覺唔覺日漫總有一日會比韓漫取代?

482 回覆
50 Like 1115 Dislike
泡狗娛樂圈完全係將歌影視工業化
全部都係揀好abc 之後print 出嚟
標題講日漫我先唔提動畫
樓主淨係睇jump個類主流野?
你起佢底就知條友次次都係玩泥漿摔角
屌那星 webtoon睇左咁多年
大部份係呢啲題材:
轉生 武俠 魔教 地下城 打塔 系統

其他反而都唔差
以前有個恐怖漫好正 睇到最後會開你相機嚇鳩你
衝突 神作
冇乜可能,啲經典嘢出完又出
近年經典少咗但都有十幾套儲到粉
當80-90年代嗰啲人死哂,仲有呢代嘅日漫無限復刻
仲未計美式左膠改故事,日本題材守舊反而係賣點
你第一段講既野 out 到

有冇聽過 jump+?
有冇留意 twitter 出左幾多新晉漫畫家?
相反地
我想問有幾多個韓國漫畫家係出到名?

咩年代
講乜鳩壟斷
韓漫人物太無特點 畫黎畫去都係咁既樣 唔同漫畫睇落有啲角色一樣咁滯
仲有既神作仲有
寄生獸
海盜戰記
烙印勇士
王者天下
關於地球的運動
電鋸人
王者天下近幾年好唔掂喎
我只係留咗一個言乜鳩
我都冇睇開韓漫都冇鍾意韓漫只係想回覆雕花咁雕嘅公平咁講韓國都有勁人
當然只講漫畫,森薰咁雕法嘅漫畫家好少(韓國我估冇,唔清楚)
比我都唔留啦
中國真係好多
人口基數大
你直接全裸show樣自拍上黎仲易上熱門啦製造機
lm
我獨自升級
我覺得市場影響好大
日本仔鐘意
韓漫得甜漫羸到
韓漫始終無乜講故事個種feel
而且如果套嘢講設定
韓漫多數都亂鳩嚟
無啦啦有啲矛盾劇情
韓漫都係直版漫畫
分鏡好大限制
要突破到日漫嘅高度有啲難
但係依家啲人接收嘅娛樂越嚟越唔想花時間
由以前嘅文字(小說),到漫畫,到影片都唔滿足
所以依家先咁多人玩抖音呢啲短片
而韓漫多數都係全彩,分鏡構圖夠晒直觀
岩晒依家啲人

所以係咪真係完全冇可能呢
我又唔覺得係,當然係極微啦
咁梗係
都寫到明婆婆
分鏡係最大詬病
套漫畫幾撚好睇都冇用 日漫一頁既內容 你畫撚到50頁要我用手係咁畫畫畫部手機去睇 咩癮都冇哂
其他畫風 劇情 內涵 題材 唔好提啦 韓漫根本未成氣候
你po個幾張樣樣都好 係唔撚識畫對波 都表現唔到對波既軟彈質感
子豪與阿姨
幾佩服po主 條list嘅漫畫咁經典 都可以未睇過曬就出黎扮漫畫學家咁9up
取代應該唔會既
但韓漫/ 條漫睇果時的確方便好多
仲要全彩
我呢家都係睇韓漫多, 但覺得各有特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞