加拿大車主討論區 (11)

332 回覆
1 Like 1 Dislike
同意你講叫人嚟睇好過,喺連登問就算唔係得個吹字都係隔山打牛

就咁睇post嘅話,唔似alternator. 撻車靠電池,alternator 行緊嗰陣時副偈轉個alternator 叉返嚿電,如果alternator 死但係舊電冇死嘅話你應該撻到車,行咗一段好短嘅時間用晒舊電先會死火,除非alternator 死到seize 咗lock住不過咁嘅情況比較少發生

重有如果搭龍(基本上搭得啱嘅話可以當嚿電冇問題)都仲撻唔着,多數其他嘢(connectors, starter, nss, crank position sensor…) 亦都有可能新車有其他古靈精怪sensor

都係樓上師兄講,搵人當面睇好過問連登
啱啱望咗幾眼,租一日40幾至60蚊都還可以
買餸都係用delivery好了出去玩先租車
唔該哂各位
有冇人用過啲細間insurance eg scoop
平成千蚊有啲心郁
淨係買三保越平越好 要畀返錢自己嘅話就算把
其實租車俾人偷咗點計?
今日架車著咗胎壓不足燈,啲網頁話油站都有得免費充氣,而家仲有無得咁?同埋係咪有埋氣壓計提供?定係要自己帶?
油站我見通常都要錢 costco就免費
氣壓計佢充氣果支野會有埋 識唔識睇就另一回事
costco就digital既
油站唔知1蚊定2蚊
自己買個泵啦
依個淨係check tire壓, 唔會泵氣
想問下有無巴打試過接人lease? 有無咩經驗可以分享下?
㗎brz揸厭啦咩
AstroAI Tire Inflator Portable Air Compressor Tire Air Pump for Car Tires - Car Accessories, 12V DC Auto Pump with Digital Pressure Gauge, Emergency LED Light for Bicycle, Balloons, Yellow https://a.co/d/bWjqg5H

我用類似哩種
駁點煙器Set好壓力就泵得
未呀,架車幾好玩
不過純粹想睇定多一架冬天渣
始終遲下再落大雪渣brz 甩到喊出黎
諗住出suv定sedan
諗住SUV炸,始終高身少少渣又舒服,放野都唔洗驚唔夠位!最緊要呢面多人渣suv, 渣低身車成日會比人等住隻眼好辛苦
你個係tire gauge,用黎check 氣壓,準確過街compressor 連埋嗰支

除咗樓上Ching話12v pump之外,如果你有自己garage 有得插電, 買過pancake 用途廣泛好多

https://www.harborfreight.com/3-gallon-13-hp-110-psi-oil-free-pancake-air-compressor-57567.html

充氣快啲,同埋可以用好多其他工具(impact wrench, nailer, sprayer etc),不過就唔可以帶住喺車去到邊用到邊
普通家用求其得Amazon 得啦
有牌子嗰啲咪Milwaukee
夜晚揸車仲光過日頭
首先要落去美國買 加拿大個價又貴差唔多三四成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞