大馬youtuber:台灣旅行真的沒有我想象中的好

619 回覆
939 Like 217 Dislike
其實去台北性價比好低 好難平到一半
台北酒店已經好貴 cheap雞酒店都600-800蚊
呢個價土瓜灣/觀塘都有 甚至太子都可能搵到

嘢食
除非你餐餐食街邊魯肉飯
如果唔係唔平得幾多
食個牛肉麵 台北好多都200幾300台幣
香港食換牛腩牛雜河其實差唔多

當然香港好多嘢可以去到好貴
但係簡簡單單食個local茶記 貴得幾多 頂多咪1舊水落樓
400台幣喺台北都唔係咁好洗

車費香港又係唔貴 相比日本嘅話
但係香港講優點一定好過台北好多
淨係個維港景已經贏晒
嘢食方面,馬來西亞>>>>>>>>>台灣
去完台北就等於成個台灣咩
雖然交通一樣西,台東花蓮 甚至宜蘭都好靚wo
近期YouTube 都推左依件大馬仔比我

佢地拍youtuber既水平 大約係香港十年前 第一代youtuber咁
港燦食野就拎自己郊區同人地遊客區比
住宿就用觀塘深水埗半劏房同人地市區比
交通同日本比
比完田翁賽馬就打飛機贏左咁

但係遊客區山頂班內地人食杯麵都唔幫襯你
事實係只有內地人來,宜家仲要少左來只有用100蚊既特種兵
但交通真係好撚差

第一次真係感覺到會比車撞 就係台灣

屌你老尾 第一次去 第一晚
明明行人綠燈 一部車向右轉撞入去
差d比佢嚇死

之後綠燈都要望下有冇右轉車
香港窮區=台灣首都
師兄有料
土瓜灣太子都係郊區?
香港啲住宿係細架喇 要咁大做乜?
日本啲apa 東橫inn咪一樣好細
香港人係榮譽白人
尤其是有BNO嗰班
都應該有資格批評
亂衝亂撞係好多
但你依個case好似正常wor
台灣交通法跟日本
轉右唔使睇燈,但行人優先
有陣時覺得個店員係唔情願、非自願咁去服務,個個反差又係令人心寒
你係咪on撚9? 有冇人真係鐘意番工嫁?
馬來西亞也很落後好嗎!不懂欣賞的話就不要來啊,立刻滾!落後國家有資格這樣說嗎!
紅綠燈係跟美制 行人綠燈嘅同時 右轉車同樣係綠燈。其實係香港跟英制先會行人燈號同車完全錯開 但其實好多國家都係採美制 提高路口效率
點解遊客要來中國香港體檢細既劏房住宿

日本就話全國遊有趣野多可以忍下

中國香港除左有個維港仲有咩
行人路先戇鳩鳩 又高又低
真係 未去過以為台灣好多好嘢食
但去完之後可能得幾款嘢覺得好食
所謂啲景點都無咩特別 好普通
台灣啲餐廳佈局乾淨嘅都一定一餐200台幣以上
台灣食極都係食屎
你咁講香港你都未探索完
日本都係食屎 你去多d
你慢慢去台灣探索
台灣仲劣過深圳
學生哥冇錢去日本先去台灣
開始出嚟做野有收入,就少咗去
玻璃心東支那又要出精
台灣地溝油美食探索到生cancer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞