養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
邊個湊先?
街症,住院,牙,眼
政府標準

供養小朋友免稅額13萬

12萬差少少啦

食飯3餐$150 車費、零用$50

30日 一個月都$6000

未計買新衫、玩具、電話、旅行
你有無問過你個仔想唔想出世?
奶粉 易撈麻 都要$500 一罐
一個月4罐

尿片一日都要5張片片,一個月150張最少

衫仔個d呢?
前排睇新聞,大陸有個學生話,佢父母喺佢中學時帶佢去英國旅行先知,原來學好英文好有用。

令我諗起自己細個係基層家庭,身邊無人講英文,就成日覺得英文無用,直到入大學先知英文好有用。
依家我兩個小朋友讀小學,完全無講過啲咩學語言有咩用,因為佢哋知道學好語言係成為世界公民其中一個條件。
細個pt做過劍擊興趣班
d 學生全部國際學校
屋企一係做生意一係ibank 高層
行出黎同屋邨細路直頭唔係同世界既人
七八歲 流利英文 勁有自信同大人講佢個美國road trip
一睇就知十幾後成班interview 佢就係比人爭住請果d
普通細路叫佢講句野咁有條理自信都難
古有孟母三遷,小朋友嘅世界就係佢父母同住嘅環境
佢身處咩階層就吸收到啲咩認知

真係講緊每個月學費唔只一萬
下, 2萬係窮養
係啊,讀中學嗰陣時,我一講學英文無用,就會有小康/ 中產家庭嘅同學話學好英文好有用,好多工都要識英文。我嘅認知就係身邊嘅人唔識英文都有份工餓唔死,根本唔知咩工要識英文。
嗰班中產同學就肯定知咩工要識英文,因為佢哋父母返工都係用英文文書工作,同外國人傾生意 etc
基本啦。 2萬, 重要因為有小朋友先請埋姐姐。 2萬係基本養
1個免稅12萬一年, 咪1萬蚊一個月囉, 洗問
我唔可以話英文同國語native 有咩優勢
只可以話英文同國語唔太好同襲啞人士差不多

係入場券黎
分享下三歲以下幼童生活開支(基層版)
https://lih.kg/3702433
雖然我細個屋企好窮但都知英文好重要
純粹係我唔長進所以英文差
我諗呢樣野唔洗屋企做生意或者出國先知
我比你嚴重既係以為出黎做寫字樓既話
開會係全世界人都講英文
所以讀書個陣有段時間好擔心將來返工
完全反映到你老豆老母養左個咩人出黎
一萬 ? 學費都未夠比
250? 食開咩垃圾奶粉?
其實唔極端,私立幼稚園6000-7000一個月,再學多兩樣課外活動,好多人係咁。
當你兩公婆加埋搵10萬一個月,就會覺得洗一萬落子女教育好合理。
我個仔一出世腸胃唔好,結果剩係食到易撈麻綠色冠550一罐

正常一出世奶粉平極都400蚊,250平都唔敢買
其實諗返呢d都唔係咩錢黎
上9個字英文都唔只買到一罐
其實買奶粉有啲技巧,我個女上個月出世,食緊皇家美素力1號

所有大鋪都賣緊800g $508
但其實識得搵藥房或者搵試用裝買 就唔洗咁貴
咁你識人係你本事je
一般都係按正常市價去計
但平到250一罐比你你敢唔敢餵個小朋友食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞