養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
工人最低工資都4830啦
做你細佬好慘 幾次旅行先洗10萬
冇經歷過呢樣嘢嘅人點樣講都唔會明,佢哋只會覺得所有嘢都係理所當然
你係咪文盲
我幾時覺得有問題?
(我當你吠緊
點會覺得有問題

仲要反問我
即你連我講緊咩都唔知

你可以覺得醫生高尚跟車低賤
呢個係你嘅想法 無問題
咁都係你想佢做醫生
而唔係踩低其他人囉

當然可能係好多餘嘅
有張送貨工人俾個老母笑嘅相
連登都Loop咗好多次
點都會有你呢啲人嘅

同埋睇返其實你都無小朋友
再FF多啲都無所謂啦
邊夠你咁撚膚淺啊
淨係識食玩訓痾
有幾怪獸
小朋友上playgroup同去旅行不知幾開心
agree 今時唔同往日 生左就知
呢排流感期我屋企兩件淨係睇醫生都睇左我幾千蚊

不過讀卷津校又真係會慳番唔少嘅
愛國教育 9年免費
國際學校唔愛國教育 150k+ per year

利申:我好愛國
* 免費是最貴的
樓主係兩個人加埋先收入50k?
早幾年好似話18歲要$1000萬?
話個個月洗一萬幾千落興趣班根本係鳩up。D傻鳩上電視俾人訪問吹到大一大, 但又真係有人信,照跟。
一個星期返足7日個D叫操練, 唔係叫興趣。
我D仔女讀幼稚園小學同期只玩兩三樣,上到中學縮剩一兩樣;有限錢啦。
根本只為興趣, 對學業零作用。
讀咩學校係最大影響
我兩個小朋友
大個個yr 1
學費 14000
校車2000
興趣班3個 5000
工人 5000
未計睇醫生保險娛樂等等等
細個個未讀書,開支細好多
講真,生仔最少一人一間獨立房,已經最低要求
都係睇點養。有能力就比多d。冇能力住公屋都唔會養死個小朋友。

盡俾啦。
返學?
補習?
如果hea養,分分鐘有賺
月入5萬日常消費邊洗左計右計
運動會愈學愈多

游水,足球籃球羽毛球乒乓波必學,再加樣稀少野(e.g 劍擊,武術類等)係基本

問題在你洗唔洗個小朋友面試前學齊呢啲基本野
自己童年冇就反射要求喺人哋個仔身上有
真係幾黐線、好老實講,淨係會俾佢去學三項鐵人
基本三樣嘢,就算佢唔喺呢運動員條路上面發展最少都識得生活應用
嗰啲乜嘢興趣班就算數啦,大左有興趣自己識得開口想學㗎啦
講得好好
去得多旅行唔代表開闊到眼界
去日韓台灣歐洲shopping行街打卡
甚至乎去埋芬蘭睇極光
都唔顯得眼界開闊左
要開闊既旅遊真係要深度遊、用心去探索文化底蘊、風土民情先做到
問心去左日本咁多次學到d咩?
去左日本咁多次都仲講緊日本人唔食三文魚好尊敬AV女優
依家旅行咁common
中學學歷個班都一年去幾次
佢地眼界真係唔覺得有幾闊
話人唔去旅行就好慘眼界好窄真係好井底
或者準確d叫夜郎自大
無謂同呢d人講咁多廢話
呢d人玩多幾樣野就覺得自己眼界好闊
不過依家好多人做gym 都有優越感
原因應該同出一轍
游水跑步單車鐵膽嚟,大部分運動嘅基本功
3樣都精已經唔易,夠玩一世
其實真係冇乜用,一手所謂有專人跟進(電話)
BB仔嗰陣時買隻vtech A-Z 字母狗都淨係識得拖出去玩,攞嚟掉,邊會咁神心坐定定同你學晒A-Z
屌那星開YouTube播Peter rabbit俾佢睇好過啦
唔係咼
係香港月入無10萬都好難生存
唔係生活係生存
我都係係連登學返黎
住新界真係學呢三樣,見住啲小鐵人日日喺條吐公嗰度蒲,啲眼神同埋身形同打機嗰啲小朋友差好遠
運動最重要係紀律同埋識得管理自己身體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞