大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
又比較論…樓主講緊台灣有咩唔好
你就話香港差過
香港差唔差都唔影響台灣廢既事實
台灣食野唔係話好食,只係平
係香港食台灣菜貴幾倍
好認同樓主話台灣菜好黏稠,可能口味問題,個人都唔鐘意台灣菜
兩邊都好食。台灣食品真係唔及香港嘅多元,但牛肉麵台灣的確唔錯。
KL個邊越黎越多冷氣餐廳
出名個啲餐廳都係lot 10 food court開檔
有冷氣食清朝美食
早排睇有個utuber開箱上年先開既新酒店,就係你講咁
台灣 其實有咩玩... 去食野果d 又唔係特別好食...又唔係特色

個個為去而去
你當自己返左大陸就得
唔計價錢 我覺得台灣野係好食過大馬野
反而大馬啲人吹到又平又正 平係真 正就完全唔認同
整體計 台灣都安全同乾淨過大馬
不過大馬我淨係去過沙巴個邊 台灣就基本上大城市都去過
係強國仲未普及紅綠燈既年代學識青蛙過河
但去台灣旅行過行人綠燈都驚比車撞
有一次有個仆街紅燈右轉完全唔減速, 差d比佢撞cls

越南海量電單車
但佢哋都知路面混亂
所以唔會個個喺道飛車,會就住啲路人,起碼佢哋自己都驚撞死人

台灣人好似知自己混亂之後自己都專登混亂埋一份咁
免費都唔撚想去
其實唔應該用越南比啦,東南亞交通差係正常,台灣話曬都叫大城市/比較發達,d交通意識真係幾差下
岩呀
人地點差都一定要踩兩下香港先爽既
咁又唔係 大陸佬係會要面請食飯 唔會咁撚cheap
冇嘢好玩係因為你淨係識去台北呀!
同越南比姐係想講台灣既水平就係咁低
我自己個人體驗係越南係交通燈災難級垃圾 d人都係衝紅燈逆行
如果講違法駕駛,越南人一定更衰
但係如果講讓行人既意識,越南係好過台灣
越南既電單車都知道人大過車,所以一定要就著
台灣d駕駛者係會屌行人阻住佢行車
唔食蚵仔嘅我, 都係覺得香港廟街嘅萬年油蠔餅同士林夜市嘅蚵仔煎都係好難食.
係仲衰過大陸
強國宜家多監控, d人"自動自覺"讓行人過馬路
睇咗一半留言, 真係好撚多香港人去完幾次台北, 就好似去撚晒成個台灣咁, 真係笑撚死人. 同去過東京大阪,就以為自己見識晒成個日本咁.
香港人成日話香港飲食業啲人閪口閪面
有冇諗過本身自己做客都係閪口閪面 真係當自己俾錢做大爺咩
結論: 香港人=閪口閪面
用你個邏輯基本上全世界咩地方都唔洗有討論

因為本地人都未必可以去晒自己全部地方

你未去過全中國,所以你唔可以批評中國

你去過晒住過晒香港啲地方未?

你食過晒香港啲餐廳未? 未你批評香港服務同食物質素都係笑撚死人。

依個邏輯On唔On9?

台北係台灣最核心城市,唔講佢咁講邊撚度?
觀光地區就係代表你果個地方
你真係弱撚智 快啲去台灣比車車死好過
想平玩去非洲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞