加拿大車主討論區 (11)

811 回覆
2 Like 3 Dislike
想問有冇人知D舊Audi成日話要入機油係咪就打柴
舊audi啲機油walmart有賣 5w40 28.88 燒偈油係咁㗎喇 未打柴嘅
換下火咀清下積碳解唔解決到燒偈油
唔好咁老定 人地信左你入錯油架車就打柴
check清楚自己咩model用咩油 先自己去costco/walmart買
同埋check下油底, 睇清楚係漏定燒
漏就攞去整啦
完全唔識車有冇咩網站或者片可以睇下當入門?暫時連自己想要咩牌子,車款,lease定買二手都未知想自己研究下
見咩車多人渣咪買果架
最易
Scotty Kilmer
雙田啦,唔駛main 都唔會壞,又多人要二手價又硬

勁到黑油都唔夠換
唔使換先岩
買車買到又要驚尼樣驚果樣,尼架又話食油漏油,果架又話一壞就大修,不如安心啲買雙田
基本概念都無?
幾多人坐
用途
之類
我都係North York, 最近放緊部 2018 Mazda 3 GX,你睇下有冇興趣?
https://www.autotrader.ca/a/mazda/mazda3/north%20york/ontario/19_12871621_/
先諗size,要載幾多人載幾多野
再諗車價,銀包有幾錢,要新車定二手車
再諗brand,歐洲車日本車韓國車美國車
最後諗點付款,full pay, lease, finance
要扣分點都appeal
兩個人坐,主要都係買餸或者weekend先可能揸遠少少玩諗唔到點樣縮細範圍考慮要咩車款或子牌子
可以排除full pay,兩個人買餸車應該都多選擇?牌子同size冇咩概念要點揀 二手車驚咩都唔識會俾人呃
抵罰啦你依啲人,俾你撞親點算
Carwow
The straight pipe
Throttle house
Acceler8
全部都係介紹車既channel
下面3個仲要canada based
睇下二手價硬唔硬未知
市場最真實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞