[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike
小農dna,幫親不幫理,小圈子醬缸文化

猶抱琵琶半遮臉

小罵大幫忙

阿光明頂嗰三位高等英國書生食撚曬喎
收皮啦世柒粉

之前你條冚家剷仲要死攬世柒

你嗰個牙石偶像拍片話陳橋監守自盜係賊,偷南華早報版權你有冇出聲講嘢呀屌你老母

仲話自己黃絲喎自己偶像人格謀殺一個有聲望嘅老人你仲要扮睇唔到

行公義好憐憫,吔屎啦你
佢五年前一早回撚曬塘

呢幾年幫自己利益圈子死兜爛兜唯我獨醒中撚曬自己嗰啲小農dna理論

一早冇聽佢好耐

不過總有啲自以為醒覺撚覺得聽佢講嘢好有真知灼見嘅
賺極有限係講緊最底層嗰班提供內容嘅作者
因為喺三中商上架費佔咗九成
劉細良聲稱同三中商反左面
要求班傻仔觀眾同佢直接買書
而且佢又呃咗內容嘅免費版權返嚟
變相劉細良係食晒中間所有利潤環節
你曬鳩氣啦

劉細良講嘅大話畀羅恩惠導演同埋陳橋叔個女teresa唧牙膏每日逐點擊破

陳橋開口話要十萬加紙騷擾留細良外父又係假嘅

乜撚嘢協議又係假嘅

連劉無良求其搵合照就話係簽書會都畀人踢爆係假嘅

你仲係信有誤會唔小心呀
今次示範恰90歲的我
袁弓夷冇問題,咪屈
唔會過線到比人通緝? 你知唔知自己講緊咩
說到底

成班依家開下節目
就有幾十萬一個月課金

佢地共識/起碼潛意識就係
唔可以搞抗爭內耗
(有人做左某件事去提高抗爭標準,道德標準
之後其他人亦要升級,付出更多成本
去追上呢個標準)

好似香港議會
如果有班人搞得成
其他無份搞既人就會被視為軟弱派
堆課金就會無哂
陶傑笑鳩其他人嘅時候咪英國紳士上身講西方定義

幫自己班利益集團護短嘅時候咪小農dna上身小罵大幫忙模糊焦點囉
陶生真係心水清,唔係呢件事真係無人識陳橋,三百蚊本相冊唔好話賺錢,唔蝕錢都要還神
其實畀人通緝都代表唔到啲乜撚嘢,牙石狗都畀廉署通緝,但係條友公開手足資料篤灰搞鳩真手足仲多撚嗰個藍絲狗同梁振英
而如果佢地一搞埋一份
就全部變哂槍頭鳥,被通緝
又話 follow the money? 當無侵權,咁比左幾多錢?
都係
不過係相對成本

個base case係咩都唔需要做 就有幾十萬袋
先唔講是否呃

佢從來只有個序同相話有口頭授權,相更有南早合約
但當初7分鐘片話冇聯絡中僑,更冇話入面排版同文字描述有中僑攞過授權,而本書鳴謝人哋乜嘢先,免費送文字同排版?
無格仔會係下一個比黃標大台郁的台
因為推高左道德標準,迫班kol參與外國政治
而搵緊過50萬的kol唔想take risk連激進野都唔敢講
出面話劉細良冇錢賺根本講大話

劉細良喺自己網台推銷本書根本唔使上架費已經慳咗好撚多

劉細良冇畀個版權費南華早報同陳橋又慳好撚多

咁自然連作者嘅費用都唔使畀

再加上排版全部嘢唔使做分分鐘搵個義工免費幫佢搬字過紙,由06年嗰本搬去2017年嗰本就搞掂,連啲相嘅像素都冇重新執過變得非常蒙糊

印刷費啲行家出嚟話佢嗰本書咁垃圾質素頂到盡80蚊,一般市價50蚊一本

佢冇賺錢我切柒

劉細良條冚家剷免費講大話呃啲3d豬嘴蓋返嚟籌錢,0成本有手足捐廿蚊都要公開屌人老母公審人哋

冇錢嘅嘢佢會做

0成本呃四千個豬嘴蓋返嚟,平均每個籌到四百幾蚊見到有人捐廿蚊都要公開屌咁撚吝嗇貪財斂財嘅人冇利益嘅嘢我唔撚信佢會做

By the way Carmen Kwong話幫“條老人”出書益撚咗佢喎
唔該燒埋隔離果件擦鞋仔細良同學
上架係最貴,自己竇口攪唔洗額外錢
內容就侵權唔比錢
賣一百左右已經有錢袋

賣一本袋兩張紅衫魚
仲有世柒果類義務汁男做護院,連5毛都唔洗買
攞消失的檔案facebook比較其中一張相做例

原本冇切開嘅相依家切到咁
仲有文字描述照抄,連字體都差唔多
係咪同淘寳A貨書攞人哋pdf翻印好似先?
張婉婷導演嗰單嘢示範左啦,毫無影響。
陶傑我原本以為佢會好似仇思達咁
講都唔講 唔參與(起碼公開果堆節目無)
(黃毓民都未正式落場)

陶傑個問題係
佢幾日前一開始表態果陣
果陣劉細良並沒有咁多不利證據
輿論壓力無咁大
劉細良亦未自爆講咩60歲人
佢已經係劉上面落左注
含𨶙把啦19
3. 陳橋死前點諗無人知,就算改變心意都要確保未受身邊人 誤導擺佈及無老人痴呆。

如果有佢改變心意嘅證據,首先係唔需要證明佢嘅身體狀況,因為呢件事係民事糾紛。

如果任何人有唔服,佢就要提出證據證明陳橋當時身份狀況未能做正確嘅判斷。

咁簡單嘅法律原則都唔知, 19才子真係有名你叫。
曹生最賤係叫人兩本書拍埋一齊睇,光暗度,紙質都係原版完勝翻版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞