養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
學同精係兩回事wor 同埋你唔會全部同一時間學
運動呢家野學到咁上下就可以靠自己練
你唔會樣樣都練到變港隊架嘛
我指緊培養佢興趣 唔係講緊俾佢學黎面試
就係因為我食玩訓屙,所以屙撚咗好似你咁樣嘅一舊屎出嚟囉

坦白講啊小朋友
我自己個仔依家9歲,我上年先至帶埋佢去捷克嗰度玩咗10日佢除咗記得嗰啲博物館入邊有刀刀劍劍同埋有個人骨教堂,鹿肉好好味同埋兔肉好難食之外

佢根本冇乜咁多額外嘅感受,人眼界要開闊首先就係自己要有一個契機喺度,可能你嗰陣嘅生活好唔如意,又或者你經歷緊重大轉變 , 然後你去一個旅行嗰度你發現咗一啲你喺香港完全感受唔到嘅嘢,嗰啲事好大機會係一種睇法,係一種觀念。

小朋友會諗到咁撚deep? 你冇撚嘢呀小朋友?你仔都未撚生過,仆街月薪唔夠15k你同阿叔喺度講經?

自己傻閪就咪撚出嚟賣啦,屌鳩你都嫌整污糟自己把口,咁撚恨去旅行細個屋企好撚窮?咁撚不滿嘅,你咪走去學其他人咁樣屌鳩自己老竇老母點解生你出嚟囉

買版唔撚知埞…
最慘係佢地覺得佢地今日咁失敗係因為當年父母無比到呢d野佢地
小朋友一定要俾佢學游水 , 真係冇嘢好得過游水 細個比阿媽迫去YMCA學游水 , 游吓游吓居然走去參加咗小學學界 , 喺自己個小組打爆咗個喇沙仔好撚開心
如果個童年係比呢啲興趣班,自己唔鍾意,塞滿晒成個童年,我真係寧願老竇老母放養,佢哋淨係識得1-6返工搵錢星期日陪吓我好過
純粹好理性咁討論 , 真心我同我老婆加埋月入90k , 我哋有小朋友,我哋兩個每個月必須嘅支出都係大概啱啱好接近三萬蚊 , 我真係完全唔撚明一個月要洗50,000係乜嘢概念,更加唔撚明點解月入五萬蚊都生存唔到

我個仔好食好住,讀書唔係差,早兩日同我講話識到女朋友雖然我唔明讀小學識到女朋友有咩用,咁耐以來我都係用我以前成長嘅同一資源去養佢 ,我真係完全唔撚明點解要用咁撚多錢同埋點解會必須用咁多錢?
識啲嘢自信心真係咁培育出嚟
教精多樣嘢俾你 , 死靚仔你講嘢嗰啲例子唔係眼界同見識 , 你只不過係純粹去一個新嘅地方度見到樣新嘅見聞,你頂籠叫做學多咗樣嘢 , 你絕對唔係令你人生有啲乜嘢正面嘅增長

由你所講嘅我睇得出你根本就係純粹想去玩,感受到嗰度嘅衛生係咪會令你搵得多啲錢? 見到落雪係咪會令到你研究到啲驚天動地嘅諾貝爾新發明出嚟?

你咁撚想去學多啲嘢嘅唔該你自己打開本書,俾心機讀書,唔好自己美其名想去增廣見聞,實際上純粹想去玩。

唔撚知醜…
真 睇你點樣
有錢都唔一定需要富養
以前初中屋企幫我報左個英國遊學團
第一次去外國先發現英文好重要
當時讀band 2學校 成績仲要係中下遊
就係因為去完個人好撚自卑
後尾先諗通努力讀書 改變哂成個人生
後尾發現讀得band 2都係公屋仔居多
屋企根本無本錢比佢地開下眼界
令佢地反思自己想要d咩
依樣我覺得就係有錢同無錢培出黎既差別
但你會發現要比錢嘅學校往往係好好多
誠心同你講句

你能夠得到依一個認知 「我嘅英文差過同齡人好多」
你知道咗樣嘢之後你已經叻過好多冇依個自知之明嘅人

但係根據你咁講,你只不過係用你家人嘅錢去獲得一個認知 , 唔好介意 , 其實你呢個認知係應該一早要由你自己去發現,你冇理由要你屋企人俾錢去令你自己發現自己有幾咁廢 ,你作為一個男仔你真係有諗過要發奮嘅話,你係有需要要一早知道呢樣嘢,然後你晨早已經俾心機去做緊某啲嘢。

我咁樣講有少少攻擊性,但係呢啲嘢我直接嚟都無所謂啦?

他朝有一日你有小朋友嘅時候,你要好好活用你呢一個認知同經驗,等你自己嘅小朋友可以提早為依一樣嘢做準備。
係咁追啲無聊野
名屍教你ABC 同數手指
國際學校都幾十萬啦
朋友原本玩開高達
要轉玩新幹線戰士
袋咩錢入人袋咁巴閉呀
兩公婆夾埋搵九萬
一人四萬五 即係一個普通大學生做十年野咁上下
仲以為咩成功人士
人地咪想個仔女唔好目標咁低
少少野就沾沾自喜囉
咁唔係所有人細細個都識諗
家長責任就係去激發細佬既認知
唔通你會期望一個無王管既細路仔日日去圖書館溫書咩
你用大人思維去睇小朋友我覺得好無謂
師兄讀緊書果陣生小朋友
細路愈大使費愈貴,樓上好多淨係計嬰兒期
睇牙 貴到仆街,淨係今年都洗左萬二, touch wood 眼檢查左一兩次暫時無野follow up
收嗲啦死廢老
你又知我未有小朋友
扮咩育兒專家係度教訓人
你把口臭撚過屎坑
做你個小朋友慘撚過食屎
你個小朋友去旅行無咩體會同得著,係你既小朋友同你既問題,唔係個個都好似你地咁

醒返你一句:讀萬卷書不如行萬里路
睇返現實少少 家庭月入9萬已經係香港top5%既家庭收入黎可能對一般連登仔黎講真係未算成功
要達到連登仔生仔要求 應該至少要去到top 1%家庭先得
好睇你想點養,例如讀書讀屋邨學校同國際學校/海外升學都差天共地
大部份人n1/ k1開始學雞腸同國語啦 ,未計其他野
佢on9架
同佢講咁多晒氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞