[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike
蕭若元
係望左幾日

先出一條看似打街50大板既野
之後聞到味/唔妥,就立即出條應該道歉
再之後就幾日都唔講,想脫離呢個戰場
出版權同創作權都未分清

不過香港真係無得保護創作權
陶傑本質上是一個大陸中國的知識份子,大陸中國的雜文家,他的問題意識和背景都是九十年代以前的中國大陸,他諷刺和打擊的物件就是這些。 但這種諷刺和打擊其實也是一種逆向的認同,從反面表現了他的出身和根本所在。 他不是香港民族共同體的成員,並不能夠真正理解民族發明最核心的那一部分,也就是一個獨特的共同體當中只有共同體內部的人才能理解、外部人不能理解、寫在紙上就會失去全部意義的那種東西,就是日本人稱之為大和魂的那種東西,所有成功的共同體都有這種東西,香港的這種東西是陶傑這種人領會不到的
陶傑本質上是一個大陸中國的知識份子,大陸中國的雜文家,他的問題意識和背景都是九十年代以前的中國大陸,他諷刺和打擊的物件就是這些。 但這種諷刺和打擊其實也是一種逆向的認同,從反面表現了他的出身和根本所在。 他不是香港民族共同體的成員,並不能夠真正理解民族發明最核心的那一部分,也就是一個獨特的共同體當中只有共同體內部的人才能理解、外部人不能理解、寫在紙上就會失去全部意義的那種東西,就是日本人稱之為大和魂的那種東西,所有成功的共同體都有這種東西,香港的這種東西是陶傑這種人領會不到的
如果老藍屍陳橋身冇屎,點解唔去牛頭角上門同國父伉儷對質好有可疑..
黃毓民屌咗佢好耐啦咪畀人話收共產黨錢囉

最好笑係屌鳩黃毓民收共產黨錢攻擊城寨嗰班就係而家同牛肺良反面嗰班
Carmen kwong而家叫人哋做條老人
TVB其實可以攞呢班人既恩怨去拍劇
一開始就想偷人野出書當然無black & white
除咗影補,你仲有睇咩網台
原來出原作這個名呃版權謀利就唔叫盜版

盜版個定義喺佢心目中係要嫖蝕人作品用自己個名先叫盜版;咁羅湖城十蚊人仔廿隻啲翻版碟都唔係盜版啦

痴撚線為咗護短真係乜撚都講得出
有道理
人地用佢名出佢D文唔俾錢佢唔知佢會咩反應
結諭 : 陶傑啲書用返陶傑個名就可以隨便印
陶傑不嬲都係講明貪錢但係講常識
睇兩個版本但係條友往績又唔考慮
成日做節目講以前D舊派人點點點好而家就老屈個死左既人
已經少聽左好多佢D節目
邊撚個係曹法官 ?
佢唔係講緊佢自己呀
柯督尿照下自己邊個先啦 19
對19好撚失望
順便backup埋世柒
才子喎

一講到錢, 連基本邏輯都無
呢單嘢19已經露晒底
係咁屌個女仔扮抑鬱
搞到張大導套戲冇得上
拗條撚,劉細良果本盜版除咗封面唔一樣內文9成一樣,
除非連中僑都授權劉細良,如果唔係邊可能用南早嘅相片排出同中橋一模一樣嘅書
好心就唔好咁多陰謀論啦
佢屈陳橋收共產黨錢監守自盜嗰段係咪del咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞