養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
你知就最好啦
小學生,一個月$20K up,讀私校,興趣班+學術外補,私家車出入
名師,師校,名興趣班,國際學校

學一堂語文600~1000/ 45 mins
學琴400~800/45 mins
學各種各樣興趣都係大約300~600一堂
睇你想貴養定求其養大
如果佢有本事樣樣都有興趣又keep住學我又唔介意
如果無興趣我唔會逼佢學
唔想搞到佢周身刀 無把利
除非佢天才到把把刀都學到利
cls, 連登仔喎 ...
興趣班梗係要搵港隊全職教先啦
5 皮唔夠洗
差唔多啦
學費7000
校巴1500
興趣班5000,2-3班
生存費(飲食衫褲鞋襪)1500(其實反而係最輕鬆呢樣)
保險500
醫療及保健1500
玩樂 random但大概2000(去一次海洋公園住一晚都1000啦,所以個個月可以分別好大)

上面話五千果班應該係出世冇耐果期,到入幼稚園同小學會洗多左

入村校唔上興趣班天生天養另計
如果係私家出世就要8-10萬左右
跟住出左世既洗費就真係好睇你有沒朋友
有朋友生左既話,會比好多bb野你用(eg衫,bb車,咩帶,玩具,bb床....),咁就洗少好多
另外初生bb到2歲,其實佢都唔係食好多
主要都係奶粉,粥阿,糊仔果啲,到真係開始食固體,都唔會食到好多
另外用得多就尿片

如果只計食同尿片,其實一個月洗2000-3000都夠
一皮一個月算平,都未到國際學校
你漏咗 私教,服裝師,廚師 同 $20k 教材費,重有每月歐遊旅學
問連登仔一定要登到頂!
細個有學樂器,畫畫,游水 (樂器係1on1),朗誦就比賽之前先有學一兩堂,之後有學英文同普通話(both 1on1),有補中文同數學 (大班)

當年冇10k嘅,但係都幾千尾
侄仔(11歲)前排有份數學功課,要佢地問返家長,睇下佢地用咗幾多錢係佢身上
結果粗略計下,都成一百萬.已經係講緊讀免費津校.
睇醫生。 每次500頂盡 一個月一次。 1000

點計
2~3樣 興趣班 點滿 足到D 老虎
依家講緊養隻連登仔
你呢d 大多數普羅大眾 計法唔啱呢度用
我們是最後一代

唔啱答呢個問題
3億就夠
唔洗咁認真
講得依個價九成都冇小朋友
住公屋嗰啲點養啊
完全唔知你做乜鳩

以前中學嗰陣我屋企月入4萬,每兩年都係就咁去一次台灣同埋去一次日本完全唔覺得有啲咩眼界嘅問題

想去玩就去玩,唔會乜嘢都賴落去眼界嗰度

俾你一年去10次旅行,你每日喺屋企淨係食玩份咁去乜撚都冇用啦
雯雯Steven 又係養
李嘉欣個仔又係養
佢哋開始隨時爭成千倍
月入5萬 100萬活動資金仲窮
連登仔 鼓催唔好生、唔好結婚
我就係想睇下佢地set 到條基本線有幾高

暫時都只係 乜都 私 ...
有d 失望 ...
母乳 0蚊
救世軍攞二手衫 0蚊
唔用尿片由佢直接屙落街 0蚊
讀書有香港政免費教育同書簿津貼
校服文具買二手 100蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞