[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#24

231 回覆
3 Like 1 Dislike
想問GHD直髮夾揀邊款最好?
細軟髮 多頭髮 易塌
想要持久度好啲 依家日日落雨夾完好快直曬
早幾年用gold幾好 壞左之後換左platinum好似無咁持久
依家想買多隻有無推薦
想問電咗好似劉俊謙信一咁嘅頭,髮型師推薦用造型髮尾油同濕gel做濕髮look,請問巴打有冇電髮濕gel推介
講留咗 見佢而家新出咗一隻chronos
見佢同舊款分別唔大 值唔值得買呢?
感謝回應
呢d 係baby hair

可惜係剛巧你中間都有生埋 或者係咁講 中間都有

所以會怪 或者剪返有陰係可暫時解決

或脫毛既方法 btw 剪有陰
咁你應該係本身有d 天生鬈

如果係 你呢個情況都正常

而且長期高溫頭髮 係有可能愈夾愈keep 唔同【 如果天生鬈夾直的話

你可以試下低溫 dd 慢慢夾

btw ghd 教唔到溫度。。。
如果個髮型師整到你心目中既形態

可以跟返佢個styling 既

少濕我多數用 wax 想多dd 濕 就wax 溝髮尾油
如都係無得教溫度就唔考慮了
有冇邊隻牌子wax推介
milbon wax 4
樓主有冇打底推介for 細軟髮
用開鹽水想轉其他試吓
想問會唔會反方向gel頭?姐係天生個轉係左邊然後頭髮向右生,跟住gel頭向左邊gel,好似會有層次d?
想問會唔會反方向gel頭?姐係天生個轉係左邊然後頭髮向右生,跟住gel頭向左邊gel,好似會有層次d?平時gel 開分界7/3

買左以上ghd 直髮夾同梳
發現有以下問題:
(1)用梳加風筒吹頭,會比平常扯甩更加多頭髮。不論係呢把梳,定係無牌子,用呢款圈梳會扯甩好多頭髮
(2)用ghd 直髮夾,夾唔直d頭髮。因為我頭髮外面果層小爛,所以我已經剪短左小小,所以外面果層就好多時反起,咁我就用ghd 直髮夾夾返變內灣,但夾完都係反起。而且好似用梳吹頭,比用直髮夾,更加拉直到頭髮(本身下半部分電左曲唔鐘意,次次洗完頭都要吹反直)

請問有咩意見?謝謝🙏
Hi. Check pm
想問如果頭髮比較幼加兩個轉,唔想電髮可以點剪比較適合
我唔鐘意用鹽水 同埋我覺得甩頭髮會甩多d

我會靠吹 靠夾 然後少少spray

就算真係好鐘意泥既質感
會簡d 水溶性,鞋身 dd 既泥,濕水 搽少少吹乾

如果細軟髮要holding
主要靠吹 或電 同spray
你可以咁理解既
分界黎講 就反而會少d
1)可能你要仔細d 講你既用法 去到濕髮到乾既程度
會搽d 咩會點處理

2)長期太高溫真係唔好 而且 其實100~120已經夠改變頭髮形態 雖然慢 所以我覺得拎個中位數140~160好夠

唔需要用到185

而且因應頭髮受損狀態其實應該要有所調節
男短?
要gel 頭 因為你講緊 兩邊會彈出去 佢失控
有時會塗小小髮尾油先用圈梳吹乾個頭
一洗完頭就開始用圈梳,一路用,直至乾為止
男短,有冇話點剪或者咩髮型會適合d

會gel
想問kerastase係咪真係好用
for 女仔頭髮好乾燥同有頭皮
你試下 沖完 唔好用髮尾油 用d 抗熱搽完

吹到 半乾再多dd 先用圓梳造型

如果你純粹想 拖住黎吹乾 我會建議你用排骨梳
有個好簡單既情況

因為圓梳 你用既時侯 圓梳既另一邊都會勾到頭髮

如果帶濕本身髮質仲要差d 或天生鬈

一定會kick

所以就會出現排骨梳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞