養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
唔講其他野
巴打有知足呢樣野都真係過得好過好多人
生活開唔開心黎講
我覺得知足呢樣野係above所有野
咁要睇有冇樓啦
真心,如果係兩條友5皮嘢,生仔嘅話,唔係窮,但都唔好得幾多
疊埋心水申請居屋,赤貧又唔會嘅
如果父母打算幫佢喺人生債務循環到解脫嘅話月入得5萬好難

大學基本上已經係必需品,使三十萬左右

出到嚟買樓份首期,五十至一百萬左右

廿年後有冇信心拎呢筆錢出嚟?冇嘅話你個細路係女都仲有得嫁人,仔就可能見到佢移民、娶大陸/越南妹囉
嗰4 5 皮丟左落咸水海了
樂觀啲睇,如果無放嗰 4 5 皮落去可能仲膠
父母已幫到盡
鳩嗡

大把人都冇父母比首期
咪一樣買屋結婚生仔
幾個親戚供個仔去美國讀書駛咁咗幾百萬,結果走去創業賭錢而家做緊外賣師/保險狗
人生邊有一定,是撚但啦
佢就算家人比錢,去英國,大可以鳩hea玩唔理
自己去到同人溝通唔到,都係你口中自我發現不足

我睇到呢位巴打有內省心,有時人就係睇你幾時開竅
有啲公屋仔發咗達添,但係人哋行到果個位要受幾大壓力要幾辛苦啊?上升通道一直都有,你要入到去就要超低效率地犧牲時間同努力完成原始資本累積

幫仔女解決債務,喺佢哋人生嘅意義絕對不止十年時間,仲要越遲呢個效果愈細
人生係機率遊戲,資本想綁死班勞工,於是發明咗債務,好似有但其實冇擁有,但你嘅可能性已被買走。
我小朋友讀緊k3
學費+校車:每個月$6000
書簿雜費每學期$2500左右
學野:每個月$4000
其他衣食住行計唔到

下年升小學學費校車會貴左,除左學野仲要補習
淨係入U嗰幾年都幾球啦
根據恒生銀行2022年6月的調查發現,現時香港養育一名孩子成長至22歲經濟獨立,便需要高達600多萬港元。

反觀歐美先進國家物價雖然同樣高昂,但撫養孩子至成年僅需約200萬港元,即使再額外加上大學約200萬港元支出,亦與香港亦相差一段距離。
0 俾保良局
個個搵錢生活都有不同壓力嫁啦
越幫越低能就聽過啦
呢十年嚟已經冇幾何聽到公屋仔逆襲嘅故事,自己諗諗,依家啲人出身要揹幾多債,揹住債務根本乜都做唔到

唔好話用個幫字,純粹係帶佢嚟呢個世界你都想佢做個自由人嫁,係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞