大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
台灣早餐真係世界級正,一早成條街已經有好多早餐店簡,亂行食過間小籠包小店得一張台,蒸完即刻響隔離俾你食,皮薄餡靚完全唔硬,豆漿又新鮮,第二日去鼎泰豐鹹到仆街又硬蒸完擺咗一陣先上台俾你食,仲要唔平
間唔中去下食滷肉飯牛肉麵都幾開心
不過而家酒店咁貴 就好唔抵
以前去一次都係幾千蚊 其實都無乜野好投訴
不嬲n年前去台灣係貪平 又想搭下飛機
以前去日韓仲係比台灣貴好多
自從有廉航後台灣根本零競爭力
台北四正既酒店仲貴過東京
去黎把撚
仲有白人
原來係文盲黎
劃完行人路但啲車泊撚哂喺上面
咁你劃嚟把撚
講緊嗰度係巷仔
你行出啲路少少已經申請畀車撞
真 十幾廿年前啲人去都係貪佢平。平平地已經大爺咁加上都係中文易玩。

特別係當年日本10算個時,去日本係一個高消費嘅地方

韓國都平日本好多,而台灣係最撚平

多數啲學生哥畢業無乜錢平平地先去台北玩,

到人大左有錢見識多要求高左自然唔會想去。

依家Yen 5算咁撚平,唔好話比錢去。比返錢我叫我去我都覺得浪費假期。
行人燈號綠車過係正常,仲出文笑9香港人
https://www.businesstoday.com.tw/article/category/183027/post/202009160021/
蚵仔煎真係浪費咗啲蠔仔 屌你食鼻涕咁!蚵仔煎 魷魚羹 大腸麵線 哩種嘔心嘅質感
睇依啲文唔洗太認真

我樓上都有講,台灣人從來都係對人唔對事

只要你係香港,你同佢地有相反文化就係你地錯/差

老實講你估佢地內心唔知有問題,只係民族性同文化唔比佢地對住外人咁樣講

特別係香港依個競爭對手。
台灣牛肉面 十間有七間都難食
由其類似刀削面,難食到傻
仲有好多間紅燒湯底味精多到痴線

香港食清湯腩河 贏9條街
紅燒湯真係用醬沖出嚟,要試一樣有清湯牛肉麵
你就平行時空去親台灣啲外國utuber都話台仔啲野俾狗食
台仔最叻講故事,明明普通野都可以作到世界大事,普通商品又講到剩係佢咁特別,自己人知又唔會篤爆,明明差都會話還好,仲假過日本人
台灣啲野食真係狗先食

正常香港人去日韓泰啦
睇到呢片又已經估到台灣新聞又要報
其實人地話地方啲野食嘛嘛同地方唔好睇都係事實,唔明點解要咁嬲
最on9應該係之前外國人話台北天氣夏天好撚熱都可以上電視仲要搵議員黎講
無新聞
台灣啲路唔撚知點行,都冇行人路
台灣蘿蔔糕確實係無味嘅,食一舊粉咁,自己加辣醬,把撚。
食野有點印象好深係就算台北啲鋪頭都勁早收,好似8,9點條街已經黑晒,夜市又係勁到收今諗收咁早都叫夜市
台北酒店真係好貴,仲要真係有人住,助長佢地間間都加
係食野物價平過香港

我去台灣主要住高雄
台灣嘅馬路文化我係唔get(成日驚畀電單車車親)
但文創方面我覺得正過香港好多
另外其實好多靚嘅地方要揸車先去到
台北反而係最唔值得去
台灣重鳩
台灣嘢食真係好粗,鹵肉飯,牛肉麵係幾好食,其他都係麻麻地。之前去台中市郊食一間好出名食鷄嘅,泊滿車,滿心期待,結果又un又鞋,把撚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞