F-35全球售千架 為何中共殲-20乏人問津

298 回覆
115 Like 4 Dislike
外掛個問題係隱形功能會受影響
所以F35要裝機砲, 係要內置, 要發射既時間, 先揭個蓋, 露個砲管位
而且空戰你要形成有效戰力, 無可能只帶一百幾十發炮彈
無2000-3000射到幾輪形成彈幕, 裝黎都係浪費
依位巴打是咪唔知飛機機炮有幾大殺傷力
專門對地嘅A10都係用30mm機炮 裝貧鈾彈同高爆彈 T72都打得爆
F35A用緊都25mm機炮拎黎打bmp夠哂
再講依家都有電子瞄準 洗鳩成千粒做彈幕

而且F35A係代替F16同A10
F35B代替AV8B F35C代替F/A18C/D
用得戰機上既機砲, 對戰機黎講個射擊距離一定係相對好近
呢個範圍, 已經係地上單兵武器既射程內

機砲威力再大, 夠一個500公斤既炸彈勁?
安全性, 成本, 殺傷力都唔佔優情況下, 點解仲要揀戰機飛入去用機砲攻擊

F35 速度係1.6+馬赫, 第五代戰機都會係呢個水平
電子瞄準? 你高興就好, 我都懶得解釋
F35A取代A10 JSF計劃入面有寫嫁喎Ching
你是咪識得多過五角大樓d軍官先

同埋F35系列係唔取代F15 F22嫁喎ching
以前要飛得快係用黎截擊Tu95 Tu160之類
依家邊有轟炸機突防依會事

上面我都貼左圖 F35A得2000磅掛架兩個
帶兩粒2000磅炸彈是咪炸兩架裝甲車就走

A10年代班友手瞄都打左幾百架坦克 依家咁多電子輔助同我講瞄唔中
如果美國班軍佬真係咁勁, 就唔會有朱瓦特號驅逐艦面世
所以我上面講, 到而家仲有人迷信美國PPT既戰鬥力

如果已經清左對方雷達同防空, 到時要入去投彈
架機仲需唔需要有隱形能力呢

所謂投彈, 唔係飛到目標上面拋落去
而係由於炮彈大部分都係裝填爆炸物, 動力/燃料相對較少
因此航程, 速度會較慢, 後面唔洗我講啦
睇左俄空軍示範左成年, 應該知道我講緊乜
因為中國的會爆炸
唔知咁多原理
淨係想知中國部野試過實戰未
姐係F35以色列用黎實戰左咁多次你覺得仲係PPT
而且F35係多國裝備 點樣PPT而唔比人知 你估中國D機咩
同埋DDG1000係超支先收皮 一架40幾億做咩唔整LHA玩小航母

我咪問你打坦克 打裝甲車是咪掉兩個2000磅落去

俄佬係電子野差先要低空投彈姐 幾千呎掉落去你拎咩防空先
再講人地美軍出戰機要跟EA18G干擾 俄佬邊係果皮
冇人買,唔代表差!最大問題係美國佬撳住唔俾其他國家買
8 SDB/SDB-II
block 4先有 依家賣左幾百架點加比你
SDB-I Block 3F有
所謂實戰, 其實只係證明F35隱形能力

至於F35戰力係咪真係預想中咁強, 無人知, 因為根本未正式面對過考驗
而之前講到好勁既裝備, 係面對實戰考驗後, 有部分去左莫斯科

仲有, 俄佬要用滑翔炸彈, 並唔係電子野差
而係性價比低, 每一發都好貴, 而FAB-500/1000, 大部分都係爆炸部分
威力大之餘, 成本低
仲有幾千呎無防空? 了解一下單兵防空導彈射程
退100步, 你要用戰機上面既機砲, 咁應該離目標有幾遠
如果你同我講可以距離幾千呎, 高速移動下, 用機砲都可以命中地上指定目標
OK, 你贏
一架戰機廢到比人笑佢有無用既機炮同樓梯,其實都幾成功

中共既戰機就唔同啦,無人笑部機既設計,可以話完美
單管射速有限,
空中dogfight 時可以指得中敵方部機既時間可能只有一秒半秒,
唔用密集彈量根本打唔中,
至於可瞄準裝置,
除非好似戰鬥直升機咁裝支有炮座可以上下左右郁既炮係機鼻,
否則藏係機體內可調角度極有限,
而且戰機高速飛行下,
氣流阻力會嚴重影響唔係向前發射既子彈既彈導,
搞一大輪可能都係打唔中。
機動力航展都有得睇 實戰又睇到隱形能力同探測能力
F35飛超音速網上都大把 其他仲有咩好講
之前係敍利亞連S400都突破到 仲有咩要證明
中國沿海防空都係用s400同魔改s300嘅紅旗9

刺針射程得7公里左右 仲要慢慢lock on
俄佬如果係用滑翔炸彈洗比人打左咁多架飛機落黎咩

其實你是咪覺得打仗係鬥獸棋咁
人地全部有體系咁打 機炮係配坦克推進打空中支援 同時有AH64之類掃你防空
我都同你講A10手瞄都打到人地坦克 依家新幾十年出嘅F35反而唔得
掉番轉一日未實戰你點知機槍無用
你知唔知隨時聲未到已經死左
隨時刺針未lock 已經死左聲都未到
即係類似iPhone咁樣

個個用買支飛彈都易啲
F22無賣過俾人
F35聯合開發預咗個個買
遲d開發推埋精神感應骨架。

一架f35. 放一堆機仔出黎 當浮游炮咁用
而家講來講去點解仲要裝機砲
主要論調係大家都有隱身能力情況下
無法用雷達發現並鎖定對方, 無辦法超視距用導彈進行攻擊
而導彈攻擊係有一個最短距離, 所以係呢個情況下, 機砲就可以進行近身纏鬥

事實上, 中國既雷達系統真係真係發現唔到F35, 無人敢寫包單
j20 對 f35 已經正面對上好幾次, 但係雙方有無發現對方
或者係咪故意曝露行踪, 無人敢講

但我係美國軍方, 真係有心落中國面, F35真係不可被偵察, 我就會用F35拍幾張近岸照
類似既野, 美國軍方做過, 不過多數係核潛艇去做

其實美國開發F35既時候, 本身個諗法係無問題
但係方向錯左, 既然空軍, 海軍可以有唔同版本
咁戰機本身內部亦可以有不同版本
係設計既時候, 以犧牲掛彈數量, 直接分成有機砲同無機砲
咁外形設計上, 就唔會突起兩舊野
甚至可以將機砲變成可拆卸式, 根據需要靈活改動
F35算唔算低配版F22
OK, 但係講緊個問題係機砲
你講既野同機砲有乜野關係

所以你同我講, 以F35既速度, 用機砲的話, 係咪可以射到咁準先
都係果個問題, 用機砲攻擊地上目標
真係覺得無問題?
另外,F22追求隱身,可升級空間太少,想換新雷達都頭痛。

同埋F35改善隱身技術,D coating保養費平或F22系統。類似B2改B21,cost down行先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞