購物等領域,但南韓人口約5,170萬人,成長機會受限,因而把成長押注在競爭實力足以匹敵國際的內容事業,尤其是網路漫畫領域,著眼日本深厚的漫畫市場。

Naver上季的條漫商品交易總額(GMV)年增5%至4,794億韓元。除了從出版商取得漫畫授權,Naver也培養自家漫畫家,還有專責的編輯部門。
https://udn.com/news/story/6811/7585160
取代又唔會既
不過韓漫食緊個市場啦, 市佔愈來愈大

有人話睇唔慣條漫,但事實又有另一批人鍾意用手機睇條漫方便

話拖劇情既根本唔關日漫定韓漫事, 日漫都大把睇完好似無睇呃稿費

日漫個市場俾韓漫愈食愈多,唔一定關漫畫質素事,有好大原因係三大社營運太食古不化鬥唔過webtoon,webtoon收入同用戶每年暴增,日本三大社唔係利潤下跌就虧損增加
日本漫畫產業一早跨媒體化
韓漫頂流「我獨自升級」要動畫化
竟然要搵日本公司
從不同媒體類型來看,通過智慧手機等移動終端閱讀的電子漫畫的銷售額,同比成長8.9%至4479億日圓,紙版漫畫(單行本)同比減少16.0%至1754億日圓,漫畫雜誌同比減少3.8%至537億日圓。
https://tw.news.yahoo.com/日本的漫畫市場-2022年銷售額創新高-001003766.html

幫你計4794億韓元今日兌550億日元,人地4479億只係透過mobile 端,仲未計單純電子檔
再俾個例子你,鬼滅23冊賣咗1億5000萬份,當400日元一本都600億日元

都係嗰句,唔好以為日本人唔會進步等人追,後來者又一直有呢個成長率
好似支那超英趕美咁傻閪
一步一腳印呢d
龍珠已經畫晒啦仲喺度腳印
所以好難理解佢地
一方面話拎返龍珠出黎睇就話好普通冇特別好悶
一方面就讚行返呢d套路嘅新作係好野

佢地就係要有「自己嘅世代嘅作品」之嘛
日本漫畫產業咁多年老本緊係成熟
不過市場俾人食緊啫, 出版社係咁蝕錢, 你諗吓時間一長, 人才待遇行業發展會點?
如同廿年前既日本手機市場咁慢慢俾智能手機打殘
圖3係莉莉?
其實點解韓漫講到幾勁幾勁
但一個出名既韓國漫畫家都未聽過
係咪我自己太孤陋寡聞?
首先你鬼滅嗰個係累積銷量, 拉埋一齊講已經唔
另外4,794億韓元兌550億日元係"季度" 銷售額,
姐係淨係naver一間公司一年賣漫畫已經超過2000億日元,
另未計line, kakao 呢幾間

另外日本既4479億日元電子漫畫市場, 有接近7成市佔係用韓國app,
(Piccoma, line 漫畫)
佢地仲會陰啲陰啲係日本幫韓漫強推出去,
依加既日本仔係睇好多韓漫, 比你想像中多好多.
我冇確數據overall韓漫定日漫係啲app到賣得多,
但我好肯定女性下沉市場(大女主, 女人轉生, 逆後后)韓漫係日本市場已經贏咗, 韓漫配合韓劇係吸引倒大把班平時唔睇漫畫既日本女人接觸韓漫.
你肯定

多謝分享
「出版社係咁蝕錢」

你呢個資訊係幾多年前?
同呢班人講真係嘥氣

追韓國有乜就好貼
日本發生緊乜就十問九唔知,喺度想當然,唔清楚不過好肯定

睇韓國嘢多真係會令人充滿自信
好中
佢地真係有一份迷之自信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞