覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
啲直版漫畫真心攪唔掂
但之前睇過套勇士回歸係幾過癮
好似好耐之仲有套變型水
日本都有好多成熟題材嘅漫畫個喎
其實你係咪冇睇過日本H漫
睇完To love就當咗係
新暗行御史講到依家啦
打機又係,劍星出咗又發夢超日趕美
動畫又係,成日講代工代出一片天

自己接觸得少,就以為日本人冇進步
依家世界係多元文化,冇一家獨大
但就唔好諗可以keep住個速度追到變第一,支那思想好肉酸
你講中左
樓豬剩係會睇動畫 唔睇漫畫
其實樓主所講嘅異世界,好多都唔係漫畫黎
根本傻鳩樓主日韓漫都睇得唔多就出嚟鳩噏
輕改當漫改on9到震 印象流9up
有上色係好 但係畫風好似冇乜特色 懷疑係因為團隊合作 你唔會講話邊個畫家好勁
分鏡啱無腦碌 因為佢哋好多都懶 變咗大圖加對話框 唔懶個啲分鏡就有啲特色
我鍾意佢哋有武俠背景 同樣係重生/轉生呢啲開掛類漫畫 睇武俠唔洗下下都係rpg 設定
韓漫全彩只不過係漫畫太簡潔易上色
一套咒術秒左你
金鋼棒不了
淨係故事多樣性同題材深度已經追都追唔到啦

達爾文事變好睇
金鋼棒X
疏窿棒O

啲空白仲多過內容
咒術前中段確實係神作喎
作者無啦啦精神病發有咩辦法?
屌 我緊係知韓漫啲排板同分鏡好垃圾
但講返1樓嗰6個框框,事實係韓國人冇日本人咁多包袱
我咪話佢神作

完全無你講既問題勁到癲
屌你都on99
你只係自己見識少咋
森薰你識唔識啊,唔識就睇啦on9仔
韓仔故事都未識寫
事實係㗎仔想像力同創意大過泡菜仔n倍 仲要繪畫技術完勝
你所講嗰啲只係㗎仔為咗吸引人睇加嘅元素
除咗日本陸沉之外完全唔覺韓漫會超越日漫
你係咪睇得太少漫畫呀?
日漫唔少直情有哲學元素,好有意思

如果你話剩係針對主流的話
其實任何娛樂文化都係有trend
潮流嘅嘢不嬲嗰期興咩就會不斷岀現同一類嘢
過一排就自然會汰舊換新
唔使太上心喎
1. 主角一定要係未成年
芙莉蓮、迷宮飯、my home hero 表示︰

2. 成日講大道理、說教
高木同學、異世界舅舅、高分少女表示︰

3. 永遠女多男少
鬼滅、咒術迴戰、膽大黨表示︰

4. 異世界泛濫,多到想嘔
我推的孩子、噬謊者、吸血大耳窿、one outs、膽大黨表示︰

5. 永遠都係嗰幾個套路
銀魂表示︰
咁又唔完全係
首先主角都係中學生先
而且咒術都好撚多從天而降救場,同埋奸角打極都打唔到主角要害既情節
你只係睇少年漫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞