大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
threads啲台灣人呢排得罪曬所有華人
個個開始學馬米高踩台灣人
台灣好似深水埗,其實好多嘢都好似鄉下地方
以前台灣平都ok
依家貴到仆街,同係日本消費差唔多
蠔餅多數都好熱氣,蚵仔煎食落舒服d,無咁罪惡
香港重衰?講一個數據

每十萬人交通意外死亡率

台灣 1X (好似11)

英國 2.4

香港1.5
每十萬人交通意外死亡人數
深圳新淨過台北好多,用香港比直頭冇資格同香港比
而家台灣真係唔抵玩,物價貴住d近鐵路既酒店都700起跳
台灣係中環價錢 深水埗質素
香港交通算係全世界數一數二好啦,
尤其係公共交通真心係新淨同方便
有無 行人要讓車行 既概念

交通意外死亡率
無直接關係

人地咁多26,香港靠巴士/地鐵為主要交通工具,咁人地多意外過香港有幾奇

我淨係講 行人要讓車行,係香港連過斑馬線都要等無車先敢過喇
其實去過外國讀書就知其實外國考試比香港重淺

咁又點? 考試難就代表勁咩
交通意外死亡率
無直接關係

咁你咩量化數據先比較到 邊到交通意義好呢?

人地台灣比人叫行人地獄 都係引用依個數據
其實你有無睇過條片?

果個台灣人條片唔係單純話香港數學淺喎
佢本身就用台灣、中國數學同香港DSE數學比較,
佢做比較我又做比較有咩問題?

未有計數機個年代歐美數學都深好多架,
呢個時代發展既問題黎,佢單純用難度做標準,
我用人類發展階段做標準有講錯咩?
佢既批評準則根本落後世界30年
交通意外死亡率
無直接關係

咁你有咩量化數據先比較到 邊到交通意識好呢?

人地台灣比人叫行人地獄 都係引用依個數據
台灣以前靠價賤
而家貴到
價賤唔夠東南亞鬥
講靚近近地日本屌打
四個幾鐘機程 唔係個個都想搭咁耐去㗎嘛
都係貪台灣近啫 唔係個個都鍾意搭咁耐飛機
泰國啲交通咪又係同台灣差唔多
台灣飲下茶食下魚ok既
其他就不了
CNN點名台灣是「行人地獄」 網紅喊:別讓危險成習慣
張群東
2022年12月21日

台灣的交通亂象日益嚴重,此前還因此遭到美國有線電視CNN公開點名台灣的交通是「行人地獄」,此篇報導一出頓時引發網路熱議。對此,時常以幽默口吻諷刺時事的網紅「視網膜」在近日於YouTube頻道上更新一則影片,揭開台灣的道路亂象始末,呼籲大眾別讓「馬路如虎口」成為生活日常。

視網膜以《外媒認證「行人地獄」 台灣交通為何那麼爛》為題上傳影片,內容先以數據指出:「台灣在2021年內,因交通事故的死亡人數共計2962人,約等於每十萬人就有12.67人是死於交通意外。而此項數據,是英國的5倍,甚至是日本的6倍。」認為大眾該重視起台灣道路的設計亂象。

CNN都係用依個數據 來叫台灣做行人地獄

台灣 12.67
香港得1.5

屌奶星 做踩港撚唔係問題
但講野比返少少數據得唔得?
台北酒店個價泊得住香港
d 台仔飛去日本玩都仲平過本土玩
同台灣三寶比泰國拍馬都追唔上
台灣人揸車好似同行人有仇咁
中出羊子有句嘢講得好
根本應該要取消台灣人嘅車牌同埋唔準拎國際車牌
有樣野香港要檢討下既就係香港d便利店真係好少野賣
入到台灣日本 乜都有,餓境上黎又唔想食高熱量
買2隻茶葉蛋
香港個d ..唉
睇完台灣酒店價錢真係直接飛去日本好過
真的 中國台灣人真的不成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞