大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
https://youtu.be/3ZC7tjfIedU?si=aVNIGoUd2Bkq02oK

我睇完真係好撚認同佢講既野

講下自己惟一一次去台灣(台北)既感覺
首先台灣市容真係有d肉酸,好多時要行馬路真係覺得危險同無文化,
d樓既面貌老得黎無文化醞釀,d電線睇到亂到七彩
招牌毫無美感

當然我會好impress有d行人路係成個建築物既地下
所以有瓦遮頭,天氣熱既時候行會覺得好過香港無瓦遮頭

交通就唔洗講啦,如果去判定台灣係已發展國家,
咁佢一定會喺已發展國家入面交通最垃圾既一個
行人毫無路權,仲衰過香港,經常有電單車逆行衝紅燈
成個國家接近大半人既交通概念同先進國家既概念相反
車大過人,行人要讓車行
有時自己會睇台灣三寶既事故片去舒壓

野食真係失望到,因為睇咁多tvb既旅行片去吹台灣野食
一直對佢期望好大,但期望越大,失望越大
調味沉悶起伏不大,油膩,
同最大問題係台灣菜多數係「黏稠」,或者你可以理解做唔乾爽
最明顯你可以用蚵仔煎呢樣野做例子,
本身佢個煎餅個餅底就係好濕潤,搞到接近好似去茶樓既粉果一樣既質感,
再加上佢個死人辣醬,屌那星又係「劫」既
個餅底係黏稠,個醬汁又係黏稠。
一句講晒,香港煎蠔餅屌打
無論係台灣既日常食物甚至甜品,總之就係瘋狂打芡,如果食慣左乾爽既飲食,會對台灣飲食由希望變到失望,再變成絕望。

人又係講得好岩,我去台北的確同香港比覺得d人係好好禮貌好好態度,完全係屌打香港。但真係會有陣時覺得個店員係唔情願、非自願咁去服務,個個反差又係令人心寒。亦都係香港人同台灣人既差異,香港人係直腸直肚,而台灣人係婉轉表裏不一。
不過都係個句,支持香港服務業收皮,期待行業大洗牌

而最後我最enjoy既係咩
https://www.facebook.com/share/v/BTaaiZYC2oDdv1TV/?mibextid=WC7FNe
就係睇台灣人既玻璃心
台灣總係有班人覺得台灣number1,然後非歐美日既人去批評台灣就會起晒鋼
話咩滾回去,不要來台灣
從來唔會坦然虛心接受批評
希望佢地早日比衝紅燈既車撞撚到變殘疾
算係咁啦 如果我係一個非台灣/香港人
我會覺得台灣>>>>香港啦
100步笑50步
大馬對比台灣食平好多
反正都好多華人
行香港街比冷氣機滴水
vs
行台灣街行人路起伏不斷 46 26鳩揸

我就分唔到邊個好
只有日本人先可以批評台灣
比起香港 台灣旅行平一半先啦

台灣服務業扮都扮個笑面比你啦

香港服務業
泰國啲電線仲黐線,不過台灣真係冇嘢好玩
完全唔覺台北餐廳服務可以屌打香港
D廢水mk閪口閪面
去左間米芝蓮杭州小籠包先西利
個疑似太子仔講野都唔鳩望你添
市容同埋行人果到同意

但飲食我覺得真係口味問題
而且相比起日本,喺方面我真係更prefer台灣

第一點係早餐,如果喺日本唔特登搵嘅話,真係嚟嚟去去得嗰幾間連鎖店/cafe可以食,相比之下喺台灣食早餐真係豐富好多

第二點係嘢飲,因為我個人好鍾意飲清茶或者水果茶之類嘅嘢,喺日本基本上只可以買現成嘅樽裝飲品,但係喺台灣可以用40%價錢買到同等香港質素嘅手搖飲品

第三點係宵夜,喺日本基本上外賣嘅話除咗便利店同埋連鎖舖頭基本上就冇嘢可以外賣,其實就算香港選擇都唔多,但係台灣去到夜一夜都有唔同選擇可以俾你拎返去煲住劇咁食
台灣野食真係好大反差,可以食過成世最乾柴的雞同最鮮嫩厚膠原蛋白的雞
大馬食野同台灣差唔多平又好食
對比香港人去個體驗已經唔同
日本係我地鄉下
日本其實去多幾次 食野方面就好悶 台灣有排都未探索完
冇咩行人路,要行馬路真係幾ON9
交通又係ON9,好多老野根本冇交通意識,隨便轉線,左穿右插
PS 住台灣
會唔會係調返轉
唔會
台灣酒店鳩流流又貴,但食物好多花款又平,市容就冇乜,不過唔去日本去台灣hea下都幾唔錯
成日見到啲人話蠔餅屌打蚵仔煎就好好笑
根本就係唔同嘅嘢
一個係煎餅類 一個係炸物
有得咁比較?
咁都講得通 咁可唔可以話蚵仔煎屌打大阪燒
我覺得幾正幾有特色wor
啲野都好味~
人又係講得好岩,我去台北的確同香港比覺得d人係好好禮貌好好態度,完全係屌打香港。但真係會有陣時覺得個店員係唔情願、非自願咁去服務,個個反差又係令人心寒。亦都係香港人同台灣人既差異,香港人係直腸直肚,而台灣人係婉轉表裏不一。

呢樣日本>台灣,
日本某啲區直頭唔扮閪臉出晒黎

講野食
台灣係好食,但種類愈食愈少,味道又愈來愈單一,愈來愈悶。純粹係平,抵食
就算唔計價錢深入發掘,一定要比都係香港贏
我諗得早餐係贏香港

交通
地獄級,發達國家黎講係谷底
食晒成個夜市 唯一好食得胡椒餅
其他真係好似你講咁樣衰鼻涕texture
話佢哋啲野難食會俾佢哋打
白人都可以
內地人批評中國香港不足,講香港殘舊樓多

連登中國國籍都好玻璃心叫內地人滾回內地

有口講人冇口講自己,港豬唔識照鏡
內地人都講中國香港人有好多人係洋奴走狗

只有英殖英國人先可以批評香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞