大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
有病睇醫生好冇
你呢種人最好比台狗車死
我成日去台灣玩
都覺得台北好唔抵
要去台灣既
台東 台南 南投
甚至離島都好過台北多多聲
根本你個數據同個論點無直接關係

我係講 香港係 車大過人 依個概念上 衰過台灣
你就拎台灣交通意外死亡率講

你篇野都講左係道路設計亂係一個重要問題
都無講過唔讓人
仲有交通意外可以係車vs車,唔一定車vs人
根本人地台灣主要靠26作為交通工具,本身意外機會就一定多過你

講返正題
起碼台灣d人過馬路,d車轉彎,你會見到行人會assume車會停
但香港過斑馬線,架車唔明顯減速,根本無人敢踏住腳上斑馬線

根本無得駁,香港車>人 依個點係無討論空間
我住過台灣半年,兩邊都講下

交通:
香港=台灣 大家揸車都無品
✅香港高速發達d
❌香港月租車位$3500-5000
✅台灣最多都係$1000
✅台灣機車車位多好多,平民有駕車自由
❌香港無車 你點對點都預45分鐘
例:我白石角去上水
行去巴士站,巴士等車到大學 大學又坐車
到上水站仲要行

食:
❌香港貴
❌服務垃圾,除非五星酒店
❌食垃圾都$150(2人)

❌台基本上本土菜式一般
✅服務好 基本上會介紹拿手菜式 搭配流程
✅台食材比港大陸食材好
價錢兌物價就一樣
✅食日本野//靚牛會特別抵
✅餐廳大間 獨立建築物 有d連停車場
香港你自己排商場位啦
✅火鍋都平好多,香港單點7舊,重慶火鍋預$1000

女:
❌香港 西面難溝 一齊左當你半外人
❌扑野好似講數咁

台:

❌假,你啱啱識佢,都係比表面嗰浸你睇
要熟到裡面果陣先得
❌易帽
❌多飲野 愛玩

✅溫柔
✅把聲溫柔
✅一齊左基本上扑野放題
✅情侶活動,按摩揼骨都會做吓
✅公民意識比較好
例:垃圾分類
- 保育,環保
- 道德感
- 政治感
- 傳統的家庭觀(會接受照顧奶奶)
個瓦遮頭底d路又高又低, 行死人
我認同香港交通好呀
公共交通都好

我係講 *行人要讓車行* 依個態度 香港仲衰
咁唔食蚵仔煎
食蚵嗲

介乎蚵仔煎同蠔油之間
喔哦
平行時空
台灣人會讓你
唔直接車死你偷笑 仲衰過DC9
我就係問你
你有咩量化數據 可以去證明你所講既野
咩香港 車大過人 點點點

屌奶星得你自己係到講

我夠香港大 完全唔覺車大過人
香港大把廢老做賽跑冠軍 但個死亡數字得1.5

你走出來講車大過人
見到班回教豬都唔開胃啦
起碼台灣d人過馬路,d車轉彎,你會見到行人會assume車會停

你on撚9?

只係依個post 已經大把香港人去台灣中過伏
差d比台灣轉右車撞撚死

我自己係其一
台灣行人會assume車會停?

有一架唔停你已經死撚左
D 8+9/死老野唔會理你
綠公仔過馬路都要望清楚

重未計D撚樣26係行人路上面行
https://youtu.be/H8WWIfCeWI0?si=EJrv9ToCKgmpYOUu

笑到仆街

依幾年要路人攔截d車 先識停
已發展國家台灣交通最垃圾?
樓主個世界地圖係咪無北美
要我花時間搭飛機去台灣旅行
我寧願去多轉日本
「中華民國」美學嘅嘢你識條鐵咩
咁樣叫特色!

https://youtu.be/CA-EpOj72d4?si=6zVPZMn7AWBcmPGK

重有依D 19行人道
根本唔撚係俾人行
連登年齡層太細
好多人淨係去過日韓台泰
根據美國有線電視新聞網(CNN)報導,台灣以美食小吃、自然景觀和好客聞名,但惡名昭彰的交通讓人卻步。美國國務院警告,在台灣必須小心在路上穿梭的許多機車,過馬路要提高警覺,因為許多駕駛都不尊重行人路權。加拿大政府說得更直接:「汽車與機車駕駛不遵守交通規則,他們都橫衝直撞。」

你真係活係平行時空
日本西餐留香港食唔好
講食物日本除咗日餐其他根本唔掂,咁都吹奏得你冇野呀
台灣交通長期以來都對行人不夠友善,過去就曾被《CNN》報導評為「行人地獄」,甚至連瑞士外交部官網都對台灣的旅遊交通給予差評,直接表明「駕駛不會禮讓行人,是很顯著的交通事故危險因子,一不小心走在斑馬線上都會身亡。」

係啦係啦 美國佬特登 寫篇文來抹黑台灣啦
租金問題已經搞唔成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞