加拿大車主討論區 (11)

811 回覆
2 Like 3 Dislike
btw 除咗油類/工具或者洗車保養用品免得過都唔好喺雞胎(Canadian Tire)買
啲嘢雞得嚟仲要唔平
收稅一係按你bill of sale 個價 唔係就係政府最低個價 appraisal 一係你畀估價條友嘅錢低過你慳到嘅稅 唔係冇乜意義

Stats唔準嫁
感覺最緊要
排氣唔過過到safety
買廿年過到保險咩
咁啲dealership推咁多lease promotion 就係lease 對佢地嚟講賺多啲錢 咁佢賺多啲你咪要俾多啲囉 邊會講到lease 抵過finance... 如果lease 抵過finance 佢就唔會幫lease 呢個payment method做promotion 啦
不嬲輪住做promotion
唔通美國做到0%finance 或者otd 平過Msrp 又問點解咩
屌那星, 俾你講起
美國真係咩都平過加拿大
美國大貨到好多牌子otd 已經可以平過msrp 千零二千
加拿大有d 仲要食骨
零件咩柒都貴
住瀑布D人而家癲到落去整車返來, 當7折咁玩
有冇ching可以比到啲買二手車/錢七既意見

G2新牌
Prefer自動波Sedan/Hatchback
Budget唔過13000 (其實過幾多先唔算錢七)
打算揸一兩年換Full G先換車
雙田 Mazda Ford Kia Hyundai VW Nissan都可以
打算搵Private Seller

1. 以上牌子有冇話邊啲千祈唔好掂? e.g. 睇過啲review話Ford既AT廢好易壞,但見到啲車價好吸引;日產日日慘...

2. 保費會唔會話雙田/VW較貴?

3. 啲ad除咗要多相/多description之外,仲有冇啲咩方法可以篩走啲唔值睇既車? 定係呢啲唔係有用既篩選方式

4. 平過幾多錢既二手車唔好買?

5. 啲聲稱換咗transmission既車其實係咪好事黎? 係咪可以代表副計可以揸耐啲?

6. 揀啲話safety咗果啲車有冇著數?

7. 約睇車/驗車/轉名係咪通常都要分開兩三日做? 有冇ching有成個流程可以參考下

8. 我見雙田啲舊車個價真係幾硬,E.g. 10000CAD買架2010年Toyota Camry,其實會唔會同樣價買架2015年Kia Soul好過?
因為做promotion所以唔抵
二手就唔好睇 Hyundai Kia Nissan
保費睇地區
north york 今年保費貴到飛起
其他區有幾平
啱啱試quote多次td 㗎錢七 north york地址 就算全保都係22x/month
今年有邊個地方唔貴
平過八千嘅二手車都唔好買 冇safety 由車行說要換咩先過到awd 保險平啲 但係要換4條車呔條數計返都差唔多 買二手車呀最快即日可以過戶 睇車咪screen走曬啲印度中東名 最好搵啲退休阿伯啲車少啲野會整
Waterloo
$22x唔算平啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞