加拿大車主討論區 (11)

637 回覆
2 Like 3 Dislike
通常會收到封信講你幾多% fault. 一日未收到都未confirm. 試過喺body shop 整完車三個,body shop 打黎追deductible. 但保險公司電話講我唔使俾,佢地有錄音都冇用,佢竟然同我講搵唔返個錄音最後要打去車保政府嗰邊投訴,再搵埋個claim agent個上司先搞得掂
美國咁L平既
死starter
美國咩撚都平
咁美國個價錢都要剩返 1.33對換率,不過market 大,同稅低
或者nss, crank position sensor, rectifier 呢啲咁樣嘅濕鳩嘢
tire充夠氣,個tsmp仲著緊,啲人教reset,但摷唔到邊個係reset掣
上網自己睇啦 你本車個manual 應該有教 咁都唔得嘅話就粒嘢冇電 換一次嚿幾水走唔甩
冇裝車cam?

我之前嘅cases,有片,adjuster睇完會即時答係咪at fault,唔係錯方嘅就waive deductible
冇聽過車有reset tpms掣嗰喎
通常tpms燈冇咁快熄 要行一段時間/距離
要即熄 要用有清error code嘅odb scanner
唔係你錯 條片可以幫adjuster快啲知道邊一個錯
唔俾片只口講 對方都可以話佢冇錯 到時就有排拗

攞cam入面張sd卡用電腦睇+交俾adjuster
claim 過TD,有寄張信黎話0% at fault,ded = 0
整完車之後先收到
我都唔太清楚,我用T D最後有收到信,不過我情況可能唔同啲,我係俾人Hit and run
而家DT仲有好多pothole未補,唔知下個月你嚟嘅時候補哂未

DT路窄但又要讓單車,而且啲單車手嘅態度係老馮要讓佢,望都唔望後面有冇車就彈出嚟/攝過嚟

MTL夏季即係道路維修旺季,本地特色嚟,好多封路改道之餘,特別要小心啲擺得唔好/瞓低咗嘅雪糕筒
要泊街嘅話,認得星期幾嘅法文,方便睇牌:

DIM: dimanche, 星期日
LUN: lundi, 星期一
MAR: mardi, 星期二
MER: mercredi, 星期三
JEU: jeudi, 星期四
VEN: vendredi, 星期五
SAM: samedi, 星期六

月份基本上出現喺牌上面嘅,通常得Avril (四月)、Nov. (十一月) 同埋 Dec. (十二月)

另外,À 即係TO,ET即係AND
整ac compressor大約要幾錢?車行開500蚊包工料係咪水魚價?
有諗過買啲portable冷氣機usb拎電算
唔貴啦 搵鬼佬車行整一千蚊
有冇usb 冷氣或者車行推介我間車房報我$900
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞