F-35全球售千架 為何中共殲-20乏人問津

298 回覆
115 Like 4 Dislike
F35 依家全速生產中,平均3日一部新機落地
佢剩係產量多已經係個優勢
大把國家black up
以色列咁改左又好打啲
F22不外售,都係得美國配備。

F22 同J20 都屬陸基大型空戰機,本國國土防禦加國境外空優,其他國家絕大多數要本土空域防禦其實就夠,國土外任務都係唔會有陸基飛機既機會(冇幾多國家有本國國土外基地)。

區域大國要國土外任務,買F35A好過,買得F35A係買埋售後,等於有美國罩
條友為拗而拗軍事武器就係要準備定呢啲最壞情況佢就一味攞最佳場境嚟講
其他國家買唔買J20, 從來都係政治因素大於戰機本身
之前某國向中國買軍備, 美國就發哂癲話唔俾買, 又要制裁又唔賣其他野

而且買美國軍備本身你應該視為交保護費
同時美國借機擴張世界各地軍力部署

打仗最困難從來都係運輸, 如果其他國家都用美規裝備
即係美國只要派人去, 就可以有即戰力
3日係美國洛馬廠嘅生產速度,仲未計日本+意大利廠同時生產中,即係3間工廠一齊開工…

日本三菱重工有F-35組裝生產線美國大使參觀
https://www.rfi.fr/tw/%E7%BE%8E%E5%9C%8B/20240416-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E4%B8%89%E8%8F%B1%E9%87%8D%E5%B7%A5%E6%9C%89f-35%E7%B5%84%E8%A3%9D%E7%94%9F%E7%94%A2%E7%B7%9A-%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%A4%A7%E4%BD%BF%E5%8F%83%E8%A7%80

意大利首架自產F-35戰機出廠(組圖)
https://hk.crntt.com/doc/1036/6/3/5/103663549.html?coluid=91&kindid=2710&docid=103663549
海軍概念,F35第一波拆空防基地+F18第二轟炸擴大戰果。

以色列做法唔同,佢係區域內軍事大國,有齊情報決定打擊目標。
美國應對唔同目標,預備不足下,會拆空軍空防先
日本條生產線,只供日本用,唔知美國會唔會放,可以代工生產出口  
強國追求匠人精神,好多嘢都手工打磨

名師出品 信心保證
成套產業。F35做大個市場,然後美國再下放(完成/部分)生產線,然後好似打機平本機game,再keep住出DLC。買開既客仔轉陣個成本超大

裝呢d
呢類戰機既內部結構同設計等等係高度機密黎!
關乎住國家國防同安全!
中國如果將J20賣出去, 賺得個少少錢, 但就將國家機密拱手雙讓比人?! (話就話會簽保密協議姐, 但有內鬼都無佢乎架喎!)
d柒黃既諗法真係Kai Kai地...
J20有話外銷咩?
如果外銷中國d盟友點會唔買
停產主因係F-22喺地球上根本冇對手
又貴
比佢設計武器啲人一早死鳩晒 拎啲理想情況嚟講
J10咪又得巴基買 仲要係問中國借錢買 買完中國免除左佢債務
F35A/C BLOCK 4都裝到成6枝AIM 120D 唔差在果少少位
同埋人地係預你頭先日打哂雷達防空之類轉做對地
其實夠快 油耗低 攜彈量高 價錢低已經係入手嘅原因
但因為美元霸權啲國家先焗住要買f-22
F22 太勁. 仲無乜野可以upgrade. 美軍比左20年時間所有國家, 無人追到.
所以索性唔玩.
老實講, 洗完對方雷達同防空之後, 仲安排戰機飛入去用機砲對地
我無辧法理解乜野人會咁安排
投彈效率同成本更好
中文識閪睇咩
問題架野唔缺個機炮個位 推力又大把 USAF覺得有必要咪加落去
甚至F35B/C有外置機炮
屌你 舢舨
轉做EV 戰機,話唔定好似電車咁好好賣呢
之前有個土耳其總統嘅發神經,為左俄製S-400防空系統,唔買F-35......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞