大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
佢哋係咁
以前去台灣食越南河粉 啲牛肉有少少紅色本地人都呱呱嘈
有咩好爭?屌差距仲大過曼狗同曼城 (香港係曼城)
正常係果邊生活過就會習慣性睇車, 台灣好多機車D人都係亂鳩咁嚟, 係鄉下地方D 阿公阿婆逆線行車都有, 真係離撚晒譜.
札幌有間minami 東京 Terres de Truffes 就算我求其係三軒茶屋車站附近搵到間意大利嘢個gnocchi 都超好食handmade 唔係香港食到個d 超巿貨,香港d cafe 個d 所謂西餐仲衰過我自己屋企整請我都廢事食
台灣市區交通真係clssss
沙巴落後過馬來亞個邊好多
吉隆坡同台北比就啱
喺歐洲食飯最忌心浮氣燥
沉住氣 最少要預兩個鐘時間
瞻前顧後 為落單做好準備
無論飯與酒 禮貌最緊要
喺餐廳到 一定要有良好的忍耐及態度
至稱得上為真功夫
所以咪有咁撚多香港人去深圳
對住日本人/白人:說得很對,台灣旅遊業真的要加油
https://youtu.be/cTfKJW_b6zo?si=hVSO2KpK7bavf__q

其他:不爽不要來啊,又要來又要批評
https://youtu.be/wFWJRsr1vx4?si=yh6v-qW_tHngrZBX
好似香港人係咁多國家入邊去得台灣最多,唔記得係咪2024第一季統計換著係日本人去台灣,班台仔跪低多謝緊人啦。
之前去台中,好似個中華夜市,係馬路嘅兩邊開攤,啲人係企係車來車往嘅路中進食,而唔係行人路。
一邊食野,背脊嘅車已經無間斷咁車來車往,一個唔小心,就可以上堂食埋個下半餐。
心諗,wtf!
台灣市區交通真係clssss
之前去台中,好似個中華夜市,係馬路嘅兩邊開攤,啲人係企係車來車往嘅路中進食,而唔係行人路。
一邊食野,背脊嘅車已經無間斷咁車來車往,一個唔小心,就可以上天堂食埋個下半餐。
心諗,wtf!
弱智
口味嘅野唔想同佢拗。
但香港嘅牛腩做得好果啲,對比台灣牛肉麵唔會輸。
以前大埔群記啲鮮牛清湯腩水準之高,台灣牛肉麵已經比唔上。
除咗叫雞都唔知邊度可以>>>,崇台撚收皮啦
雙送飯
重有奶茶,鮮奶茶
睇到人一舊雲
其實大學時期
講緊十幾年前去台北係好玩嘅
但佢十幾年前到今日 市容同設施都冇改進過
再去真係好落後

以前覺得佢地啲便利店好正
但而家覺得間間都好大浸up 味
仲有啲廣告slogan都娘到自己講自己笑咁

利申: 人在台北
其實佢講得日本啲西餐唔得,佢應該都唔係會食幾百蚊以上(莫講話米芝連)嘅西餐嘅人

話時話台灣有啲意大利餐廳或者餐酒館真係幾得,喜出望外
啲便利店啲茶葉蛋味好趕客
人地咁多年都係咁寫,又唔係剩係遊客區先咁寫嚟嘅遊客

旅行有啲文化差異嘅野產生誤會唔使斷言人地呃你嘅
要平返深圳
要貴去日本
台灣真係對我黎講毫無吸引力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞