養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
又係黎開戰
勁低質
比咁多都養到你咁弱智
會唔會少左啲
其實真係睇你比咩個小朋友,讀學券/津校咪可以平啲,一讀直私即刻勁貴啦
我個女:
1. 學費+校車:6千左右(學費係私校嚟講係超平)
2. 興趣班(4600)
800畫畫
800跳舞
800英文
1200學琴
1000游水

呢到唔計啲雜費已經過咗一皮嘢

雙職父母冇長老幫手又要請工人 $5000

咁你話啦,養一個小朋友點唔會過一皮嘢?
重有啲雜費呢,睇醫生呀、買課外書、禮物、衫褲鞋、零食、出街玩(啲室內遊樂場一粒鐘都舊幾兩舊水)、小朋友膳食(我每日都會叫工友買條鮮魚比小朋友),呢啲加加埋埋都唔少錢

咁當然,讀津校,玩少啲興趣班,其實唔使咁貴嘅,但能力許可,個個父母都想比好啲資源小朋友㗎啦
講唔中其實唔會 hurt 到人
但佢依家應該好 hurt 啦
特殊障礙兒童係要洗多啲錢
咁係你屋企唔識教育你
同埋你都淨係去緊台灣日本
眼界想有幾闊
四百萬
睇下你對小朋友肯投資幾多
小朋友讀直私+ 補習 + 興趣班
差唔多
國際學校就2萬起跳
養一個點唔過$10000?

首先 私校,再講$4600興趣班

我係講緊我小朋友啊!應該唔洗$30K
Play group都冇左幾千
playgroup 係計 食 定尿片?
好多人冇小朋友又要入嚟講埋一份
咁唔係正計食,最貴個樣點睇都係教同留位費
愈自卑愈自大
唔洗估都知你係公屋仔扮大袋
你睇返上面人地講乜先啦
一個月淨係學費校車都1萬啦
一於鬥吹

香港仔女全報都私校

重有因為有一個香港家長小肺友係返兩間幼稚園,所以呢,全香港小朋又要一家係咁
首先第一我肯定你係個小朋友。

坦白講就算我依家自己成日去旅行,我都完全唔覺得同眼界有乜嘢關係,我行撚完個布達拉宮 , 我去撚完波蘭 , 我去撚完馬丘比丘坦白講有啲乜嘢啫,我自己去撚完都唔覺得有 , 個景好靚囉 , 嗰一下純粹隻眼入邊吸收嘅資訊多咗囉。

你老味,又唔係喺嗰度長住,都只不過係行吓景點坐低同外國人講嘢傾偈食吓嘢咁樣,呢啲嘢同眼界有乜嘢關係?

去個旅行都只不過係enjoy下享受吓,到底可以有啲乜嘢眼界?喺博物館學識咗歷史知識? 去個旅行就高人一等?

你呢種人就真係得啖笑啦,你想開眼界嘅話就打少啲飛機打少啲機去睇多兩本書啦。

靚仔,我依家真係袋錢落你袋啦,屌。
通常洗幾多喺小朋友度,同家用月入成正比。
幾千蚊養大唔係唔得既
係就係做賤民

不過賤民都一千個有一個做到下醫生既,唔得既一千個都有幾個可以去做白衫都有十皮一個月以上
做你個仔真係慘
一睇就知係怪獸家長
一家三個人,去親都要暑假聖誔節復活節,你咪計下十萬去到幾多次
依d養法叫死唔去,生存 做你仔女真係慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞