[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike
竊書不能算偷…竊書!…讀書人的事,能算偷麼?
得封面唔一樣內文9成一樣咁都唔係盜版?
2本書九成相似點會唔係盜版?
我再講一次
佢話盜版呢個罪名唔work的意思係落錯charge,冇話冇其他罪名,冇話細娘冇錯。

呢三張screencap只全部留言長度的大約十分三。所有19當日打的留言大約有十張screencap
佢呢個留言係5月7日出的
screencap的人當日cap,所以寫today
2本書9成似都唔係盜版?
依家19有冇更新?
呢個po上面一堆blocked user係閪咁堆
得你一個問到重點
其他人淨係捉住一兩個字眼做文章

其實有
而月絕對唔係幫細娘的 好明顯的
但係19講明叫人唔好轉出去
so far好似真係好似冇人轉過 至少我未見過
我一直唔提 因為一提就有會有人問內容
總之一定唔係幫細娘
我入黎就係為左block user.
呢啲花生都唔知有咩好睇.
先唔講有證人話隻USB入面有d連南早都冇既相
就算全部都係南早有
咁pepe頭有冇拎到南早授權印書出去牟利先?
冇啦肯定
當時pepe頭走去問南早拎相係話為左幫陳橋出本相冊賀壽, 如果當時有同南早講會print書賣, 南早作為商業機構點可能唔收佢錢
樓主介唔介意pin起呢兩隻城寨反駁隊嘅冚家剷,等大家認住呢啲人幫劉細良一齊呃錢洗白

除左相外,排版,序言,caption 文字全部都有版權,而06年由中僑出版嗰本相集係有南早授權相片使用權,再加自己排版,caption 文字,依家copy 左中僑個排版,文字又無得到中僑授權已經係盜版
孔乙己?

讀書人讀書是為左揾食,唔係,是為左功名
想知另一本書個版權是邊個的?即是被複印九成嗰本的版權,個版權持有人做乜事唔告劉世良侵權?九成似都告得佢㗎
中僑做乜唔做嘢,正常個版權是佢的話,真心唔明,是咪有其他嘢㗎?
因為打官司要錢計過數唔值得打先唔打
好耐冇聽光明頂
今晚咁岩電話要charge電聽到
19頭先話好多人捉住佢一句說話斷章取義
但事實本書出完咁耐
家屬出聲
南早都無任何法律行動

你既講法好難成立
除非你係南早既代表
咁就有價講
斷章取義要你真係講過
劉細良團隊試過偽造訪問害人
我知你同細娘單野,考試嘛。

今次19真係冇撐細良。
第二點係個人解讀,點可以作為理據 ,呃執紙皮阿婆呀
才子一到親朋戚友就亂來,有時得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞