F-35全球售千架 為何中共殲-20乏人問津

298 回覆
115 Like 4 Dislike
“黑鷹 阿柏奇是咪又挨打先對到地”
姐係我原句copy過黎都有得屈我講過 笑死人咩

軍方野我又唔會好似你還扮內行話死幾時幾時
事實係Bell開發緊
F35 F15 F16全部掛到SDB II 一架F15EX就掛28粒 F35都掛到8粒
你唔諗下A10幾耐無出現過 烏克蘭要F16都唔要A10

「沙漠風暴」係前期空軍用F117同阿帕奇去突防清左伊拉克D 防空同雷達陣地 再比其他飛機入場
之後果個叫「沙漠軍刀」地面戰開始先有A10出場

依家咪用緊係F35 Block 3i
F35 D功能係一步一步寫上去
一開始係雷達 火控之類 然後EOTS EODAS 之後係唔同彈藥嘅支援
Block 3F先係完整版
機炮連輔助火控都未有你叫班機頭佬去練D咩
N年前咪有新聞話F35 Dog Fight打唔過F16咪用緊早期Block 1A嘅飛控

GAO其實就係監督政府的專案和開支 唔係專門管軍備嘅
軍方其實亦唔洗聽GAO指揮 你係道話GAO屌緊其實軍佬唔會理佢
而且出黎屌果個議員Matt Gaetz係講開陰謀論
平時同Proud Boys班友玩開

MCR我咪解釋左比你聽 係計算後備有幾多零件
同你即時出唔出動到有咩關係
和平年代你D錢就話要就住洗 戰時調動到嘅資源差幾十倍喎
而且事實係美軍戰時MCR 係高過平時

Ching你不如up出黎之前google下先 你連D名詞係咩都唔知就亂用 以為好權威咁
中共都覺得J20係佢自己扭盡六壬先整到出來
而家唔會咁易賣出去掛
反而要比應該揾J35,不過呢架真係冇咩人問津
#253 我覆你
"A10 最強唔係掛彈,最強係挨打
V280 個結構邊可能挨打。。。。"

#254 你自己講
"黑鷹 阿柏奇是咪又挨打先對到地"
=> 邊個提黑鷹先

機炮連輔助火控 係有問題 唔等如唔用得....
一早就可以用, 如果唔係2019 測試啲乜?
你一係搵個source 証明邊個block version 唔用得

GAO 都唔聽唔通信你講野?
唔通信你連A10 就係沙漠風暴出名都唔知
#274 “A10如果突防到點解沙漠風暴用阿帕奇唔用A10啊”

你慢慢睇人地美國都係就咁理解
On average, seven out of every 10 planes were available as needed for combat missions, training or other routine operations last year, according to fiscal 2021 data the service provided to Air Force Times on Nov. 23.
https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2022/02/14/us-air-force-fleets-mission-capable-rates-are-stagnating-heres-the-plan-to-change-that/
賣出去咪比人知得唔得
好似啲隱形雷達咁
所以咪話你D中文屎
我提黑鷹 阿柏奇咪講緊依兩架唔洗挨打都可以掛彈對地 問緊你挨打嘅意義係邊

姐係你用個半成品黎練 手感唔同嫁喎 練完之後再加幾十個鐘再練
2019咪測試機炮精度 咁人地軍方有要求咪照試 有咩問題
人地每個block都寫明有咩改進 機炮依D係最唔重要咁肯定放到最後先搞

都話地面戰係沙漠軍刀 Operation Desert Sabre
一個係反雷達同轟炸 另一個就係反攻伊拉克
讀多D戰史先同我講啦

GAO我咪同你講左唔係主管軍備嘅 班友只係負責睇住盤數黎問問題 無實權去影響軍方
你睇依幾年咩DOT&E GAO CRS之類出左幾多篇文插福特號
依家咪又繼續全球部署
軍方係用Ao(作戰可用性)計數 NAVY直接出黎話你班友D數據係無用

你貼個post班美國佬就講緊戰時狀況 70%先唔夠
“Think about running a war against Russia or China, where you’ve got to generate all of your aircraft in order to make that happen,”

美國政府預期一向係85~90% MCR
你睇個表有幾多係做到

同堆你睇GAO個後續係講緊洗多D錢買零件
https://www.defenseone.com/threats/2023/09/pentagon-propping-f-35-readiness-buying-new-parts-instead-waiting-repairs-gao-says/390522/
中國真心和平30年以上未打過仗
反而美國二戰之後到依家都未停過戰爭
美國啲實戰真係遙遙領先
你係第三國家都唔會㨂個未打過現代戰爭既野
所以咪話你D中文屎
我提黑鷹 阿柏奇咪講緊依兩架唔洗挨打都可以掛彈對地 問緊你挨打嘅意義係邊

=> 做CAS 唔洗挨打 咁不如全部換做F35 啦
A10 設計得出黎就係為可以低空攻擊
最強係 存活能力, 求其派隻機去找死

A10 例子如下, 睇下如果係黑鷹和阿柏奇中彈後會變成乜
A-10的存活能力已經在實戰中得到驗證,其中一個個案中,2003年一架A-10在巴格達執行為地面部隊支援的任務時被防空炮火擊中,兩個引擎的其中一個損毀,液壓系統失效,駕駛的飛行員Kim Campbell以備用的機械操控系統飛行了一個小時
後返回基地並安全着陸

https://archive.ph/20120709082553/http://findarticles.com/p/articles/mi_m0JCA/is_11_12/ai_n6100282/

=> 仲有我咪講左A10 一樣可以掛彈
6x AGM-65小牛空對地飛彈
2x AIM-9L響尾蛇飛彈
AGM-114地獄火飛彈

姐係你用個半成品黎練 手感唔同嫁喎 練完之後再加幾十個鐘再練
2019咪測試機炮精度 咁人地軍方有要求咪照試 有咩問題
人地每個block都寫明有咩改進 機炮依D係最唔重要咁肯定放到最後先搞

=> 用你邏輯 無IOC 啲F35 唔洗開啦
"手感唔同嫁喎 練完之後再加幾十個鐘再練 "

都話地面戰係沙漠軍刀 Operation Desert Sabre
一個係反雷達同轟炸 另一個就係反攻伊拉克
讀多D戰史先同我講啦

=> 呢個仲好笑
係post #274 你用"沙漠風暴"
#274 "A10如果突防到點解沙漠風暴用阿帕奇唔用A10啊"

wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Republic_A-10_Thunderbolt_II
中文:
1991年的第一次波斯灣戰爭,是A-10的第一次參與實戰。其間A-10參加了「沙漠風暴」和「Operation Noble Anvil」等行動
The A-10 was used in combat for the first time during the Gulf War in 1991, with 132 being deployed.

GAO我咪同你講左唔係主管軍備嘅 班友只係負責睇住盤數黎問問題 無實權去影響軍方
你睇依幾年咩DOT&E GAO CRS之類出左幾多篇文插福特號
依家咪又繼續全球部署
軍方係用Ao(作戰可用性)計數 NAVY直接出黎話你班友D數據係無用

你貼個post班美國佬就講緊戰時狀況 70%先唔夠
“Think about running a war against Russia or China, where you’ve got to generate all of your aircraft in order to make that happen,”

美國政府預期一向係85~90% MCR
你睇個表有幾多係做到

同堆你睇GAO個後續係講緊洗多D錢買零件
https://www.defenseone.com/threats/2023/09/pentagon-propping-f-35-readiness-buying-new-parts-instead-waiting-repairs-gao-says/390522/

=> 無零件做後備你戰場上壞左整乜?
你睇下啲F35已經唔夠70% 影響到使用
唔通叫隊友等你整好再Call support?

The F-35 fleet can only perform the full range of its combat roles 30% of the time. This unreliability renders the entire program ineffective.
https://www.pogo.org/analysis/f-35-the-part-time-fighter-jet
中共:驚比外國偷技術
因為無外銷閹割版lo
巴基F16好早期買 早過j10 好心唔好鳩吹
所以空/海軍都不滿
美國要人人渣高達
Marine咪開心囉,鐵球變吉姆
紅外線係lock到
所以整咁多紅外線吊倉比舊機
放機炮都係有位咪放嘅心態
點解上面可以咁優秀覺得v280掛到對地就可以當a10咁用
hummer 都可以裝對空
咪取代到愛國者
咁AH64係同F117一齊突防 咁點解唔洗挨打先
旋翼機就係做到超低空飛行突防先有優勢
A10對住刺針都搞唔掂 有戰機基本上走唔到

同埋你舉嘅例子係比高射炮打中 中一枝AIM120D睇下死唔死
而且打伊拉克 AH64 277架只係損毀左一架
A10 144架比人打左4架落 有3架中彈飛到返基地
邊架生存率高D是咪唔識計數

你不如睇人地詳情係點講 空地作戰係分得好清楚 A10主力係打Operation Desert Sabre
Operation Desert Storm were a coalition air operation (January 17–February 24, 1991) and a ground offensive dubbed Operation Desert Sabre (February 24–28).

首先人地有慢慢解鎖唔同功能 班友就搞緊最緊要嘅彈藥支援
機炮優先度放最低是咪又有問題
依家D飛機唔係純機械 全部靠software寫 練Dog Fight成個moon都係debug code你練咩

你貼條LINK入面嘅機有幾多MCR到70%
問你影響D咩又唔識 你source係講緊條友都講緊係戰時會唔夠
同埋依個咪零件係廠同係基地手上嘅分別
你見國會嘅動作係比錢買多D零件 你戰時直接徵用加增產 咁點解會唔夠呢
依家唔係生產線唔夠 係國會唔肯洗咁多錢買零件
首先"沙漠風暴" 係你用先
#274 "A10如果突防到點解沙漠風暴用阿帕奇唔用A10啊"

"A10 144架比人打左4架落 有3架中彈飛到返基地"
=> 根據wiki 係 Operation Desert Storm, A10出左132架only
=> Lost 左6架, 比IR SAM 打

"而且打伊拉克 AH64 277架只係損毀左一架"
=> 根據wiki 係 Operation Desert Storm 損毀左一架
=> 不過係比RPG 打落黎

首先人地有慢慢解鎖唔同功能 班友就搞緊最緊要嘅彈藥支援
機炮優先度放最低是咪又有問題
依家D飛機唔係純機械 全部靠software寫 練Dog Fight成個moon都係debug code你練咩
=> 個moon都係debug code 仲飛上去你on9?
=> 機炮優先度放最低唔係問題, 枝砲又唔係無得用
=> 你搵到邊個version 用唔到機砲未?

你戰時直接徵用加增產
=> 你知現在已經唔係所有零件可以在美國國內生產
=> 你一句徵用加增產 你估90年代?
=> 光係F35 粒FPGA 就係台灣生產
=> 台海有事你仲點生產/整F35?

講緊CAS 最緊要快
A10 快過 AH-64 又唔講 (672km/h vs 261km/h )
AH-64 咁好用就直接取代A-10 啦
你當班軍佬傻的嗎?

攞隻 F35 $82.5M (2023) 取代隻 A-10 $19.3M(計返今日價) , 錢太多?
你話用F16 取代就有可能
沙漠風暴係空軍行動喎 我無講錯啊
6/132 vs 1/277
你自己計生存率 仲要AH64做埋突防
而且Operation Desert Sabre係A10同AH64一齊出動打坦克嫁喎

姐係咁 國會一開聲要就有嘅話姐係大把件
美國國內應該得F35B個風扇未必整到
同埋台積電美國廠你覺得係為咩起

練Dog Fight是咪要拉8G 9G啊
依家F35鎖左最大7G定7.5G嫁喎

CAS最緊要快嘅話咁我點解唔用F15E F16 貪你A10掛得彈少定飛得慢
F35B設想就係跟USMC登陸做CAS 再岸邊整簡易機場降落補給繼續推進
A10連出動都成問題 下下戰場附近有個機場比你用定點
如果係台海要飛幾百成千公里出動嘅話 A10掛兩個副油箱跟住掛兩枝AGM65上去打

AH64就陸軍嘅 A10就空軍嘅
兩者無互相指揮能力 點樣用AH-64直接取代A-10

你自己諗下三軍通用後勤條數平幾多先
出多款機就要多一大班地勤同備件 人工條數仲貴過你機身
講白D依家A10就係靶 你拎去俄鳥兩下就比人打落黎
我跟你講“沙漠風暴” 跟住你屌我唔用沙漠軍刀?
咁你屌緊乜

廠未到起好就老定戰時無事?
咁GAO 即係講得啱
咁要求買多啲零件做spare有乜問題
打仗會等你起好廠先開戰?

我又無講關8G 9G 事,左拉右拉

如果AH64 做到CAS 洗鬼叫 空軍做CAS
A10 就係設計比CAS 用
https://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104490/a-10c-thunderbolt-ii/
The A-10C Thunderbolt II is the first Air Force aircraft specially designed for close air support of ground forces. They are simple, effective and survivable twin-engine jet aircraft that can be used against light maritime attack aircraft and all ground targets, including tanks and other armored vehicles.

載彈量對比F35:
The A-10C can carry 16 GBU-39 small diameter bombs;
the F-35 can only carry eight.
The A-10’s iconic 30mm GAU-8 cannon system has an ammunition capacity of 1,350 rounds;
the F-35A’s smaller 25mm cannon system can carry only 181 rounds.

先講 Cost to fly
A10 usd 22531/hour
F16 usd 26927/hour
F35 usd 41986/hour
2022 年
https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a41956551/cost-per-hour-to-fly-us-military-aircraft/
2023 好似F35減少到36000/hour
不過仲係比 F16貴
計埋後勤設備只會差仲遠
(F35 多好撚多設備 只會更貴)

你啲反駁等個講字
我上面咪比左完整嘅英文講法你
沙漠風暴係空軍行動 沙漠軍刀係反攻嘅地面戰 你不如搞清楚先

GAO講得岩咪科水
日本又有F35廠 英國 德國 意大利都有 我又唔知你同邊個打仗可以打到無廠backup
再講架野一年出成160~200架 無件咪你拆舊機拎都得啦
同埋邊個對手可以擊落幾百架F35
chips整定十萬八萬粒放係道是咪唔得 再講F35都係7nm水平 intel一樣做到

姐係你講F35機師練機炮可以唔練Dog Fight 咁練黎做咩

咁實戰證明左AH64係做到CAS喎
Gulf War就A10同AH64一齊出動嘅 你同我講係做唔到 咁戰場上果D係咩

我上面咪問你台海打仗你A10點去打 是咪掛兩個副油箱去掉一輪GBU
再講F35可以放航母 放LHA上面
F35B可以垂直降落用簡易機場補給 A10你邊道搵個機場比佢CAS
A10活靶咁都出到場咁點解唔用AC130或者B52之類
你自己比嘅數據對SAM係6/132喎 依家對手用緊S300 S400喎
再講Operation Desert Sabre就只係打左100個鐘 A10就跌左6架擊傷左4架
點樣睇到生存能力高

F35A B C後勤主力運F135同雷達之類就得
F16 F15又係 主力運F110就得
姐係你想講打仗果陣特登整多條A10嘅補給線會同平過F35三軍通用嘅裝備

人地開發F35目的就係後勤做少D野 你就走黎話要多條補給線去比架唔知用唔用得上嘅A10
想唔想知F-22嘅實戰數據

擊落氣球一個
嗰一隻AH-64 比係RPG 打落黎, 點做CAS

講軍事唔講錢無用

你一係講出F35 每隻maintainnce cost係幾多
對比A-10 係少幾多 (當然唔可能)
否則你咁大篇野都係無用.

GAO 屌緊F35 大洗你仲要用隻貴替代隻平?
完全替代到仲好 (好似F-18 vs F-14)

你無source 我唔會再回
你條軍盲講左半日錯漏百出開始要精神勝利

你自己比出A10嘅戰損數據完全唔好睇
AH64做埋反雷達 滲透 都係比RPG打左一架落黎 你反而覺得係重大問題

問題你D數據拎出係做咩用
F15E F16 做到對空 對地轟炸 護航 截擊
F35可以做埋電戰 預警 指揮 引導導彈
係戰爭每個階段都可以改變用途 戰場價值遠高於A10
A10就只可以做單項CAS 跟住你同我講性價比相對高 無撚用過腦

再講A10出動要配護航機再加電戰機先做到cas
我又真係唔知點樣平過F35裸機就完成到任務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞