[客觀分析]陶傑:署名作者寫的還是「陳橋」,劉細良並沒有侵權!

380 回覆
56 Like 125 Dislike
咪講淨係計youtube收視盈利同廣告每個月300到四百萬,同埋佢patron訂閱每個月係三四百萬港紙

呢啲全部公開數目冇得避

仲未計打賞同課金仲有籌款箱,呢條數係hidden
有得打!
建議事主女兒用法律解決.
呢件事,值得打官司.
SCMP擁有的版權,係當日出報的版面,圖,文,排版..
至於,專一特定的使用''一位職員的功課'' 用來另外出版, 便需要有新的版權問題要解決,需要同該位職員傾.而呢個全新的版權問題,就係無經過解決.
除咗法律問題可以上法庭解決,這也是一件道德問題,道德問題,可以公審.
好明顯,公審已有結論: 文化界,很黑社會.
𠵱家都仲有籌款箱㗎
19年嗰陣時有而家冇轉咗網上電子版
明明佢果句既意思係盜版的定義係原作者完全唔知情
但而家陳生生前同scmp都係知情的,暫時資料係咁顯示
你可以叫佢做其他罪名,可能係呃呃氹氹,暫時當時到底發生乜事都唔清楚,但盜版的定義係呢個case唔適用

除左斷章取義,呢個世界另外有樣野叫曲解
明明佢果句既意思係盜版的定義係原作者完全唔知情
但而家陳生生前同scmp都係知情的,暫時資料係咁顯示
你可以叫佢做其他罪名,可能係呃呃氹氹,暫時當時到底發生乜事都唔清楚,但盜版的定義係呢個case唔適用

除左斷章取義,呢個世界另外有樣野叫曲解
其實你有冇睇過全文?
唔係盜版仲衰係詐騙

用90大壽出書變成自己搵錢,用咁嘅藉口去穩老人家呃咗隻usb/CD,同scmp呃咗個授權返嚟

商業詐騙案喎大佬
又玩誅心論,對論點完全唔理,太難睇啦。
下個account小心啲

已封鎖會員 - 阿旺晉美
兄弟爬山各自努力,每個人定位不一,
你憑咩一定要人做呢樣嗰樣去乎合你既標準?

唔討論論點,只討論動機,
完全乎合中國文化誅心論。
you are so Chinese.
紅色的SCMP,點解要利益輸送給''反送中/反中亂港的海外黃絲'' ?
如果唔係侵權.
即係''明搶"
所以咪話19冇偏幫細娘囉
有睇過全文的人就會明,discord group有幾千人,完全冇人話19幫細娘。
明明上次十九碎,discord group內都拗左好耐,但今次真係有共識。
但好難對完全冇見過實物的人解釋件實物係乜樣的,我亦唔會咁衰仔轉d內容過黎。
只可以講一開始screencap果條友好陰濕。上網只係睇人轉screencap的話,要好小心。
版權糾粉 民事
冇跟開就唔好出聲落評語啦
一早有晒證人證據,係劉細良瞞左瞞右行騙呃返嚟㗎
所以咪話冇偏幫囉
佢話盜版呢個罪名唔work啫
冇話冇其他問題

如果一開始信左19偏幫細娘呢個講法,你睇呢三版screencap就會先入為主。

我岩岩開返呢涉事的舊留言黎睇,19當日打左大約10個screencap的size(我的電話screensize)而 而家比人轉出呢三張screencap,喺我電話screen上都同樣大約係需要三張screencap,個轉截人電話screencap同我的電話差唔多大

即係話呢三張screencap只係全文的大約十分之三
好老實,法律程序用到一早用左啦

啲相版權屬於南早係公開事實

得返個序既拗下
但對相集嚟講個序根本冇乜商業意義
而且個序照搬既話
仲可以拗版權係上本相集

至於封面個名
等於拎左射鵰英雄傳個版權拍戲
加上金庸原著4個字
夾硬搵嘢嚟拗
唔係太明,點解知情既話果樣野就唔係盜版?
複製人哋本書唔洗問人拎授權書?
所以咪話冇偏幫囉
佢話盜版呢個罪名唔work啫
冇話冇其他問題

如果一開始信左19偏幫細娘呢個講法,你睇呢三版screencap就會先入為主。

我岩岩開返呢涉事的舊留言黎睇,19當日打左大約10個screencap的size(我的電話screensize)而 而家比人轉出呢三張screencap,喺我電話screen上都同樣大約係需要三張screencap,個轉截人電話screencap同我的電話差唔多大

即係話呢三張screencap只係全文的大約十分之三
劉祖迪唔係元旦畀狗拉過?
法律程序,民事刑事都好,是用於可能的“犯法”同爭拗,唔用,即係審判唔到有侵權或者盗版呢D罪行,咁網上拗完一輪R到咩?如果唔係要劉世良賠償的話

咁唔係要佢地賠錢,都起碼可以令佢地名譽掃地
pirate copy in British English

(ˈpaɪrət ˈkɒpɪ ) noun. an illicitly reproduced copy of a DVD, video, book, game, etc. Pirate copies of CDs are flooding the market.

盜版的定義係非法複印碟、片、書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞