養一個細路洗費大概要幾多?

418 回覆
4 Like 199 Dislike
屬於在職貧窮
每月洗一皮落你身都唔夠 你都幾撚大食
租樓幾錢,交通幾錢,交稅幾錢,食飯幾錢?唔計家電家具洗費。

我月入4萬幾 。一個月稅都幾千蚊。你一個人住 除非劏房 唔係都9000蚊起跳 仲未計管理 垃圾費 水電一個月800至1000如果你長開冷氣。食野4000 5000

夾夾埋埋14000 15000 交埋稅2萬啦。月入真係5萬 我唔信洗少過2萬
$0
搵傻閪網民養

by jer至痕
但呢度未計請工人湊同埋幼稚園學費雜費
我:500萬做定期5.5厘,澳洲銀行
我老婆: 一樣

層樓唔使供。一仔一女夠學野交學費,咩都可以試,小提琴,鋼琴,游水藍球足球冰球跳三種舞,學畫畫。

完全唔使擔心錢,就可以。我覺得。
D功課咁撚現實
2000 仲少過養隻狗
求神擺佛首抽唔好刷到呢d 家庭
好正
話 食 同 尿片 $2000個月 唔夠 而自己又未養過小朋友嘅連登精英
買衫呢,奶樽呢,小朋友成日病,睇醫生,打預防針...
佢話「如果只計食同尿片」呀,唔好咁斷章取義啦屌
到你跟佢地標準排到訓覺都只可以係車訓既時候又會話你冇人性虐兒架啦
真係唔洗同佢地認真
最近見d 同事幫細路入到名校
債券都幾球野
幾千蚊想養大個仔黎做賤民

莫講話而家呢個世代
我細個老母比我讀私校 五六樣以上興趣班 遊學團
公開試補成十科 每份paper 一班
大學讀書
慳極都四五萬一個月

想少少錢養大個仔然後繼續你既命運
做種姓制度最底層咪生囉
如果養仔養到咁乞衣 我唔會生出黎害人
絕對夠
去邊要10萬一次
如果填10萬真係比d教畜老師白鴿眼
咁佢真係淨係用到咁多
你丟多幾k落去佢都係用咁多架啦
兩歲Bb 食乜野 同 用咩 尿片 係$2000 唔夠?
仲有補習同功課輔導班
一科都1000啦
初生到小學呢段期間,
時間/精神重要過錢好多,養細路用錢其實唔多,
換個角度講有小朋友你根本冇咁多時間同朋友去玩去食,
啲錢其實都係返到。
(你要讀國際學校同學十幾樣樂器才能就另計)
唔敢養巧貴
連登真係好多呢d 冇經驗嘅傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞