養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
我諗住好似韓國人咁留定筆錢比個細路
萬一女仔生得好嚴峻會比佢整容
男仔18 歲比佢跟pt做gym 咪成個四眼毒撚咁讀大學
呢個世界外貌太重要
我讀中學時,有個中產男同學爛面,佢阿媽帶咗佢睇Jacqueline
當年(廿年前)都洗咗成皮嘢,但無好轉,之後又轉睇中醫
最後都係要搵皮膚科開A酸
人哋時間管理大師嚟㗎,仲又開醫美中心,又開影樓
會覺得藥房係賣水貨奶粉 到底有幾on9
咪就係垃圾奶粉囉
有人食代表唔垃圾?
咁你講下 點解你覺得佢垃圾?
4 5 皮一個月咪又係濕鳩連登仔
我個女4歲,hea 養唔谷,到依家大約駛咗一球,豐儉由人
上一代應該係賺
生六件,求其用餸頭餸尾養大
仔女撞正香港最風光時間打併買樓
老咗六個每人畀二千都萬二
加埋生果金fat fat
平養平養平你老母咩 有冇諗過個細路想唔想被平養
痴撚線
明明上面消委會個報告所有1號奶粉都無250蚊
你就話人唔識去藥房買

上面咪講左你識人可以買平奶粉同識食試用裝你係本事je
都係一句,大陸奶粉同水貨仲平d,我話你傻閪唔識買平奶粉你接受到
香港地 窮撚就唔好學人生仔
自己都養唔掂 就唔好學人養多個
講咩粗生粗養 垃撚圾
奶粉要平 尿片要平 衫要平 B車要平
B床要平 出街食飯要平 玩playgroup 興趣班無錢
學校要有學券 無錢讀私校 N班慳學費唔讀
有病唔睇醫生亂食成藥 etc
係 個小朋友都一樣會長大 唔會死嘅
但生存同生活係有分別囉

你講呢啲奶粉係好嘢
就好似你揸住部Jazz 然後同個揸porsche嘅人講
部Jazz好好揸
然後問Jazz有幾垃圾
你想人地俾咩反應你?
都叫做好過好多人既
你係咪唔識睇價錢表?
你係咪唔識字
1號奶粉你唔知咩意思?
美素牛欄雪印 全部藥房 初生都係250樓下
再者我250係約數咁比, 美贊268 都係接近

你再唔係落去藥房自己睇啦
三少 知你係富貴之人
全世界好似你咁,好快絕種

再者, d 奶粉有幾垃圾 你講左未呀
香港BB 展 四大奶粉商 D 奶粉比你話垃圾
你要講下點解咁垃圾先得架

我真係唔識字啦
你教啦啦 井底
去旅行都係食玩瞓,眼乜嘢撚界啫,
有本事自己一個去打工遊學Workingholiday,呢啲就真係眼界啦

如果去到一個地方淨係shopping同玩,
需要啲咩技能、有咩體驗啫?
點解去旅行唔可以增加眼界?
當你去旅行食玩瞓都好 你會見到人地建築同自己地方建築差幾遠 科技 環境等等
呢啲唔係增加自己眼界視野?定係話一定要讀書先計?
你可以話網上都可以搵到呢啲資料 但親身去同埋網上睇個感覺差幾遠

其次我主要係想講你會同隔離位成日有得飛個同學做比較 人地個個暑假去一兩個地方 自己年年因為老豆老母唔肯/無錢同自己去旅行 點都會有啲自卑同失望 細路仔青少年心理上發展都好重要 唔好講去旅行有冇野學到

為駁嘴而駁嘴無意思
發覺呢個post好多窮撚父母不願接受現實
4、5皮養左個成日開膠post既人
仲覺得好過好多人
一講生仔
就成日有好多連登仔入黎講幾多幾多先夠錢
細細個已經應該要每個月幾皮咁車落去
如果唔係冇資格
一睇就知公屋窮撚未生仔,以為個世界咁work
我起碼叫生活幾游閒
大把閒情可以環遊世界開下膠post
食開屎問人點解唔好食
咁我答你唔到
無食過亦唔會食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞