[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike
2. 陳橋有份簽書,仲好開心,已承認劉細良出書合法性

陳家後人解釋唔到呢點既話
只能說係錢既問題
90呀幾歲老人你隊本佢o既"作品"比佢簽名梗係自high啦

但返到屋企發現本o野係冇正式授權又即刻屌哂咀啦
https://www.facebook.com/vanishedarchives/posts/pfbid02UHhgjESi3hUgq3NCV7sYpx99jLvxqRQnDKQeWXQbcsww1sKyfvgk6tAwdVWoDUV8l
三,虛構的讀者簽書會
劉細良在他七分鐘自辯短片中提及「同年8月11日,橋叔約我在 Main街新瑞華酒樓飲茶,出席者有攝影師水禾田先生夫婦,有金庸小說插畫家董培新先生,同埋漫畫家Thomas Wong。同場亦有訂購了這本書的讀者,我們將書交給這位讀者之後,即時向橋叔索取簽名。橋叔幫讀者簽名及茶聚朋友的照片,全部同日上載到城寨fb那裡。」劉以茶聚來證明橋叔有參加讀者簽書會,所以不但知情,而且有授權。
所謂讀者簽書會究竟是怎麼一回事?筆者找到當天出席茶敘的漫畫家Thomas Wong求證。Thomas是政治漫畫家,六十年代開始畫漫畫,外號「鳩鵪漫畫」。Thomas指出當天他與董培新先在列治文市用餐,其後到溫哥華市新瑞華酒樓時沒有見到讀者,更沒有簽書會。Thomas說他只認識水禾田,又將自己的漫畫書送給首次會面的劉細良及陳橋,彼此寒暄不足半小時。
「劉細良的影片出街後很多人找我,問我茶聚是怎麼回事?其實我本來跟董培新午餐,再開半小時車去現場送書,跟他們的茶聚可以說是『毫無關係』,連什麼人在場亦不知道。他說那次認識陳橋以後,稍後再在藝術家聚會中碰面,他形容陳橋正直善良,只是每次談及個人珍藏相片時說他曾經「免費送給博物館及大學收藏」,足見陳橋並不是一個錙銖必較的人。Thomas形容時代變了,說話需要謹慎,若被有心人聽了很容易吃虧。
這就是所謂「讀者簽書會」的真相。
睇完都係唔明
究竟即係有無簽到?

佢識唔識陳橋唔係花生一部分
但佢個節目真係越來越難追
一日一集30分鐘 40分鐘 岩岩好
有簽但本身個聚會唔係陳橋新書簽名會只係普通聚會但劉細良專登搵讀者拎本盜版俾佢簽
呢個就係劉細良陰險嘅地方,佢無陳橋授權出書驚事後被追究就導演咗一場新書簽名會
狼狽為奸
年中都有唔少老人家被人呃簽名去銀行攞錢,咁個簽名係真,係咪就證明個老人家自願畀錢就唔係欺騙
冇定立合約, 出完書, 出幾多本, 賣左幾多賺幾多, 冇公開, 自己落袋
人地追討, 仲叫個90歲阿伯上office 傾, 傾完唔比錢
咁撚仆街 賤格, 都有人支持, 陶生你含撚啦
西涼兩公婆當時已經係知名媒體人
城寨主持聶德寶Joyce Nip都有份挪用記協頭目身份去set棟局

陳橋防唔住比人呃好正常
偷野返黎, 仲要一鴨兩食, 真係識食
陶傑這種人領會不到的

由細翡到大 = 翡頭翡腦 = 【翡翠事物】的容器

對【翡翠事物】倒背如流 如數家珍

偏偏【翡翠事物】充斥大量「中華」「儒家」「道統」

「香港本位」「中華圈外既念」既mirror collar等

糸最令佢地果種【翡翠腦】排斥 / 嗤之以鼻

聶德寶當時已經係記協總幹事,會唔會有人以總幹事身份呃老人家
記住記協一向風評好好

聶德寶唔止係城寨主持,更係江青的老死
聶先生, 依家個龜頭都唔知縮左去邊
三大KOL、六大護法光明頂拱照劉細良:

燒山:劉細良只係程序上犯咗錯,同埋佢做人唔圓滑之嘛,道個歉就無事啦!

陶傑:而家劉細良係受到不成比例嘅攻擊,所以我響Patreon宣判,劉細良夫婦無罪!

沈旭暉:如果呢條電子唐人街日日充滿住咁多是非,你仲願唔願意留響度?

鮑偉聰:比人呃果啲人其實應該自己反省下,自己點解被呃而唔係怪責呃你果個人

馮智政:正當而家發生緊AI、川普大選呢啲大新聞,香港人就走去關注劉細良……

細柒:陳橋監守自盜!劉細良應該報警!陳橋家族係貪得無厭嘅「碰瓷黨」!

===

然後你明白,有咁嘅後盾支持,點解劉細良可以咁囂張啦?
你將個 專業記者 類比成無知老人家會唔會過份左些少?
燒山+陶傑+沈旭暉+鮑偉聰+馮智障+細柒
起碼代表30萬香港人
呢30萬人幾多人因為班kol選擇是非不分指鹿為馬
正正係西良老婆敢用條老野稱呼陳橋的主因
細柒就算撚數啦,根本未入流
孔乙己
一直隱形明明佢係關鍵嘅一環,劉細良聯絡陳橋都係佢搭路
最白卡的youtube 觀眾都支持柒哥
所以柒哥出水軍攪人效果好好

沈旭暉死忠多中產,有時間都去飲飲食食
呢個point 由才子口中講有d O咀
聽左十幾年
係,我之前都聽開,突然間攪d咁既野呀。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞