加拿大車主討論區 (11)

811 回覆
2 Like 3 Dislike
買車送咗套all weather,但我揸落華盛頓I5就覺得條呔好嘈
我平時都係行路返工(住得近公司
但星期六日坐巴士去買grocery,一來一回真係好哂時間同埋無得周圍去
如果買架二手錢七,但淨係揸一日,會唔會好唔抵油費就揸幾多比幾多,但個個月交保險,條數都好甘
租車啦
有冇Ching 玩road racing / track day?

安省有成五條road racing track , 梗有一條喺左近
揸得一日真係租車算
但去租車嘅地方又要坐巴士先到
可惜呢度無類似hktvmall嘅嘢
大既連鎖grocery store係有delivery既
租車有d係有接送服務 如果你住係佢service area入面
Enterprise 有接送服務
個人認為,雪地應該揸4WD
廿年前冇awd啲車咪都係咁過 十不離九絕大部分人都係揸喺條路度 awd 根本就係嘥錢
多倫多想搵車房裝前後車cam有冇推介?
_師傅
如果唔係諗住hardwire嘅 自己裝啦 我自己20分鐘已裝晒前後cam

駁hardwire嘅仲有另一個方法 ~ 用/經odb cable去攞電
*cable要搵條識電池低電量時cut電
睇下粒電係咪壞咗 定係冇電 畀多啲info唔係好難判斷得到
駁咗第二部車都唔得嘅話末必係alternator
有冇試過直接jump 個starter?
租左車下個月去montreal quebec 聽人講偷車問題好嚴重有冇咩要特別注意 同埋上網睇全部法文冇英文 好驚中伏
睇定邊區crime rate高d唔好泊街泊過夜
都係記住Arret係stop sign 但同時都有啲牌真係寫stop
Montreal downtown大部分都係單向街 小心入錯
同埋Island of Montreal 紅燈唔可以轉右 都係呢啲
泊車我就比錢泊室內
Evo好方便喎
有同事朋友唔買車都用佢
叫rodeside assistance 好過 佢哋睇得出使唔使要換alternator 定係換粒電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞