養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
有小朋友先知道
公司保險包埋仔女係差好撚遠
未射精前女人食個D 葉酸呀 calcium 呀,飲個D 咩雞精呀補品呀都唔只2000/月
咁你想點?
大咗就知邊個慘
谷佢十幾年 舒服一世
好過佢頭十幾年舒服 大個出黎做跟車老麥保安
如果朋友多,老婆奶水多,
初生到返幼稚園根本冇咩錢要駛,
消耗品只有尿片同洗衣/清潔液,
精力,時間同埋你既EQ先係仲緊要

如果你本身生活唔錯,兩公婆都係穩定工作,
問自己有冇時間同精力湊小朋友好過啦,
有小朋友自然就冇哂時間出去拍拖同朋友玩玩食食,
甚至連個人興趣都冇埋,其實啲錢都係返到

真正要用錢係返小學之後要成為人中之龍嗰堆。
disney 教材 十萬八萬啦 ching
香港玩左呢套都幾耐下,政府唔禁幼稚園interview 呢樣野,普通人可以點

鬼唔知playgroup 係留位費咩
唔知價
我細個買仲係四萬
所以一開始咪講咗有平有貴囉

同埋唔好以為讀津校就一定平好多,我識啲家長,讀到好私校,會將舊錢放落學嘢到。
好似樂器咁,有啲會學樹琴、學Oboe,淨係買個Oboe都皮幾兩皮,二手都要五千,而呢啲樂器因為衛生問題,唔會借比你。

$4600興趣班以為好貴?我已經係好平,真係為興趣為玩,唔係考cert果啲嚟好似啲土風舞芭蕾舞果啲,置裝、比賽費都比撚窮你
一年幾次
你咁樣踢爆人
人地明明計好條數又要再計過
講下返學 幼稚園
私校 7000-8000
學車 2000-3000
興趣班/ playgroup 一個月1500-2000 上多幾個成上去
依到都萬五
本身我都以為playgroup係留位費
問返先知原來係生意黎 大B先至係最佳留位費
但今時唔同往日 依家幼稚園求你入去讀
咪屈
正經討論
咪為派膠而派
名牌幼稚園點會求你
今時唔同往日
最近個fd個仔未夠一歲已經上playgroup
淨係上playgroup都差唔多一個月一皮
以前oboe 真係可以借架
不過我當年都因為窮 所以唔敢簡oboe 學
執着啲無謂野
其實睇吓你有乜興趣,我本身對建築同設計有興趣,去旅行有時會專程詳細去睇一啲建築同博物館,有啲會連埋導賞 tour 同一啲講座,我會 take 吓 notes 咁

當然而家有細路就暫時冇咁嘅時間,唯有要等佢哋大啲先
想知會包啲咩?
呢個係初生B 洗費
月月花5千 都叫生存
敢問高見
身體健康各人不同
正正常常都係傷風感冒 每月睇兩次就
流感好番會有抗體一排
根本上買既人都知未必work
個幾皮野買套disney 令到佢個仔有可能exam高到5分, 佢地已經覺得好值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞