[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike
教師,銀行家,醫生都有人被呃,被呃嘅都唔關專唔專業睇中唔中招者
咁我將陶傑啲書翻印拎嚟賣 係咪都得?
作者一樣寫陶傑 𣎴過收益歸我
Fat fat
劉細良係光明頂第一代主持
其實文化人一有金錢糾紛就好難搞
遇到劉氏夫妻計$ 計到咁盡算你唔好彩
象徵式 收$1 都要收 / 俾$1 都要俾

離婚案律師已經教精大家避免好多爭拗

如果劉細良有俾過$1 陳橋 , 就無咁多模稜兩可
請問一下咁樣搞法最多可以賺到幾多?
唔好同我300×5000,我想知net profit before tax
李怡先係黐撚線
啲文完全係英轉中 直接抄鬼佬
請問點確認唔係同版權所有者講好賺左分俾你
結果冇賺冇得分?
已經取消訂閱、停止課金、唔睇冇格仔😮‍💨
一隻流晒糧,

黃咀皆斷場!

燒山:劉細良只係程序上犯咗錯,同埋佢做人唔圓滑之嘛,道個歉就無事啦!

陶傑:而家劉細良係受到不成比例嘅攻擊,所以我響Patreon宣判,劉細良夫婦無罪!

沈旭暉:如果呢條電子唐人街日日充滿住咁多是非,你仲願唔願意留響度?

鮑偉聰:比人呃果啲人其實應該自己反省下,自己點解被呃而唔係怪責呃你果個人

馮智政:正當而家發生緊AI、川普大選呢啲大新聞,香港人就走去關注劉細良……

細柒:陳橋監守自盜!劉細良應該報警!陳橋家族係貪得無厭嘅「碰瓷黨」!
賺到幾多我唔知,值唔值得做亦唔係外人話嘅,況且做生意唔係包賺,所以外人唔係關心應唔應該或者值唔值得出呢本書,係批評佢嘅處理手法
城粉真係勁攪笑
係度spin去出書可唔可以暴富
唔通你老細接單出錯價蝕錢就可以唔出糧比你

更何況行內人估本野80-100
銷貨用自己個竇唔洗上架,賣200都已經和味
蕭若元自己直播講嘅

唔通我揸支槍迫佢
先唔好講劉細良

陶傑話偷人作品只要放返原作者名就唔算盜版呢句已經唔係斷章取義
你澄清嗰條毛

淨係版權只要放作者名就唔算盜版已經冇得講

呢句嘢點樣斷章取義屈鳩佢
咁我都想翻印佢作品賣錢喎
啲細台本身自己搵嘅錢冇咁多,其實每個月都分分鐘有幾萬蚊到十萬蚊港紙

隊冧咗劉國父啲流量咪自然去自己嗰度,不過講有咁講自己當日同劉國父狼狽為姦分分鐘最尾食返迴力鏢,其實講呃錢而家嗰班唔少本身都一齊呃
你睇下人哋patron幾多人subscribe,再睇下人哋p最低消費幾錢,就只答案㗎喇

同埋youtube條數冇得呃,廣告分成有機會黃標,但係觀看分成完全冇黃標根本上穩陣袋

之前香港咪有個youtuber為咗試呢單嘢自己開個網台爆撚咗每個月搵幾錢出嚟囉
羅恩惠仲有班漫畫家同作家咪出嚟澄清咗個簽名會係假,純粹係交流會,有人攞劉細良本翻版書去畀陳橋簽名畀劉細良影相做“證據”
點會解釋唔到,話佢老人家後尾鬱鬱寡歡又得,改變主意亦得,依家是口同鼻拗

不過唔明的是,盗版又好,侵權都好,你作為後人唔洗用到律師搞法律程序,用網絡公審就算攞個彩,攞返個公道?
19無死錯人
城寨當跌3成觀眾依然係電子唐人街大台
個個台搵錢位都係靠5-10%死忠

19無價值理念,一切都係計算
就好似張大導係管政府放錢比電影界的基金
搵幾多,真心想知
唔怪之得香港有咁多老翻CD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞