覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
我1樓講既係主流動漫啊屌
我講緊香港樂壇垃圾,緊係講緊mirror mc 陳蕾 collar lollytalk
屌你成班用kolar rubberband去駁我有咩意思?
老實講,我中學都係淨係睇韓國漫畫

大個咗睇吓日本漫畫先發覺原來可以咁好睇爭咁撚遠 嗰啲畫面嘅震撼度 題材嘅多樣化

故事嘅情節人物嘅塑造 真係好勁

我直程覺得日本畫漫畫已經係藝術級
其實韓漫係主攻「平台」,而唔係content

講個故仔俾你聽,前排支那唔抵得韓劇hit,係度帶風向笑韓劇係幫Netflix/Disney+打工,利潤大頭去晒美國度,韓國人賺得份糧,爆紅劇都冇利潤分成,順便再嘲諷韓國俾美國控制/殖民之類嘅陰謀論

啲game上架steam/ps store/app store/google play都係一樣道理,平台抽你30%走,穩賺唔賠冇風險

依家漫畫app收入前3名都係韓國,係LINEマンガ係同日本合資(技術上都係韓國主導)

漫畫app收入排名:1)piccoma;2)LINE Manga;3)Naver Webtoons
https://lih.kg/3701441
問題係睇h圖成日見到
邊撚個想j細路
成日見到日漫都唔明點解啲男主角通常都又矮又瘦,都唔知有冇160高,好似最近果套我內心的糟糕念頭,直頭小朋友幹大姐姐咁,當笑片睇就ok,一到感情位就勁撚出戲
H漫仲乞人憎,好似日本AV咁成日有啲人形豬咁嘅阿叔喺度揖揖揚揚
咁搞鬼 竟然係睇泡仔漫入門先
計主流韓漫仲垃圾
咩叫主流? 你睇開嗰啲全部都俾19靚仔睇。

動畫係吸引青少年㗎喇 有深度小小嘅你又唔睇

睇來睇去都係嗰啲異世界點幫到你?

是但搵好10年前嘅死亡筆記都吊打全部韓國漫畫啦

而家Hit嘅仲有黃金神威,出埋真人版

呢套動畫好睇漫畫更加好睇,你又有冇睇過?

真係最撚憎呢啲知識狹窄嘅人出嚟講廢話
你講真?
我連主角係邊個都唔撚知wo
救左邊到場? 趕黎收屍咋?
而家so far似奸角個個秒撚左好多潛力主角啦wo
1. 主角一定要係未成年
芙莉蓮、迷宮飯、my home hero 表示︰

2. 成日講大道理、說教
高木同學、異世界舅舅、高分少女表示︰

3. 永遠女多男少
鬼滅、咒術迴戰、膽大黨表示︰

4. 異世界泛濫,多到想嘔
我推的孩子、噬謊者、吸血大耳窿、one outs、膽大黨表示︰

5. 永遠都係嗰幾個套路
銀魂表示︰

仲有非異世界既︰
銃夢
jojo
hxh
20世紀少年 / monster
外天樓
魂環
只有我不在的街道
哆啦a夢
小丸子
我們這一家
蠟筆小新
忍者亂太郎
天竺鼠車車
工作細胞
動物朋友
電鋸人
孤獨搖滾
搖曳露營

夠唔夠主流?
一齊發展咪得
做咩要取代
又咁講
就算唔係主流仲生存到
仲動畫化到
咁都叫算係咁
起一起底,就發現樓主成日喺動漫台開埋啲鳩po撩交嗌,大家慳返啖氣好過啦
呢套垃圾就係目前所謂韓國頂流
唔睇由自可
一睇笑撚死我
手機webtoon方便嘛

細個改變唔到嗰種覺得睇漫畫就係毒撚嘅心態

淨係會睇吓動畫,但係唔會睇漫畫

驚俾人笑
女仔早發育過男仔唔係常識
仲有男主喺故事入面已經一直標高緊
你講嗰啲係作者精神病發之後發生既事
韓漫D分鏡好唔得喎
日漫既分鏡技術直頭係世界頂尖
由理論、工藝到歷史都遙遙領先全球
完全沒有誇大
日漫仲誇
韓漫巨乳仲喺我接受範圍
日漫嗰d 巨到半個人高都有
又有d巨乳又肥又矮
你去搵日本巨乳h漫
大部分都係畸形
多謝哂,又幫我更新左待看清單,層主好人
姐係精神病發之後更滿足你想要既野
唔知魂環幾時先動畫化
一套我獨自升級樓主就鬧麻了。不如大陸人
日漫,唔好講到手塚治蟲嗰d年代
淨係北斗之拳,城市獵人喎d,其實都講緊40年+
當龍珠都俾宜家年輕一代笑緊舊,其實會唔會係你地睇太少作品先有你呢堆感想??

1. 本身最受歡迎嘅漫畫就係少年漫,你自己睇少年漫大,大個左又抹唔甩個習慣,就喺度屌宜家嘅少年漫主角係少年...你傻L左呀?睇av都年年一車車18/22出黎拍啦,你自己老左鍾意睇40路咪自己去搵40路黎睇囉。再講,好似第4點咁,就係就你班社畜打工仔,所以咪多左俾貨車撞完去轉生作品囉

2. 說教係老土嘅,所以日劇都已經冇人睇

3. 以前幽遊白書/龍珠/北斗/星矢咪冇女人囉(有都係喺場邊打氣)。宜家冇可能啦,賣figure賣周邊你會買男定女?比達呢d傲嬌角色變埋女角仲唔係一雞兩味?市場係咁,你宜家再拎嗰d剛陽味滿滿嘅作品出黎邊度有人睇?倒轉,你係女咪可以去睇網球王子囉

4. 異世界其實好多年前都有,80-90年代是旦up都有聖戰士、魔神英雄傳、魔法騎士、不思議遊戲等等...少男少女漫都有。宜家最令人作嘔嘅係拎現世嘅野去中世紀科學技術嘅異世界橫行,唔係異世界本身令人作嘔

5. 所以你地宜家睇返龍珠咪覺得老土,其實就係人人抄佢。(龍珠已經好好,冇回憶。最多回憶嗰個叫火滾撚樣)亦都係因為咁,一拳咪突圍到出黎囉

6. 請去睇城市獵人,或者80年代末至90年代初嘅ova動畫

日本動漫宜家個樣
就係經過40年嘅演化變出黎(我都唔敢講進化)
但係以前個世界,的確係百花齊放
宜家就要有套路,因為要搵錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞