養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
30k 有D 機,20 唔似得
兒科已經比普通科貴(返學兩三個月就病一次
專科睇眼、睇牙呢啲又係勁貴

如果公司包呢啲真係慳好多,比廿蚊走得
其他雜項一千蚊
你奶樽唔會月月買,衣褲鞋物都係
拉均平均月花一千乜都夠
冇病冇痛實ok
如果BB 勁多問題濕疹、食物敏感、中covid ……
隨時頭10個月已經入私家醫院住左4-5次每次幾萬起步
仲末計私人皮膚科,免疫治療科,職業治療科的開支

公立醫院都可以不過幾災難下
例如:
1. 得2個照顧者(填左冇得改,bb 附近一定要有1個照顧者)父母返工之外仲要每人頂多12hr🤡
2. 拎張舒服少少的露營椅去坐都唔得,麻煩坐classic 膠椅坐成晚
…………

P.s. 父母/上一代都冇濕疹、食物敏感
未計校車都1萬
呢條數係未計醫療和意外保險,除非打算小朋友發燒去公立醫院急症室排十幾個鐘頭等上病房,唔係嘅話計埋小朋友嘅醫療保險開支,每個月加多千五左右。
大約一歲左右開始,playgroup、各種興趣班加入,每個月再加多$2000左右。
然後上到小學,再加埋補習費、各類比賽參賽費,每個月再加$4000左右。
跟住再計埋數,就係得閒去吓迪士尼或聖誕暑假去旅行,每年大約$50000左右
跟住上中學,喺保留以上開支嘅同時,再加埋零用錢,同朋友出街嘅開支等等,每個月大約加多$3500左右啦。
唔同年期 花費不一
有無工人 視乎 你老母要唔要 打工
有無雙老湊

上幼稚園 n 班定 私校 各不同
無一個正常數但尿片奶粉就 大部份人都係呢個基數
棄養的話政府比錢,有份交稅就係佢父母,佢行街可以係咁叫人老豆老母
而家唔比借呀最慘係唔知佢鍾唔鍾意,一陣買咗試完唔鍾意就碌柒…..即買即蝕
我同事個仔傷風都要睇兩三次先斷尾

定係我同事大驚小怪,小小野都睇醫生
個b 太細去公立大人好災難下
公立醫院規則好癡線
一定要有大人陪但只可以2個照顧者
一人要頂12hr 慘過返工
正常工都係8hr 一更

私家冇太大限制屋企人多/可以加埋工人
每一人頂幾個鐘就容易照顧好多
oboe 乜鬼
冇錢玩牧童笛算啦
不過有d 學校音樂堂一定要用樂器考試
牧童笛唔計
我覺得眼光係講緊體驗當地人情世故
即係例如日本人公德心果類
人地環境保育之類果d
關鍵係去到當地之後 點樣比較香港同當地
深圳長洲行兩圈都得啦咁
其實如果父母有錢,仔女是但做份工過下日晨都OK
學費唔洗錢
最多咪食飯搭錢書費
阿B 發燒入院 父母陪伴 正常不過
公院衰在上房耐
你份工之後會唔會再加薪 你依家只係計左bb階段 仲未計大個之後 100儲蓄你都係預自己應急

當然講到尾都係睇餸食飯 5萬如果要供樓相信你自己都係岩岩好 錢就一定唔會話好夠 不過最重要係個生活模式係完全唔同左 你預冇曬私人時間 你ok既其實錢都係其次
旅行唔同意
出國留學先係最大重點
真正見識
每人體質唔同
你同事小朋友可能有其他特別需要
用晒醫療卡額
對你嚟講就十幾年
你嘅十幾年
對一個十幾歲嘅仔嚟講就咪係佢一世囉

仲串其他職業
個仔針撚咗再嚟串人啦
如果唔係靠父幹母幹,要去到呢個條件先生得小朋友,老婆都停哂經啦
BB 階段大部人都係呢個基數
往後 工人 playground n 班 興趣班 補習班 環遊世界 私人補習 私幼 私小 海外讀書
全部各人負擔能力而各取不同
有錢 咪投放多D 錢
無錢咪全部走公家
公屋仔,居屋仔,村屋仔,私樓仔,豪宅仔
全部洗費都唔會一樣,講緊家庭支出。
成個老屎忽咁笑死我
每個人去旅行嘅理由都唔同
而每一次嘅旅程都可以有唔同嘅意義
有人純relax 有人對各方面嘅事物有新嘅領悟
我幾時有講過去旅行就高人一等
仲有 我成撚日睇書 都成撚日去旅行
呢d好閒
好多人認為家長需要有能力帶小朋友去旅行
除咗可以開下眼界 睇吓其他地方發生緊咩事
仲有某程度上代表緊家長有一定嘅經濟能力
有多餘錢可以培養小朋友其他方面嘅嘢

Between唔使袋錢落我袋 你留翻自己洗
師兄你呢句完全中point
睇太多個案
有呢啲無限資源嘅
做老豆嗰個都4x
佢係娶到個後生老母都唔算大問題

但眼見佔咗9成
雙親都過40
呢啲非金錢可以比較嘅

無父幹嘅
後生讀完書出嚟做野
應付完首期呢關
再要幾多歲先有本錢生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞