[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike

小農DNA,幫親不幫理
叮噹坐時光機抄襲技安
攞嚟講啦,出版業係唔易做,但唔好講到劉國師開善堂咁啦,佢份人睇錢咁重計過度過冇得做都唔會出呢本影集,況且雙方都話同對方本身冇交情,無啦啦咁好死幫個老人家出賀壽書為乜?
人哋一個月搵五六百萬港紙

黃絲水魚圈呢個雞棚一冧人哋每個月少幾百萬港紙點會唔互相互短

呢十幾日個個同劉細良合作過嘅都數撚曬佢點樣斂財啲衰嘢出嚟,你諗下淨係3d豬咀過一單三日160萬

全部現金捐款唔使交稅

19年個個上撚曬頭,連啤梨晚報呢啲相對唔出名嘅籌款箱都可以塞滿,你諗下城寨收幾撚多課金同捐款

加埋patron youtube分成廣告仲有現金捐款劉細良整個無數次利用義工免費幫佢籌錢,真係分分鐘搵緊五六百萬一個月

你再睇下youtube班黃絲經濟圈邊幾個channel最搵錢

劉細良、蕭若元、沈旭暉

咁你就明白點解呢三條友會死攬對方
馮智障,鮑偉聰,陶傑

呢啲真係濕鳩書生

平時就大仁大義抽水講到自己幾撚高尚又話淨係講邏輯

你老味關鍵時刻做啲嘢同支那人冇分別好撚肉酸
:蕭若元 叫世良 道歉 賠償 叫死欖?
係咩,既然咁慘咁惡做點解素無交情嘅劉國師要「幫」陳老先生出書呢?係咪覺得自己都賺夠係時候要蝕吓?咁你知唔知劉國師有冇還神?
邊有咁複雜?
十成係劉無良口頭話幫陳橋出書, 陳橋同意
跟手攞埋南早版權,

最後書就出完, 但係錢就自己袋晒
陳生發現自己中伏

情況同「你鄉下有間祖屋, 反正吉左係度, 我幫你打理啦」呃左人條鎖匙, 結果連人間屋都食埋果d case.
出一本書如果真係跟足規矩,畀上架費,尊重作者畀稿費,尊重出版商畀返版權費,劉國文當然冇得賺錢

南華早報版權呃返嚟嘅:冇畀錢

陳橋作者啲相又係呃返嚟嘅:冇畀錢

喺自己個濕鳩雞棚推銷自己本書再搵黃世澤帶貨:又係唔使錢

排版執相99%抄返06年版本連個序言都懶得再寫:又係唔使錢

運輸雜項,劉細良出名鍾意搵返黃屍義工幫佢免費做嘢連居馬費都唔會,出分分鐘佢哋仲有份捐錢搞:又係唔使錢

最尾淨返印刷真係要錢

做開呢行嘅出嚟講曬劉細良呢本書平均50蚊已經印到,頂到盡最撚貴80

你老味佢真係賺撚到盡
無留意
邊個會估到本書會咁好賣,再版再再版
一涉及錢嘅野就好煩
你都戇鳩,人哋攬撚咗幾耐,出嚟小罵大幫忙,模糊焦點你睇唔到㗎

蕭若元個講法係話:
1. 劉細良同人相處有問題
2. 程序做得唔好
3. 劉細良畀陳橋追討十萬加紙(冇證據純粹蕭生片面支持,羅恩惠同其他有名有姓老前輩出嚟駁斥係大話)
4. 劉細良被陳橋叔粗口侮辱同騷擾劉細良外父(同上都係蕭若元一面之詞其他喺加拿大同出版界嘅老前輩話絕無發生)

本來係一場精心部署嘅詐騙,仲要詆毀陳橋老先生嘅人格,咁撚嚴重嘅罪行畀蕭若元講到係劉細良“唔識相處”,“做漏咗程序”減到咁撚輕罪都唔撚係護航係乜撚嘢

咁你都收貨,咁19年都係林鄭月娥唔識相處唔識做人啫,佢唔係衰人嚟;嘅習近平都唔係衰人嚟嘅;共產黨都唔係衰人嚟嘅

和稀泥

0成本攞返嚟嘅嘢,一蚊成本都冇畀返有心人,自己袋撚曬仲要屌鳩人捐款捐得少

畀人篤爆平均每個收四舊水,160萬一蚊成本都唔畀返原先擁有人

你估下陳橋單嘢係點
用原作者名就唔係盜版?咁大陸嗰啲假金勞、假LV係咩?以前大陸好多翻印金庸、倪匡小說,都係用原作者名,咁又係咩?佢地事先有冇徵得原作者同意?利潤有冇同原作者分成?
老藍屍就可以俾人侵權?你呢啲思為同極權獨裁者有乜分別?
2.0
張婉婷事件 2.0
我意思唔好咁多陰謀論係指呢段

「反而黃色細台就kol就狂屌劉西良擦流量擦收視(which我覺得冇問題),死咬唔放」
即係話,如果我冇得到陶傑同意就copy 佢啲書嚟賣,只要作者名用番陶傑,就唔算「盜竊版權」

支出呢?就咁睇計唔到喎,老實講,呢個年頭賣書賺錢就一早書店成行成市,而唔係依家搞到夕陽工業咁….

呃唔呃人就等佢地兩邊慢慢吵,但關鍵位應該係有幾多錢賺,因為呢個有意定無意最大誘因,一如話梁錦松偷步買車主因貪錢我係唔會信既,嗱,我無話劉細良一定啱呀,但有無小事化大就係一個好重要嘅點來,因為民眾鬥民眾就係某啲政權最鐘意做嘅嘢來
咁你講呢堆野有無片面之詞先?
劉細良已經係加拿大人而且政權優待佢以高於市價買佢個單位,所以我認為政權最唔想民眾鬥佢支針
陶傑話冇問題,係小農藍屍先守惡法
咁搵人重印陶傑D書

照寫陶傑名出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞