加拿大車主討論區 (11)

811 回覆
2 Like 3 Dislike
第一年住North York condo $340
第二年住Calgary house $240
而家黎左兩年半住Coquitlam condo $160
點解渣一兩年再換車?
三年內又買又trade in感覺上好蝕
所以我咪問多倫多其他區有幾平
佢答你唔到架啦佢敗走多倫多
揸錢七揸幾年蝕得幾多
220 幾算平啦 full g
270 三保定全保
我望auto trader大部份都係as is,要有埋safety既選擇少好多,所以其實我都預咗要約去上架驗車,但係唔太知個流程係點,係咪類似以下咁樣:

1. 打電話約private seller睇車前問埋可唔可以帶去mechanic
2. 去到自己睇完車,Test Drive埋再約驗車(定係可以walk in驗?)
3. 知道整車要幾錢再同seller傾車價
4. (唔肯定呢個step幾時做) 出保險?
5. 去ServiceOntario過戶+整臨時牌
6. 揸架車去mechanic整好+出safety
7. 返去ServiceOntario換走臨時牌+出正式牌

求解答
有咩好傾,直接剔走
打算揸一兩年換Full G先換車

咁直接lease 2年車好過啦,或者接人lease.
一買一賣個差價唔使硬食
as is 多係因為呢個價位絕大部嘅車根本唔會過到safety 啲舖頭見賣車都唔想同你做 掠唔到水喺咁 幾千蚊車基本上唔會有人畀你拎去驗 你唔買大把人買 保險可以上網買即刻生效然後囉去過户 唔識自己換野就唔好諗平車
500有找
錢七買保險係咪唔駛要collision?
結論係咪唔要,保費平$30/月。。。
我比埋deductible 既話真係無幾多錢攞得返
你有錢買個架咪唔使要囉 collusion 係你撞人有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞